مصوبه جدید دولت برای دارندگان گواهینامه رانندگی | خبر خوش درباره گواهینامه رانندگی
دستورالعمل نحوه محاسبه خسارت کسر قیمت وسیله نقلیه در راستای اجرای تکلیف مصرح در تصویبنامه خرداد ۱۴۰۳ هیات دولت برای اجرا به شرکتهای بیمه ابلاغ شد.
دستورالعمل نحوه محاسبه خسارت کسر قیمت وسیله نقلیه (افت قیمت خودرو) برای اجرا به شرکتهای بیمه فعال در رشته شخص ثالث ابلاغ شد.
بر مبنای دستورالعمل یاد شده که در ۱۳ ماده و ۶ تبصره تدوین شده، کاهش ارزش معاملاتی وسیله نقلیه که به دلیل واردشدن خسارت به قطعات وسیله نقلیه ناشی از حادثه موضوع این دستورالعمل، ایجاد شده از سوی شرکت بیمه محاسبه و پرداخت خواهد شد.
بر اساس این گزارش، در دستورالعمل ابلاغی، مولفههای ضریب تصادف، ضریب سن وسیله نقلیه، خسارات جزئی، خسارات متوسط و شدید، لحاظ شده است.
در فصل دوم این مصوبه، موسسات بیمهای، ارزیاب مستقل خسارت، کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضائیه موظف شدهاند همزمان با ارزیابی و تعیین خسارتهای مالی وارد شده به وسیله نقلیه، کسر قیمت آن را بر اساس قانون و مصوبات موجود محاسبه کنند.
شایانذکر است در فرمول محاسبه افت قیمت خودرو، ارزش وسیله نقلیه، حداکثر معادل گرانترین خودرو متعارف است و در خصوص وسایل نقلیهای که ارزش آنها کمتر از مبلغ مذکور است، ارزش معاملاتی بلافاصله قبل از وقوع حادثه با نظر موسسه بیمه، ارزیاب مستقل خسارت بیمه، کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضائیه لحاظ میشود.
در این ابلاغیه علاوه بر خودروهای با سن بیش از 10 سال، برخی از قطعات خودرو نیز از پرداخت افت قیمت خودرو مستثنی شدهاند که در جدول مشخصی به شرکتهای بیمه و ذینفعان دیگر اعلام شده است.
این مصوبه بهخاطر الزام موجود در مصوبه خردادماه دولت، بدون لحاظ هر گونه حق بیمهای به شرکتهای بیمه ابلاغ شده و پیگیریها برای رفع این اشکال و نقیصه اساسی در مصوبه دولت گذشته از سوی بیمه مرکزی و وزارت اقتصاد در جریان است.
بیمه مرکزی در بخشنامه ای به شرکت های بیمه ابلاغ کرد که جرایم بیمه شخص ثالث وسایل نقلیه موتوری به مناسبت روز بیمه بخشیده شود.
براین اساس در این بخشنامه آمده است که جرایم بیمه شخص ثالث برای موتورسیکلت ها و ماشین آلات کشاورزی از روز سه شنبه مورخ 13 آذرماه تا پایان روز چهارشنبه مورخ 12 دی ماه به مدت 30 روز و برای سایر وسایل نقلیه زمینی وریلی از روز سه شنبه 13 آذرماه تا پایان روز پنج شنبه 22 آذرماه به مدت 10 روز مورد بخشودگی قرار گرفته است.
گفتنی است، شرکت های بیمه مکلفند در بازه زمانی تعیین شده از دریافت جریمه حق بیمه از فاقدین بیمه نامه شخص ثالث خودداری کنند و بخشودگی مذکور در مورد کلیه وسایل نقلیه مشمول این بخشنامه، صرفا در صورت خرید بیمه نامه شخص ثالث و حوادث راننده با مدت اعتبار یکساله قابل اعمال است.
سرهنگ فیروز کشیر با اشاره به ماده ۱۶۹ آیین نامه راهنمایی و رانندگی گفت: آیا میدانستید تردد موتورسیکلت، دوچرخه، موتورگازی و... در روز های بارانی و در معابر لغزنده ممنوع است؟
وی افزود: ماده ۱۶۹ آیین نامه راهنمایی رانندگی به صراحت قید میکند که در روزهای بارانی تردد موتورسیکلت و دوچرخه، موتورگازی و وسایل نقلیه ای که از ایمنی کمتری برخوردار هستند و هیچگونه تکیه گاهی ندارند در معابر لغزنده ممنوع است و اگر در این مواقع تردد باعث تصادف شود مقصر اصلی حادثه خود راکبان موتورسیکلت و دوچرخه ها هستند و بیمه هیچ حمایتی از آنها نخواهد کرد.
معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: زمانی که بارش باران و برف در شهر داریم، جنس تصادفات رانندگی نیز متفاوتتر از دیگر روزها میشود؛ معمولا در شش ماهه دوم سال حوادث رانندگی متفاوت از نیمه اول سال رخ میدهد و این موضوع به این دلیل است که هنگام بارندگی، اصطکاک بین لاستیک خودرو و سطح معابر کاهش مییابد و کنترل خودرو سختتر میشود. این شرایط بویژه در پیچها و مسیرهای سراشیبی خطرناکتر است؛ زیرا با کاهش اصطکاک احتمال سر خوردن خودرو افزایش مییابد. به طور مثال بزرگراههای شمال به جنوب به دلیل جغرافیای شهری پایتخت مانند بزرگراه امام علی (ع)، یادگار امام (ره) و بزرگراه شهید باکری، شهید صیاد شیرازی و غیره جزو معابری هستند که در روزهای بارندگی و لغزندگی معابر در صورت سرعت بالای رانندگان و عدم توانایی در کنترل وسایل نقلیه و در صورت نقص سیستم فنی ترمز، محلی برای تصادفات سهمگین و جبرانناپذیر هستند.
کشیر گفت: در شرایط بارندگی و بحث لغزنده بودن راه، راننده باید مهارت لازم در رانندگی را داشته باشد و بتواند وسیله نقلیه خود را کنترل کند؛ درخواست ما از شهروندان این است که با رعایت سرعت مطمئنه، رعایت فاصله طولی مناسب و توجه کافی به جلو حرکت کنند تا بتوانند در صورت نیاز به موقع ترمز کنند و از برخورد احتمالی جلوگیری کرده و از وقوع تصادفات زنجیرهای در معابر بزرگراهی پیشگیری کنند.
وی افزود: اطمینان حاصل کردن از عملکرد صحیح برفپاککنها و چراغها بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا هنگام بارندگی و کاهش دید، روشن بودن چراغها و کارکرد مناسب برفپاککنها میتواند نقش مؤثری در افزایش دید و ایمنی رانندگی داشته باشد.
معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: رانندگان باید پیش از شروع به حرکت از سالم بودن چراغهای جلو و عقب خودرو و همچنین برفپاککنها و سیستم گرمایشی خودروی خود مطمئن شوند تا بتوانند با دید کافی و اطمینان بیشتری در شرایط جوی نامساعد رانندگی کنند.
سرهنگ کشیر در پایان توصیه کرد: رانندگان وسایل نقلیه با نزدیک شدن به روزهای بارانی و برفی به منظور جلوگیری از بروز حوادث و حفظ امنیت شهروندان با رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی از حوادث ترافیکی جلوگیری کنند.
کسانی که اقدام به دریافت گواهینامه رانندگی کرده اند یا می خواهند آن را دریافت نمایند ، لازم است با قوانین جدید گواهینامه رانندگی 1403 و یا قانون مقررارت جدید گواهینامه 1403 که به تازگی به تصویب رسیده است آشنا بشوند، چرا که این قوانین برای کاهش تصادفات ناشی از کم تجربگی رانندگان است ، و آگاهی از این قوانین کمک بسیار زیادی به آن ها خواهد کرد.
قوانین جدید گواهینامه رانندگی 1403 شامل 10 نوع قانون می باشد که در ادامه به توضیح آن ها نیز اشاره خواهیم کرد تا به طور کامل به مقررارتی که تازه تصویب شده آشنایی کامل پیدا نمایید.
10 قوانین جدید گواهینامه رانندگی در سال 1403
10 قوانین جدید گواهینامه رانندگی در سال 1403 یا در سال جدید شامل موارد های زیر می باشند :
1. عدم نیاز به کارت پایان خدمت برای آقایان:
بر اساس قانون جدید، آقایان برای دریافت گواهینامه رانندگی دیگر نیازی به ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی ندارند.
2. افزایش سن دریافت گواهینامه پایه یک:
سن مجاز برای دریافت گواهینامه پایه یک از 23 سال به 25 سال افزایش یافته است.
3. محدودیت رانندگی در شب برای رانندگان جدید:
رانندگانی که به تازگی گواهینامه دریافت کردهاند، به مدت 3 ماه اول، مجاز به رانندگی در شب (از ساعت 12 شب تا 5 صبح) نیستند.
4. الزام همراهی راننده مجرب:
رانندگان جدید در 3 ماه اول پس از دریافت گواهینامه، باید در حین رانندگی در معابر برونشهری، با یک راننده مجرب که حداقل 2 سال سابقه رانندگی دارد، همراه باشند.
5. رتبهبندی گواهینامهها:
بر اساس طرح جدید، گواهینامهها به 3 رتبه 1، 2 و 3 تقسیم میشوند. رانندگانی که تخلفات رانندگی کمتری داشته باشند و به طور کلی رانندگی قانونمداری داشته باشند، رتبه بالاتری دریافت میکنند و از مزایایی مانند تخفیف در جرایم رانندگی و حق تقدم در تردد برخوردار میشوند.
6. افزایش جریمههای رانندگی:
جرایم رانندگی در سال 1403 به طور قابل توجهی افزایش خواهند یافت.
7. برونسپاری خدمات پلیس راهور:
برخی از خدمات پلیس راهور، مانند ثبت تخلفات رانندگی، به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.
8. استفاده از دوربینهای هوشمند برای ثبت تخلفات:
در سال 1403، شاهد استفاده گستردهتر از دوربینهای هوشمند برای ثبت تخلفات رانندگی خواهیم بود.
9. تشدید برخورد با تخلفات رانندگی:
پلیس راهور در سال 1403 با تخلفات رانندگی، به ویژه تخلفات حادثهخیز، برخورد قاطعانهتری خواهد داشت.
10. ارائه آموزشهای رانندگی به صورت آنلاین:
بخشی از آموزشهای رانندگی به صورت آنلاین ارائه خواهد شد.
قانون جدید سن گواهینامه رانندگی
در تاریخ 1402/10/09، هیئت وزیران مصوبه جدیدی را در خصوص شرایط صدور گواهینامه رانندگی به تصویب رساند که شامل تغییراتی در سن دریافت گواهینامه برای انواع مختلف آن میشود.
مهمترین تغییرات این مصوبه به شرح زیر است:
گواهینامه پایه سه:
حداقل سن برای دریافت گواهینامه رانندگی پایه سه 18 سال تمام باقی میماند.
حداقل قد برای دریافت این گواهینامه 140 سانتیمتر است.
گواهینامه پایه دو:
حداقل سن برای دریافت گواهینامه پایه دو 23 سال تمام است.
متقاضیان باید حداقل 7 ماه از تاریخ دریافت گواهینامه پایه سه خود را گذرانده باشند.
گذشتن حداقل 2 سال از تاریخ دریافت گواهینامه پایه دو برای ارتقا به پایه یک الزامی است.
گواهینامه پایه یک:
حداقل سن برای دریافت گواهینامه پایه یک 25 سال تمام است.
متقاضیان باید حداقل 2 سال از تاریخ دریافت گواهینامه پایه دو خود را گذرانده باشند.
داشتن گواهینامه پایه دو با حداقل 7 ماه اعتبار الزامی است.