فوری/پنجشنبه ها تعطیل شد؟ | زمان اجرای تعطیلات سراسری پنجشنبه
سرنوشت تعطیلات آخر هفته سرانجام روشن شده است.
رئیس مجلس، دهم بهمن ماه امسال راهی استان کهن یزد شد تا در هجدهمین مراسم پاسداشت مجاهدت مقنّیهای هنرمند یزدی دوران دفاع مقدس شرکت کند.
یکی از مهمترین موضوعاتی که قالیباف در نشست با فعالان اقتصادی، کارآفرینان و تولیدکنندگان استان یزد مطرح کرد درباره تعطیلی پایان هفته بود. او وعده داد: «در نهایت تا ۲ ماه آینده این طرح تعیین تکلیف میشود.»
بیشک یکی از پرچالشترین لایحههای مورد بررسی در مجلس در یک سال گذشته، درباره تعطیلات آخر هفته ایرانیان است. مجلس کلیات لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته را در سال ۱۴۰۲ تصویب کرد. طبق این لایحه، ساعت کاری هفتگی کارکنان دولت از ۴۴ ساعت به ۴۰ ساعت و روزهای کاریشان از شش روز به پنج روز کاهش مییابد. در بررسیهای اولیه این لایحه مشخص نشد که دومین روز تعطیل هفته قرار است چه روزی باشد؛ پنجشنبه یا شنبه؟ تا اینکه سرانجام در دی ماه امسال این لایحه در کمسیون اجتماعی مصوب و بر اساس آن پنجشنبه و جمعه تعطیل میشود.
کمیسیون اجتماعی مجلس تعطیلی پنجشنبهها را مصوب کرده تا یکی از جنجالیترین لایحهها در مجلس به تعیین تکلیف خود نزدیک شود. این خبر را مجید نصیرپور عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به فراز میدهد. به گفته نصیرپور پس از بحثهای کارشناسی پیرامون لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته، کمیسیون اجتماعی پنجشنبهها را به عنوان روز تعطیل مصوب کرد و این یعنی مجلس تسلیم فشارهای بیرونی برای تغییر مصوبه خود شد. در حالی که در ابتدا و پس از ارجاع این لایحه به کمیسیون، ابتدا تعطیلی شنبهها مطرح شد و مورد موافقت نمایندگان قرار گرفت.
در مقابل، اما هجمههای مخالفان به مجلس با تصمیم به تعطیلی شنبهها آغاز شد و آنقدر ادامه پیدا کرد تا سرانجام با مخالفت شورای نگهبان و هیات نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، این مصوبه ملغی و مجدد بررسی شود.
لایحه دولت به دلیل شرایط ویژه ایران در ساعت کار و روزهای تعطیل به مجلس داده شد. ایران در بین ۳۰ کشوری است که بیشترین میزان ساعت کار در هفته را دارد و با ۷۸ روز تعطیلی یکی از کمترین روزهای تعطیل در جهان را دارد. اما این لایحه به دلیل آنکه روز دوم تعطیل در آن مشخص نشده بود، جنجالهایی به پا کرد. حالا اما، یک سال بعد از موافقت مجلس با کلیات لایحه، سرانجام کمیسیون اجتماعی در مورد آن به جمعبندی رسید. به گفته نصیرپور، اکنون لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته به صحن مجلس ارجاع شده و در نوبت رسیدگی است. انتخاب پنجشنبهها به عنوان روز تعطیل، اما انتقاداتی را هم به همراه داشته است.
جلال رشیدی کوچی، نماینده پیشین مجلس در همین زمینه با انتشار پستی در شبکه ایکس نوشت: «طبق اخبار واصله به نظر میرسد تعطیلی شنبهها منتفی و پنجشنبهها به عنوان تعطیلی آخر هفته قطعی شده است. خیانتی دیگر در حق اقتصاد این مملکت به بهانههای واهی و بدتر آنکه به اسم دین، شریعت و ایدئولوژی تمامش کردند!...». اوایل امسال وقتی مجلس پیشنهاد تعطیلی شنبه را ارائه داد، بسیاری از منظر اقتصادی آن را تصمیمی درست و کارشناسانه دانستند.
ماجرا از وقتی آغاز شد که دولت در لایحه خود پیشنهاد کاهش ساعات کاری ادارهها را از ۴۴ به ۴۰ ساعت داد تا تعطیلات آخر هفته نیز به دو روز افزایش پیدا کند. اما روز دوم در لایحه دولت مشخص نشد و مجلس پس از بررسیهای کارشناسی در کمیسیون اجتماعی مجلس روز شنبه را به عنوان روز تعطیل پیشنهاد داد. استدلال نمایندگان موافق این بود که تعطیلی شنبه به هماهنگی بیشتر با کشورهای جهان برای افزایش مبادلات اقتصادی و مالی منجر میشود و در راستای رشد تولید است. آنها به تغییر تعطیلات در کشورهای مسلمان نیز اشاره میکردند. چراکه بسیاری از کشورهای مسلمان نیز در دهه گذشته برای هماهنگی اقتصادی و تجاری بیشتر با جهان روز شنبه را تعطیل اعلام کردند؛ کشورهایی، چون الجزایر، افغانستان، بحرین، بنگلادش، مصر، عراق، اردن، کویت، لیبی، مالزی (برخی ایالتها)، مالدیو، عمان، قطر، عربستان سعودی، سودان، سوریه و حتی یمن. به این ترتیب در میان کشورهای مسلمان فقط ایران و جیبوتی جمعه را به عنوان یک روز تعطیل رسمی در تقویم خود دارند.
مخالفت و هجمه به مجلس برای مصوبه تعطیلی شنبه
با وجود تعطیل شدن شنبه در بیشتر کشورهای مسلمان، استدلال مخالفان تعطیلی شنبه در چارچوب شریعت و مذهب بود. آنها از یک سو به عدم نیاز برای هماهنگی با جهان اعتقاد دارند و میگویند که با توجه شرایط تحریمی و قفل بودن مبادلات تجاری ایران، نیاز به ارتباط با جهان وجود ندارد. همچنین عمده مخالفان نیز با هجمه به نمایندگان تاکید میکردند که شنبه روز تعطیل در دین یهود است و ایران نباید در این روز تعطیل باشد. در این راستا حتی آیتالله سبحانی از مراجع تقلید شیعه در نامهای به محمدباقر قالیباف رییس مجلس با تعطیلی شنبه اعلام مخالفت کرد. در ادامه شورای نگهبان نیز مصوبه مجلس را مغایر با ارزشهای اسلامی دانست و هیات نظارت مجمع تشخیص نیز با آن مخالفت کرد. در شرایطی که بسیاری از نمایندگان در ابتدا از مزیتهای تعطیلی شنبه دفاع میکردند، در نهایت اما این مخالفان بودند که توانستند جلوی مصوبه مجلس را بگیرند. به این ترتیب، در صورت بررسی و موافقت نمایندگان با کاهش ساعات اداری به ۴۰ ساعت و تعطیلی پنجشنبه، این مصوبه نهایی و به شورای نگهبان ارسال میشود. به گفته محمدباقر قالیباف رییس مجلس در یزد، این لایحه در نهایت تا دو ماه آینده در مجلس به نتیجه میرسد و تعیین تکلیف خواهد شد.