زنان | زنان خانه دار | زنان سرپرست خانوار
هدیه جدید دولت برای زنان خانه دار و شاغل | واریز کمک بلاعوض 30 مویلیون تومانی بحساب زنان
آخرین اخبار درباره وام بلاعوض و دوبتی را به زنان و بانوان در ادامه بخوانید.
سرپرست دبیرخانه اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به کمک بلاعوض ۳۰ میلیون تومانی برای خوداشتغالی زنان سرپرست خانوار گفت: خدمات اشتغال به مددجویان واجدشرایط بهزیستی شامل خوداشتغالی و کارفرمایی است.
محسن ایروانی افزود: خدمات خود اشتغالی شامل وام، حق بیمه سهم خویش فرما و سرمایه کار بلاعوض ویژه زنان سرپرست خانواده است که امسال مبلغ آن بالغ بر ۳۰ میلیون تومان برای خرید ابزار و کمک هزینه مهارتآموزی است.
وی درباره خدمات کارفرمایی نیز گفت: از کارفرمایانی که مددجویان تحت پوشش بهزیستی را استخدام میکنند، حمایت میکنیم که این حمایتها شامل پرداخت وام و پرداخت حق بیمه سهم کارفرما از سوی بهزیستی است.
سرپرست دبیرخانه اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی کشور اضافه کرد: همچنین ۳۰ تا ۵۰ درصد دستمزد ماهانه ای که کارفرما به مددجو میدهد از سوی بهزیستی پرداخت خواهد شد.
سرپرست دبیرخانه اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی کشور در ادامه با اشاره به آغاز به کار بانک اطلاعات شغلی بهزیستی خاطرنشان کرد: تاکنون بانک اطلاعاتی شغلی مددجویان بهزیستی به این دقت وجود نداشته است؛ با تکمیل پرونده اشتغال مددجویان، اگر فردی خودش قابل توانمندسازی باشد خدمات اشتغال به او ارائه میشود اما اگر به طورمثال معلول ذهنی یا کارآفتاده باشد این خدمات به عضو موثر و سرپرست او ارائه میشود.
ایروانی ادامه داد: تاکنون بانک اطلاعاتی شغلی بهزیستی وجود نداشته که با سامانه های دیگر پیوند داشته باشد و حال قرار است سامانه اشتغال بهزیستی از اول شهریور، خدمات ارائه شده به مددجویان را ثبت کرده و از سوی دیگر با سامانه رصد اشتغال پیوند برقرار میکند تا اطلاعات ما به صورت کامل و دقیق در اختیار نهادهای نظارتی قرار بگیرد.
سامانه اشتغال طی هفتههای اخیر رونمایی شده است؛ با آغاز بهکار سامانه اشتغال، وضعیت همه افراد تحت پوشش بهزیستی از معلولان گرفته تا زنان سرپرست خانوار واجد شرایط دریافت خدمات اشتغال، ارزیابی و نیازسنجی شده است و برای آنان پرونده الکترونیک اشتغال تشکیل میشود.
علاوه بر این اکنون ۲۷۶ هزار زن سرپرست خانوار تحت پوشش خدمات بهزیستی هستند. طبق ماده ۸۰ برنامه هفتم پیشرفت، افزایش مهارتهای شغلی زنان در قالب برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی نیز باید رشد ۲۵ درصدی داشته باشد و از آنجا که توانمندسازی زنان سرپرست خانوار نیز از فعالیتهای بهزیستی به شمار میرود، میتوان افزایش مهارتهای شغلی زنان سرپرست خانوار را نیز در نظر داشت.
براساس برنامه هفتم پیشرفت، تقویت ظرفیت گروههای جهادی و مردم نهاد در حوزه توانمندسازی خانوارهای دارای سرپرست زن و بدسرپرست از دیگر اقداماتی است که وزارت رفاه باید با همکاری نهادهایی مانند بهزیستی انجام دهد.
«این همه سال عمرمو گذاشتم برای سرو سامون دادن به خونه و پخت و پز و بزرگ کردن 5بچه قد و نیم قد. اما شوهرم که مرد من موندم و یک خانه، بدون حقوق. اگه منم مثل خواهرم رفته بودم سرکار حداقل یه حقوق بازنشستگی داشتم.» این گلایه بانوی 58ساله خانهدار است.
معاون برنامهریزی سازمان تأمیناجتماعی مرتضی حسینی چهارشنبه 28تیر گفت:«بیش از 400 هزار نفر از زنان و دختران خانهدار» تحت پوشش خدمات سازمان تأمین اجتماعی قرار گرفتهاند. این در حالی است که بر اساس آخرین پژوهش وزارت کار و رفاه اجتماعی در سال 1400، آمار بانوان خانهدار حدود 25 میلیون نفر و میانگین سنی آنها حدود 40 سال است.
زنان خانهدار حدود 62 درصد از جمعیت زنان و حدود 80 درصد از جمعیت زنان متأهل را تشکیل میدهند.
در سال 1387 برای اولین بار بخشنامه بیمه زنان خانهدار توسط بیمه تامین اجتماعی تدوین شد اما اوایل سال 1403 با طرح جدیدی به نام «بیمه فراگیر زنان خانه دار» تعداد بیشتری از زنان خانهدار بدون محدودیت میتوانند با مزایایی مثل بازنشستگی، فوت، ازکارافتادگی و بارداری تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.
حق بیمه زنان خانهدار سه نرخ 12درصد، 14درصد و 18درصد دارد و البته در تمام این نرخها، علاوه بر مبلغ پرداختی شده توسط بیمه شده، «سهم دولت 2 درصد» است.
زنان خانهدار در شرایطی حداقل نیمی از وقت و انرژیشان را صرف فعالیتهای بدون دستمزد خانه میکنند که فعالیت آنها به عنوان یک شغل دیده نمیشود و جامعه از ارزش آن غافل است. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان، کار خانگی پشتوانه اقتصاد است، چون تأمینکننده خدمات رایگانی است که اکثر جمعیت شاغل به آن نیاز دارند.
پژوهشگر اقتصادی ریحانه رحمانی پور معتقد است بسیاری از خانمها به خاطر داشتن حقوق بازنشستگی در سنین بالاتر، از جوانی وارد بازار کار میشوند اما با طرح بیمه زنان خانهدار شاید خیلیها خانهداری و مادری و همسری را به هر شغل دیگری ترجیح بدهند.
اما پژوهشگر مطالعات زنان نگار کریم پور میگوید تدوین این طرح بدون حمایت مالی در پرداخت حق بیمه آن طور که باید تاثیرگار نیست. چون پرداخت حق بیمه برای خانم خانهداری که شغل و درآمدی ندارند سخت است و آمار پایین بیمه شدگان خانهدار تاییدکننده این موضوع است.
پژوهشگر حوزه رفاه و تامین اجتماعی وحید برسیاه، ایجاد نظام حمایتی از زنان خانه دار و تعیین سازوکارهای آن را ضروری می داند و می گوید بار مالی حمایت بیمه ای از حدود بیست و پنج میلیون زن خانه دار برای دولت بسیار قابل توجه است و نمی توان نگاه آرمانی و غیرواقع گرایانه در زمینه حمایت حداکثری دولت از زنان خانه دار داشت اما می توان با تفکیک و اولویت گذاری برمبنای سن بیمه پرداز، تجرد یا تأهل، دهک خانوار و مواردی از این دست در تصمیم گیری تغییراتی اعمال کرد.. مثلا لحاظ کردن تعداد فرزندان در اولویت دهی حمایت در پرداخت حق بیمه تاثیرگزار است.
برخلاف بسیاری از طرحهای تسهیلاتی در بانکهای گوناگون که به صورت آنلاین و غیرحضوری پرداخت میشوند، وام فوری بانوان به صورت سنتی اعطا میشود. زنان متقاضی دریافت این وام باید با در دست داشتن نسخه اصلی مدارک شناسایی خود مثل شناسنامه و کارت ملی، اسناد مربوط به ضامن، مثل فیش حقوقی یا تاییدیه استخدام، مدارک شناسایی ضامن از قبیل و فرم تقاضای وام به بانک عامل مراجعه کنند.
وام بانوان بانک دی
وام بانوان بانک دی به زنان مشتری این بانک، اعم از خانهدار و شاغل تعلق میگیرد و وام گیرنده برای دریافت این تسهیلات، باید در این بانک سپردهای با حداقل مبلغ دو میلیون تومان داشته باشد و برای حداقل سه ماه، میانگین حساب ایجاد کند. این وام در قالب کارت اعتباری ۵٠ میلیون تومانی، به وامگیرنده اهدا میشود.
نرخ سود این وام ۲۳ درصد و حداکثر زمان بازپرداخت آن ۳۶ ماهه است. بنابراین مبلغ هر قسط آن به یک میلیون و ۹۳۵ هزار تومان میرسد. ضمانت این وام با ارائه ضامن رسمی انجام میشود و پنج درصد از مبلغ سپرده اولیه نیز تا زمان بازپرداخت کامل وام، نرد بانک مسدود میشود. همچنین امکان انتقال این وام از سوی زنان شاغل به سایر اعضا خانواده نیز وجود دارد.
طرح بانوی ایرانی بانک کشاورزی
سقف وام طرح بانو ایرانی بانک کشاورزی، ۲۰۰ میلیون تومان و مدتزمان بازپرداخت آن تا ۳۶ ماه است. متقاضیان دریافت وام ۲۰۰ میلیون تومانی، باید سپردهای با میانگین ۴۰ میلیون تومان در ۶ ماه داشته باشند که این سپرده مسدود نمیشود.
نرخ سود این وام ۲۳ درصد، هر قسط این وام هفت میلیون و ۷۴۱ هزار تومان و مجموع سود و اصل آن به ۲۷۸ میلیون و ۸۱۰ هزار تومان میرسد. بازپرداخت این وام نیز با معرفی ضامن رسمی تضمین میشود.
البته متقاضیان میتوانند با میانگین سپرده ۲۵ میلیون تومانی برای چهار ماه، وام بانوان ۱۰۰ میلیون تومانی با دوره بازپرداخت ۲۴ ماهه نیز از بانک کشاورزی دریافت کنند.
افرادی که به اخذ وام ۲۰۰ میلیون تومانی بانک تجارت تمایل دارند باید در یکی از شعب این مجموعه از قبل سپرده کوتاه مدت عادی یا جاری افتتاح کرده و حداقل بین سه تا ۹ ماه میانگین حساب داشته باشند.در این مدت و زمان بازپرداخت اقساط وام، مبلغ سپرده گذاری شده باید در حساب بدون استفاده باقی بماند اما بانک به منظور ضرر نکردن وام گیرنده به اصل سپرده سود پنج درصدی میدهد. افراد پس از دریافت وام با توجه به شرایط خود امکان پرداخت اقساط را طی ۱۲، ۲۴ یا ۳۶ ماه دارند.
با توجه به مبلغ وام، نرخ سود و مدت زمان بازپرداخت ۳۶ ماهه، میزان هر قسط ۷ میلیون و ۷۴۱ هزار و ۹۴۴ تومان اعلام شده است. کل سود تسهیلات ۷۸ میلیون و ۷۰۹ هزار و ۹۹۵ تومان خواهد بود. جمع رقم تسهیلات و سود آن نیز ۲۸۰ میلیون و ۸۰۹ هزار و ۹۹۵ تومان خواهد بود.