حقوق کارگران | دستمزد کارگران
واریز 2 میلیون 500 هزار تومانی با حقوق کارگران از این ماه | پرداخت کمک جانبی ماهانه جدید با حقوق کارگران از این ماه
حقوق کارگران هر سال توسط شورای عالی کار تعیین میشود که اعضای آن را وزیر کار، دو نفر به پیشنهاد وزیر کار، نمایندگان کارگران، نمایندگان کارفرمایان و رئیس سازمان ملی استاندارد ایران تشکیل میدهند.
بررسی میزان افزایش حقوق کارگران در سالهای گذشته نشان میدهد که حقوق کارگران به طور متوسط حدود ۳۶ درصد افزایش یافته است.
در سالهای گذشته حقوق کارگران معمولا در روزهای پایانی سال و یا حتی پس از عید نوروز مشخص شده است اما به گفته وزیر کار دولت چهاردهم، امسال قرار است بسیار زودتر جلسه تعیین مزد کارگران تشکیل شود.
طبق قانون کار، حقوق کارگران باید بر اساس دو معیار تعیین شود. نخست اینکه حقوق کارگران باید با تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی متناسب باشد و دوم اینکه باید به قدری باشد که زندگی یک خانواده با تعداد اعضای متوسط را تأمین کند.
طی ماههای گذشته بارها کارگران نسبت به حقوق خود گلایه کرده و با مقایسه میزان دریافتی خود با میزان تورم، خواستار تشکیل جلسه شورای عالی کار برای ترمیم مزد شدهاند اما این جلسه تشکیل نشده و جلسه پیش رو نیز نه برای ترمیم حقوق کارگران برای ماههای آتی سال ۱۴۰۳، بلکه برای تعیین حقوق آنها در سال ۱۴۰۴ تشکیل خواهد شد.
هنوز در خصوص میزان دقیق یا تقریبی افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ صحبتی به میان نیامده است اما شاید بررسی میزان افزایش حقوق کارگران در ۵ سال گذشته بتواند میزان احتمالی افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ را مشخص کند.
حقوق کارگران در سال ۱۳۹۹ به نسبت سال قبل از آن ۲۱ درصد افزایش یافت. جلسات افزایش حقوق کارگران در سال ۱۳۹۹ از زمستان ۱۳۸۸ آغاز شد و نمایندگان کارفرمایان و نمایندگان کارگران بر سر افزایش میزان افزایش حقوق اختلاف فراوانی داشتند تا اینکه در نهایت در نیمه فروردین ۱۳۹۹ مقرر شد که افزایش حقوق کارگران به میزان ۲۱ درصد اعمال شود.
جلسات تعیین حقوق کارگران در سال ۱۴۰۰ نیز تا اواخر اسفند ۱۳۹۹ به طول انجامید و در نهایت اعضای شورای عالی کار بر سر افزایش ۳۹ درصدی حقوق کارگران به توافق رسیدند.
در سال ۱۴۰۱ میزان افزایش حقوق کارگران ۵۷.۴ درصد تعیین شد که این میزان افزایش حقوق در سالهای گذشته بی سابقه بوده است. با این حال در آن سال تورم ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۴۶.۵ درصد و تورم سال قبلتر از ۴۰.۲ اعلام شد.
در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نیز میزان حقوق کارگران به ترتیب ۲۷ و ۳۵.۳ درصد افزایش یافت. حقوق کارگران سال ۱۴۰۲ در آخرین روز سال ۱۴۰۱ و حقوق کارگران در سال ۱۴۰۳ نیز در آخرین ساعات سال ۱۴۰۲ مشخص شد که این موضوع نشاندهنده میزان بالای اختلاف نظر اعضای شورای عالی کار بر سر میزان افزایش حقوق کارگران است.
بررسی میزان افزایش حقوق کارگران در سالهای گذشته نشان میدهد که حقوق کارگران به طور متوسط حدود ۳۶ درصد افزایش یافته است. همچنین مقایسه میزان افزایش حقوق کارگران با کارمندان در سالهای اخیر نشان میدهد که همواره حقوق کارگران درصد بیشتری نسبت به حقوق کارمندان افزایش یافته است. میزان افزایش حقوق کارمندان در لایحه بودجه سال آینده ۲۰ درصد تعیین شده و با توجه به شرایط ذکر شده و میزان تورم موجود (۳۳.۱ درصد در آبان ۱۴۰۳)، انتظار میرود حقوق کارگران در سال آینده بیش از ۳۰ درصد افزایش پیدا کند.
وزیر کار در دیدار با کارگران بسیجی، بر لزوم برقراری عدالت واقعی تاکید کرد.
همایش ملی بسیجیان جامعه کار و تولید در محل دانشگاه جامع انقلاب اسلامی با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رئیس بسیج کارگری و کارخانجات کشور، فرمانده بسیج سازندگی و تنی چند از مسئولان تشکلات کارگری و کارفرمایی و بازنشستگی کشور برگزار شد.
در ابتدای این همایش، حمید الله بداشتی (رئیس سازمان بسیج کارگری و کارخانجات کشور) ضمن خیر مقدم به حاضرین اظهار کرد: امروز علاوه بر هفته بسیج، نهمین اجلاسیه اندیشهورزی حوزه جامعه کار و تولید نیز هست.
وی افزود: رفع موانع تولید و رفع محرومیت، از جمله خدمات سازمان بسیج کارگری و کارخانجات کشور است. هفت کارگروه توسعه تعاون، جوانی جمعیت، مزد، تامین اجتماعی، ایمنی، اقتصاد مقاومتی و جبران خدمات در این مدت در ذیل این همایش فعال شدهاند.
اللهبداشتی با بیان اینکه توانمندی کارگران به بهبود تولید و بهبود اقتصاد ملی خواهد انجامید، گفت: بسیج تلاش میکند با مطالبهگری و تلاش خود در این راستا با پیگیریهای خودش راهگشا باشد. همه باید در این عرصه مطالبهگرانه عمل کنند.
رئیس سازمان بسیج کارگری تاکید کرد: گروههای جهادی ما در ۳۹۰۰ واحد تولیدی ورود کردند که ۴۶۰۰ مساله این واحدهای تولیدی در سالهای اخیر حل شده که باعث شد ۱۳۶ هزار فرصت شغلی حفظ شود. ضمن اینکه ۱۲ هزار فرصت شغلی ایجاد شد. البته این به کمک گروههای جهادی مردمی رقم خورد.
وی با اشاره به شیفتهای ایثار کارخانجات گفت: کارگران بسیجی ما در کارخانجاتی که مشکل داشتند، شیفت اضافه بدون مزد را با کمک منابع بسیج و سپاه پاسداران انجام دادند و بسیاری از واحدها را با همیاری کارفرمایان از بحران نجات دادند که گزارش آن پیش از این منتشر شده است.
در ادامه سردار قریشی جانشین فرماندهی کل بسیج، در این نشست اظهار کرد: جامعه کار و تولید از ابتدای انقلاب بر مردم و کشور حق ویژهای دارند. به جهت نقش ویژهای که این بخش ایفا کرده است، نمیتوان از نقش بی بدیل این گروه گذشت.
وی افزود: در ابتدای انقلاب کشور ما از استعمار غرب رنج میبرد، گرایش به شرق و گرایش به مبارزات کارگری پررنگ بود. در برخی از کشورهای غرب هم احزاب چپ و طرفدار شرق نفوذ کرده بودند. در داخل ایران هم جریانهای سیاسی زیادی هوادار گروههای مارکسیستی بودند. اما جامعه کارگری ما گرایش به لیبرال دموکراسی و یا مارکسیسم نبود بلکه طرفدار اسلام انقلابی بود. بههمین دلیل در صحنههای حساس کارگران منحرف نشده و به همراهی انقلاب شتافتند.
قریشی تاکید کرد: چه در ابتدای انقلاب و پیروزی آن و چه در حفظ انقلاب در برابر عوامل تجزیه طلب، نقش کارگران بسیجی و انقلابی پررنگ بوده است. در دفاع مقدس نقش کارگران جدی است. در جزایر مجنون و پل اروند که شاهکار مهندسی است، نقش کارگران و از خودگذشتگی آنان جدی بوده است.
وی افزود: زمان جنگ ما در تامین فشنگ سلاح ژ۳ هم مشکل داشتیم و در تولید سیم خاردار مشکل داشتیم، این کارگران بودند که در خودکفایی به ما در جهت دفاع همکاری میکردند. نطفه آغازین خودکفایی موشکی و گلولهای و راکتی ما در شهرهای صنعتی ما بدست کارگران این کشور شروع شد. این کارگران بودند که جریان تحریم را معکوس کردند.
جانشین فرماندهی کل بسیج اعلام کرد: برخی تحرکات و اعتراضات کارگری مورد حمایت رهبری قرار گرفتند زیرا مسیر تولید را باز کردند و به فرآیند کار کمک کردند و البته رهبر انقلاب تاکید کردند که نباید مورد سوءاستفاده دشمن قرار گرفته و در پازل آنها بازی کنند که چنین چیزی رعایت شد.
در ادامه این نشست، احمد میدری (وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی) اظهار کرد: بنای بسیج سبز مانده است و در همه حوزههای تولید، دانشجویی، علمی و فرهنگی و جهادی فعال بوده و هست. علت این است که بسیج یک تفکر است. رهبر انقلاب فرمودند که خدمت بی توقع به کشور و مردم یک شاخصه اساسی در تفکر بسیجی است. این خلقیات و منش که پاداش خود را از خدا میخواهد و انتظاری از کسی ندارد، پایداری بسیج را تضمین کرده است.
وی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی قلهای دارد که آن اداره کشور بدون وابستگی به نفت است، افزود: در دهه پنجاه ما تنها با رشد درآمد نفت به سطحی از رفاه رسیدیم اما با رشد واردات ضربه هم خوردیم. توسعه اما وابسته به کارآمدی سیستم اداری است.
وزیر تعاون تصریح کرد: سیستم اداری ما فاقد چیزی است که در سپاه و بسیج است و برای آنکه بالنده باشد آن را باید از این نهاد وام بگیرد. در مراجعه به ادارات توقع افراد برآورده نمیشود. اما در نهادی چون سپاه و بسیج سلسله مراتبی وجود دارد. کسی ناگهان در این سیستم سلسله مراتب بالا نمیآید و فردی مثل قاسم سلیمانی پس از سالها طی مراتب و مراحل به جایگاه سرداری میرسد. اما در نظام اداری ایران بسیاری از افراد به ناگهان از مراحل و مراتب میپرند و این باعث نقصان در نظام اداری میشوند.
میدری ادامه داد: کسانی مثل سپهسالار، امیرکبیر، قائم مقام فراهانی، صنیع الدوله و.. کسانی بودند که در تاریخ ما دنبال برانداختن نظم فامیلبازی و رابطه بازی بودند. رهبر انقلاب فرمودند که اگر کسی با ویژهخواری و فساد و رابطه بازی مبارزه در درون کند، در بیرون هم میتواند در برابر آمریکا و استکبار مقاومت کند. با رابطه بازی و رشد افراد از طریق روابط باندی و فامیلی، به این هدف نمیرسیم.
وزیر کار اظهار کرد: عدالت به معنای برقراری برابری و کارآمدی توآمان است. قرار نیست فساد فقط این باشد که مالی سرقت شود، بلکه مقابله با شایسته سالاری و بالا نیامدن یک فرد لایق در عرصه مدیریت خود نوعی فساد است که باید با شایستهسالاری که در بخشهای نظامی مثل سپاه ما وجود دارد، با آن مقابله کرد. تنها در این صورت میتوانیم به کارآمدی و کارآیی برسیم.
نمایندگان کارگری شورای عالی کار نباید تنها بمانند و تمامی تشکلهای مرتبط، از جمله خانه کارگر و کانونهای شهرستانها و استانها، باید حمایت خود را اعلام کنند. بهعلاوه، آقای سالاری در بندر انزلی تأکید کرد که حمایت از نمایندگان کارگری امری ضروری است.
سعید تبریزیان،فعال کارگری اعلام کرد:ماده ۴۱ قانون کار، این ماده را «مادر افزایش حقوق بازنشستگان کارگری» است و اهمیت رعایت آن در تعیین حقوق بسیار بالاست.
تبریزیان در ادامه گغت:در حوزه حقوق کارکنان دولت، به نظر میرسد سیاستهای متفاوتی اتخاذ شده است.