طرز تهیه شیرینی نان خرمایی برای ماه رمضان
شیرینی خرمایی یکی از خوشمزهترین و پرطرفدارترین شیرینیهای سنتی است که به روشهای مختلفی آماده میشود.
این شیرینی با بافتی نرم و لطیف و مغزی خرمایی، علاوه بر طعم دلپذیر، ارزش غذایی بالایی نیز دارد. اصالت نان خرمایی به ایران برمیگردد و معمولاً در مناسبتهای ویژه، مثل ماه رمضان، برای پذیرایی و تأمین انرژی روزهداران آماده میشود.
برای آمادهسازی این شیرینی ابتدا کره هم دمای محیط را با پودر قند الک شده ترکیب کنید. زرده تخممرغ و محلول زعفران را به آن اضافه و ترکیب کنید. آرد سفید و آرد نشاسته ذرت را روی مواد الک کرده و کمکم خمیر را جمع کنید.
برای مواد میانی، خرمای بیهسته، مغز گردو پودر شده و دارچین را با هم ترکیب کرده و از مواد گلولههای کوچکی درست کنید. از خمیر به اندازه گردو بردارید و در دست صاف کنید. مغزی را در مرکز خمیر بگذارید و خمیر را گرد کنید.
شیرینیها را روی سینی فر بچینید و به دلخواه تزیین کنید. شیرینیها را در فر از پیش گرم شده بپزید. بعد از خنک شدن شیرینیها را در ظرف سرو بچینید و نوش جان کنید.
رسپی این شیرینیهای خوشمزه را با جزئیات بیشتر در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای خمیر شیرینی خرمایی برای ۵ نفر
مواد لازم مقدار مورد نیاز
زرده تخم مرغ ۱ عدد
محلول زعفران ۱-۲ قاشق چایخوری
آرد سفید ۱۲۵ گرم
نشاسته ذرت ۴۰ گرم
پودر قند ۴۰ گرم
کره حیوانی ۱۰۰ گرم
مواد لازم برای مغزی خرما
مواد لازم مقدار مورد نیاز
خرمای بدون هسته ۸۰ گرم
مغز خرما ۴۰-۸۰ گرم
پودر دارچین ۱ قاشق چایخوری
هل، زنجبیل و جوز هندی به مقدار دلخواه
مرحله اول: کره و پودر قند را ترکیب کنید
کره هم دمای محیط را در کاسه مناسبی بریزید.
پودر قند را روی کره الک کنید. الک کردن پودر قند موجب گرفتن ناخالصیهای آن میشود.
با لیسک مواد را به خوبی هم بزنید تا به خوبی با هم ترکیب شوند و مواد بافت کاملاً یکدست و یکنواختی به خود بگیرد.
مرحله دوم: زرده تخممرغ و محلول زعفران را اضافه کنید
زرده تخممرغ را از سفیده جدا کنید. زرده و محلول زعفران را به محتوای درون کاسه اضافه و به خوبی همه مواد را با هم ترکیب کنید.
مرحله سوم: مواد خشک را اضافه کنید
آرد سفید و آرد نشاسته ذرت را با هم ترکیب کنید.
ترکیب مواد خشک را ۲-۳ مرتبه الک کنید تا ناخالصیهای آرد گرفته شود. الک کردن مواد خشک بافت نهایی شیرینیهای خرمایی شما را بهتر میکند.
مواد خشک را کمکم به محتوای درون کاسه اضافه و خمیر را با لیسک جمع کنید. این خمیر نیاز به ورز یا استراحت ندارد.
مرحله چهارم: مواد میانی را آماده کنید
خرماهای هسته گرفته شده را در کاسه مناسبی بریزید.
مغز گردو را با کمک آسیاب پودر کنید. پودر گردو را به خرماهای درون کاسه اضافه کنید.
پودر دارچین، پودر هل، پودر زنجبیل یا هر ادویه دلخواهتان را به مواد اضافه کنید و به خوبی مواد را هم بزنید تا خمیر نرم و یکدستی حاصل شود.
از خمیر گلولههای ۵-۱۰ گرمی بردارید و کمی آنها را گرد کنید. همه مواد میانی را به همین ترتیب آماده کنید و در ظرف بچینید.
مرحله پنجم: فر و سینی فر را آماده کنید
کف سینی فر را کاغذ روغنی یا کاغذ نسوز بگذارید.
فر برقی یا گازیتان را روشن کنید تا فر پیش از شروع پخت به خوبی گرم شود. گرم کردن فر پیش از شروع پخت تاثیر بسیار مثبتی در بافت شیرینیهای شما پس از پخت دارد.
مرحله ششم: شیرینیها را آماده کنید
از خمیر گلولههای ۱۰-۱۵ گرمی جدا کنید. ابتدا کمی در دست آن را گلوله و سپس سطح خمیر را باز کنید.
در وسط خمیر مغزی خرمایی بگذارید و خمیر را جمع کنید.
همه شیرینیها را به همین ترتیب بپیچید و روی سینی فر قرار دهید.
مرحله هفتم: شیرینیها را تزیین کنید
با مهرهای مخصوص شیرینیپزی یا چنگال روی شیرینیها را طرح بیندازید.
به دلخواه کمی خرفه، پودر پسته یا پودر گل محمدی در مرکز شیرینیها برای تزیین بریزید.
مرحله هشتم: شیرینیها را بپزید
سینی را در طبقه وسط فر قرار دهید. با دمای ۱۷۵-۱۶۰ درجه شیرینیها را به مدت ۱۲-۱۵ دقیقه بپرید تا شیرینیها کمی تغییر رنگ بدهند و طلایی شوند.
مرحله نهم: شیرینیها را سرو کنید
پس از پخت، سینی را از فر خارج کنید و کمی زمان بدهید شیرینیها در سینی خنک شوند.
سپس به آرامی شیرینیها را از سینی جدا کنید و در ظرف سرو بچینید.
شیرینیهای خرمایی بسیار جذاب و خوشمزه شما آماده میل کردن هستند.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه شیرینی نان خرمایی
در ادامه به چند نکته طلایی برای بهتر شدن طعم و بافت شیرینی نان خرمایی اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
نشاسته ذرت باعث تردی و لطافت شیرینی میشود، پس حذف آن میتواند بافت شیرینی را نامناسب کند.
محلول زعفران باعث رنگ زیباتر و عطر بهتر در شیرینی خواهد شد. بهتر است آن را با یخ دم کنید تا رنگ بیشتری آزاد کند.
کره حیوانی باعث لطافت و عطر فوقالعاده در شیرینی میشود. اگر از کره گیاهی استفاده میکنید، کیفیت شیرینی کاهش پیدا میکند.
قبل از استفاده، کره را در دمای محیط قرار دهید تا نرم شود و راحتتر با پودر قند ترکیب شود.
الک کردن پودر قند باعث میشود که خمیر یکدستتر و لطیفتر شود.
برای جلوگیری از سنگین شدن خمیر و بافت لطیفتر، آرد و نشاسته ذرت را حداقل دو تا سه بار الک کنید.
سرگرمی روز : اگر میخواهید شیرینیها ظاهری زیباتر داشته باشند، از قالبهای مخصوص یا مهرهای سنتی استفاده کنید.
دمای بالاتر باعث خشک شدن و ترک خوردن شیرینی میشود.
ورز دادن زیاد باعث سفت شدن خمیر و تغییر بافت آن میشود؛ فقط تا جایی که مواد یکدست شوند، کافی است.
پودر هل، دارچین، زنجبیل و جوز هندی میتوانند طعم بینظیری به مغز خرما بدهند. مقدار آن را متناسب با ذائقه خود تنظیم کنید.
حتماً فر را ۱۵ دقیقه قبل از پخت روشن کنید تا شیرینی به طور یکنواخت بپزد.
برای حفظ تازگی و لطافت، آنها را در ظرفی دربسته و در محیط خنک نگهدارید.