خوراکیهایی مفید برای مبتلایان به مشکلات تیروئیدی | تیروئید را در خانه درمان کنید
افراد بسیاری در سالهای اخیر، بهلطف گسترش اطلاعات درباره جنبههای مختلف سلامت بدن و روان، بهسوی انتخاب مواد غذایی سالمتر و باکیفیتتر روی آوردهاند.
افراد بسیاری در سالهای اخیر، بهلطف گسترش اطلاعات درباره جنبههای مختلف سلامت بدن و روان، بهسوی انتخاب مواد غذایی سالمتر و باکیفیتتر روی آوردهاند.
افراد بسیاری در سالهای اخیر، بهلطف گسترش اطلاعات درباره جنبههای مختلف سلامت بدن و روان، بهسوی انتخاب مواد غذایی سالمتر و باکیفیتتر روی آوردهاند. یکی از خوراکیهایی که در همین روند و در یک دهه اخیر اهمیت ویژهای پیدا کرده، جو دوسر است. مطالعات مختلفی نشان دادهاند که جو دوسر میتواند به کنترل دیابت، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، فشار خون و... کمک کند.
مزیتهای جو دوسر به همین چند مورد محدود نمیشود. درواقع، جو دوسر میتواند یکی از بهترین و مغذیترین خوراکیها برای تیروئید باشد و از این نظر به انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به بیماریهای تیروئیدی تبدیل شود.
در درجه اول باید توجه داشته باشید که جو دوسر سرشار از چندین نوع ماده مغذی باکیفیت است که همگی برای افراد مبتلا به مشکلات تیروئیدی مناسب هستند. درواقع، جو دوسر بهعنوان یکی از بهترین منابع برای دریافت ویتامینهای B، ویتامین E، زینک (روی)، مس، منیزیم، منگنز و آهن شناخته میشود، درحالی که همه این ترکیبات در شکلگیری هورمون تیروئید نقش دارند و به تعادل هورمونهای تیروئید هم کمک میکنند. جو دوسر همچنین حاوی یُد است که وجود سطح مشخصی از آن در بدن برای عملکردهای مطلوب و صحیح غده تیروئید ضرورت دارد.
علاوه بر اینها، جو دوسر بهعنوان یک منبع تغذیهای مهم برای دریافت نوع خاصی از آنتیاکسیدانها با نام «آونانترامید» شناخته میشود. آونانترامیدها گروهی از اسیدهای دیـفنولیک هستند که فقط در جو دوسر یافت میشوند. ویژگی مهم دیگر جو دوسر این است که مقادیر زیادی از پلیفنولها را دارد و در نتیجه میتواند به کاهش التهاب و خطر ابتلا به بیماریهای خودایمنی مرتبط با اختلالات تیروئیدی کمک کند.
البته مزیتهای جو دوسر فقط به تیروئید محدود نمیشود. وجود کربوهیدراتهای پیچیده در جو دوسر، پایین بودن شاخص گلایسمیک آن و همچنین بالا بودن میزان فیبر در جو دوسر باعث میشود که مصرف منظم و استاندارد جو دوسر به افزایش متابولیسم بدن کمک کند. همین روند هم باعث میشود که مصرف جو دوسر با انرژیرسانی بیشتری به بدن همراه باشد.
یکی از بهترین راهها برای مطمئن شدن از عملکرد بهینه غده تیروئید، استفاده از منابع غذایی سالم و باکیفیت است. جو دوسر و محصولات برپایه جو دوسر مثل نان تهیهشده از جو دوسر قطعا گزینههای غذایی مناسبی برای افراد مبتلا به مشکلات تیروئیدی هستند. بهگفته متخصصان، فرد مبتلا به مشکلات تیروئیدی (بسته به نوع مشکل) میتواند بین ۳۰ تا ۵۰ گرم جو دوسر را به رژیم غذایی روزانهاش اضافه کند. شما میتوانید جو دوسر را در قالب آش جو، فرنی جو، اسموتی حاوی جو، نان تهیهشده از جو دوسر و... مصرف کنید.
جو دوسر چیست؟
جو دوسر، نوعی غلات کامل است که با نام علمی Avena sativa شناخته میشود. این محصول، سالمترین و کاملترین شکل جو است که پختن آن به زمان زیادی نیاز دارد. به همین دلیل، اکثر مردم جو دوسر پرک را به آن ترجیح میدهند. جو دوسر پرک بافت نرمتری دارد و زودتر پخته میشود.
جو دو سر را معمولاً برای صبحانه به عنوان اوتمیل مصرف میکنند. در این صورت جو در آب یا شیر جوشانده میشود. اوتمیل بسیار خوشمزه و چیزی شبیه فرنی است و با میل کردن آن از خواص جو دوسر بهره مند خواهید شد. از جودوسر همچنین در کلوچهها، گرانولا، کوکیها و سایر خوراکیهای خوشمزه خانگی استفاده میشود.
ارزش غذایی جو دو سر
جودوسر ترکیب خوبی از همه درشت مغذیها و ریز مغذیها را دارد. این محصول، منبع خوبی از کربوهیدراتها، فیبر و پروتئین باکیفیت است. به طور کلی جو دوسر دارای ترکیب و تعادل خوبی از اسیدهای آمینه ضروری است.
فواید و خواص جو دو سر فراوان است؛ چراکه سرشار ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانهای مهم است. در واقع نصف فنجان (۷۸ گرم) جو خشک حاوی موارد زیر میشود:
آهن: ۹.۴ درصد از نیاز روزانه
مس: ۱۷.۶ درصد از نیاز روزانه
روی: ۱۳.۴ درصد از نیاز روزانه
فولات: ۳.۲۴ درصد از نیاز روزانه
منیزیم: ۱۳.۳ درصد از نیاز روزانه
منگنز: ۶۳.۹۱ درصد از نیاز روزانه
فسفر: ۱۳.۳ درصد مقدار نیاز روزانه
ویتامین B1 (تیامین): ۱۵.۵٪ از نیاز روزانه
ویتامین B5 (اسید پانتوتنیک): ۹.۰۷٪ از از نیاز روزانه
مقادیر کمتری از کلسیم، پتاسیم، ویتامین B6 پیریدوکسین و ویتامین B3 نیاسین
نکته: یک فنجان جو دو سر دارای ۵۱ گرم کربوهیدرات، ۱۳ گرم پروتئین، ۵ گرم چربی و ۸ گرم فیبر است. همین وعده تنها ۳۰۳ کالری دارد. این بدان معنی است که جو یکی از مغذیترین غذاهایی است که میتوانید میل کنید و از آن لذت ببرید.
تفاوت جو با جو دو سر
جو و جو دوسر، دو نوع مختلف از غلات هستند که در سرتاسر جهان پرورش داده میشود و قسمت مهمی از تغذیه مردم به حساب میآید. این غلات نه تنها توسط انسانها، بلکه توسط دامها نیز مصرف میشود. وقتی صحبت از استفاده، کاشت و ارزش غذایی و خواص جو دوسر و جو میشود، باید بگوییم که این دو با یکدیگر متفاوت هستند.
تفاوت جو و جو دوسر چیست؟ در درجه اول، جو و جودوسر از نظر ارزش غذایی متفاوت هستند. جو دوسر بدون شک مغذی و سالم است و بسیاری از اوقات به عنوان غلات صبحانه (اوت میل) استفاده میشود. با این حال، جودوسر از نظر ارزش غذایی نمیتواند از خود جو جلو بیفتد. در حالی که هر دو پروتئین خوبی دارند، مقدار پروتئین جو دوسر در هر وعده تقریباً نصف جو است. همچنین جو حاوی مقادیر زیادی فیبر است که سلامت دستگاه گوارش شما را تضمین میکند، اما جو دو سر مقدار بسیار کمتری فیبر دارد. بنابراین میبینیم که به طور کلی خواص جو دوسر کمتر از خواص جو است.
جو و جو دوسر هر دو انتخابهای خوبی برای میان وعده هستند. همچنین، هر دو به پیشگیری از بیماریهای مختلف مانند بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت نوع ۲ کمک میکنند.
تفاوت دیگر این دو غلات در نحوه مصرفشان است. مردم معمولاً خوردن جو دوسر برای صبحانه را ترجیح میدهند، زیرا برایشان خوشمزهتر و مغذیتر است. اما جو برای وعده صبحانه جالب نیست چراکه طعم شوری دارد و بیشتر برای آش و سوپ استفاده میشود.
خواص جو دوسر
همانطور که گفتیم، فواید و خواص جو دوسر فراوان است. همین موضوع باعث شده که از آن در موارد مختلفی استفاده شود و افراد زیادی آن را به عنوان یک وعده غذایی مفید و مغذی مصرف کنند. اکنون مهمترین خواص جو دوسر را معرفی میکنیم.
۱. سرشار از آنتی اکسیدانها
جو دوسر سرشار از آنتی اکسیدانها و ترکیبات گیاهی مفیدی به نام پلیفنول است. قابل توجهترین گروه آنتی اکسیدانها به نام avenanthramides است که تقریباً تنها در جو دوسر یافت میشود.
تحقیقات زیادی نشان میدهند جو دوسر به کاهش سطح فشار خون شما کمک میکنند. این مولکول باعث گشاد شدن (گسترش) عروق خونی میشود و منجر به جریان خون بهترتان خواهد شد. علاوه بر این، ترکیبات جو دوسر دارای اثرات ضد التهابی و ضد حساسیتی نیز هستند.
۲. کاهش خطر بیماریهای قلبی
مقاله ای در مجله آمریکایی لایف استایل پزشکی در سال ۲۰۰۸ منتشر شد؛ این تحقیق خواص جو دوسر را برای پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی تایید کرد.
محققان دریافتند که خوردن غذاهای غنی از منابع فیبر محلولِ جو دو سر (جو دوسر پرک، سبوس جو دوسر و آرد جو دوسر) به کاهش خطر بیماری سرخرگ کرونری قلب کمک میکند. آنها نتیجه گرفتند که مصرف جو دو سر به طور قابل توجهی کلسترول بد خون را کاهش میدهد که خوشبختانه این امر احتمالِ دچار شدن به بیماریهای قلبی خطرناک را پایین میآورد. بنابراین از خواص جو دوسر برای سلامتی قلبتان غافل نشوید!
۳. کمک به رفع یبوست
افراد در هر سن و سالی ممکن است یبوست را تجربه کنند. تقریباً ۱۶ نفر از ۱۰۰ بزرگسال و حدود ۳۳ نفر از هر ۱۰۰ میانسال ۶۰ ساله و بالاتر به یبوست دچار هستند.
مطالعات نشان میدهد که سبوس جو دوسر، یک لایه بیرونی غنی از فیبر غلات دارد که به درمان یبوست در افراد مسن کمک میکند. یک تحقیق میدانی نشان داد که وضعیت یبوست ۳۰ فرد مسنتری که روزانه سوپ یا دسر حاوی سبوس جو دوسر را به مدت ۱۲ هفته مصرف کردهاند، بهبود یافته است؛ طوری که در اکثر افراد نیاز به داروی ملین به طور کامل برطرف شد. درواقع یکی از خواص جو دوسر، کاهش مشکلات گوارشی و هضم بهتر غذا است.
۴. کاهش خطر ابتلا به آسم
آسم، شایعترین بیماری مزمن در کودکان است که به دلیل اختلال التهابی در مجاری تنفسیشان به وجود میآید. اگرچه همه کودکان علائم مشابهی ندارند، اما بسیاری از آنها سرفه مکرر، خس خس سینه و تنگی نفس را تجربه میکنند.
تحقیقات قدیمیتر نشان میدهد که دادن زودهنگام جو به کودک (البته پس از ۶ ماهگی)، میتواند از آنها در برابر ابتلا به آسم محافظت کند.
۵. کنترل قند خون
دیابت نوع ۲ یک بیماری شایع است. این بیماری معمولاً از کاهش حساسیت به هورمون انسولین ناشی میشود. یکی از خواص جو دوسر، کمک به کاهش سطح قند خون است، به خصوص در افرادی که اضافه وزن دارند یا مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند. بتاگلوکان موجود در جو دو سر نیز ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد. برای کنترل قند خون و بهتر شدن کلی حالتان پیشنهاد می کنیم که ورزش را نیز به برنامه زندگی خود وارد کنید.
۶. خواب بهتر
یکی دیگر از خواص جو دوسر به بهبود کیفیت خواب شما برمیگردد. جو دو سر حاوی ملاتونین و کربوهیدراتهای پیچیده است که میتواند به خواب باکیفیتتر شما کمک کند. علاوه بر این، جو دوسر حاوی چندین ویتامین، از جمله B6 است که این ویتامینها به تولید سروتونین در مغز کمک میکند.
۷. بهبود عملکرد ورزشی
بلغور جو دوسر منبع خوبی از کربوهیدراتها و پروتئین و همچنین کالری و انرژی است. در مطالعات علمی نشان داده شده است که مصرف جو دوسر، ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت قبل از ورزش، متابولیسم و عملکرد شما را بهبود میبخشد.
۸. کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ یک سرطان خطرناک است و میتواند به شدت دردناک باشد. یک مطالعه که توسط محققان بریتانیایی و هلندی انجام شد، نشان داد که ارتباط معناداری بین افرادی که رژیم غذایی با فیبر بالا دارند (رژیمی شامل غلات کامل و غلاتی مانند جو دوسر) و کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال، وجود دارد. طبق این مطالعه، هر ۱۰ گرم فیبر بیشتر در رژیم غذایی افراد، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا ۱۰ درصد کاهش می دهد.
۹. کمک به کنترل و کاهش وزن
آیا تا به حال فکر کردهاید که یکی از خواص جو دوسر میتواند کمک به کاهش وزن و لاغری باشد؟ بله حقیقت دارد. طبق مطالعات، گلوکان، ترکیبی که در جو دوسر یافت میشود، با سرکوب هورمون گرسنگی، باعث کاهش اشتها میشود.
البته همانطور که می دانید، تنها با مصرف این محصول لاغر نخواهید شد و باید نکات دیگری را نیز رعایت کنید. مصرف جو دوسر به همراه انجام ورزش شما را به هدفتان نزدیک میکند. برای گرفتن یک برنامه مناسب میتوانید روی مربیان فیتامین حساب کنید و با آنها درباره نحوه ورزش کردنتان مشورت کنید.
۱۰. فواید جو دوسر برای پوست
اگر به برچسبهای روی لوسیون یا کرم صورت خود توجه کنید، به احتمال زیاد اسم جو دوسر را پیدا خواهید کرد. از وقتی فواید جو برای پوست خشک و حساس کشف شد، این محصول، پایه ثابت تولیدات زیبایی قرار گرفت. نشاسته موجود در جو دوسر باعث حفظ رطوبت پوست میشود، در حالی که پوسته فیبری خشن جو دوسر به عنوان یک لایه بردار ملایم عمل میکند. از خواص جو دوسر برای پوست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خشکی و خارش پوست را درمان میکند.
به روشن شدن رنگ پوست شما کمک میکند.
به محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش کمک میکند.
چربی اضافی پوست شما را جذب میکند و به درمان آکنه کمک میکند.
جو به عنوان یک پاک کننده طبیعی، کثیفی و چربی پوست را از بین میبرد و پوست را لایه برداری میکند.
خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی جو دوسر خشکی و اگزمای پوست را درمان کرده و سلول های مرده پوست را از بین میبرد.
نکته: توجه داشته باشید که مزایای مراقبت از پوست فقط مربوط به جویی است که روی پوست استفاده میشود، نه جویی که خورده میشود.