اینجوری کولر آبی خونه و مغازه رو سرویس کن | بیا تا یادت بدم تا برقت نگیره! + فیلم
موج گرما معمولا از اواسط فصل بهار وارد کشور میشود به همین منظور اکثر افراد از نیمه ماه اردیبهشت به فکر راه اندازی کولرهای آبی و گازی منزل یا محل کار خود میافتند. راه اندازی کولر گازی یک کار کاملا تخصصی است و فقط باید توسط تکنسینهای شرکت سازنده کولر انجام شود. اما راه اندازی کولر آبی کمی سادهتر بوده و هر کسی که به مسائل فنی آشنایی داشته باشد، میتواند آن را انجام دهد. در همین راستا قصد داریم در این مقاله درباره نکات مهم قبل از راه اندازی کولر آبی و آموزش راه اندازی کولر آبی صحبت کنیم.
آموزش راه اندازی کولر آبی
با گرم تر شدن هوا اکثر افراد به فکر راه اندازی مجدد کولرهای آبی و گازی خود می افتند. این تصمیم معمولاً در اواسط بهار که هوا رو به گرمی می رود گرفته می شود.
البته با توجه به اقیلم جغرافیایی و شرایط آب و هوایی منطقه ممکن است این بازه زمانی کمی جابجا شود، اما چیزی که اهمیت دارد، آشنایی با نحوه راه اندازی کولر آبی است.
برای راه اندازی کولر آبی لازم است تا یک سری اقدامات را پیش از روشن کردن این وسیله انجام دهید، که همگی جزو مراحل سرویس کولر آبی می باشند:
شستشوی بدنه داخلی کولر آبی
اول از همه به سراغ کولر آبی خود بروید تا حجم گرد و غبار انباشته شده در داخل بدنه دستگاه را مشاهده کنید.
اینکه میزان کثیفی کولر آبی چقدر باشد، بستگی به این موضوع دارد که تا چه حد بر اساس چک لیست سرویس و نگهداری کولر آبی اقدام کرده و روش آماده سازی این وسیله برای زمستان را رعایت کرده اید.
مثلاً اگر شما از آن دست افراد هستید که با آغاز فصل سرما تنها کاری که انجام می دهید، خاموش کردن کولر آبی است. به طور حتم در زمان بازدید دوباره کولر آبی متوجه می شوید که کارهای زیادی برای انجام دارید.
مخصوصاً اگر آب داخل کفی کولر را تخلیه نکرده باشید که در این صورت ممکن است لازم باشد قبل از اقدام به راه اندازی کولر آبی کفی آن را نیز تعویض کنید.
چون این احتمال وجود دارد که کفی کولر در اثر نگهداری طولانی مدت آب در داخل خود زنگ زده و پوسیده شده باشد.
حال برای اینکه با جزئیات کار بیشتر آشنا شوید، ما فرض را بر این می گیریم که آب داخل کولر را هم تخلیه نکرده اید.
الف) درب های کولر آبی را بردارید.
اولین اقدام شما این است که پس از قطع برق ورودی به کولر درب های کناری این وسیله را باز کنید. برای انجام این کار انگشتان دست خود را در زیر دستگیره های روی درب کولر قرار داده و درب را به سمت بالا بکشید.
در این صورت درب از قسمت پایین بدنه خود را جدا کرده و می توانید با یک حرکت سریع آن را کمی عقب کشیده و از قسمت بالای بدنه کولر جدا کنید.
این مراحل را برای باز کردن تمامی 3 درب روی بدنه کولر آبی تکرار کرده و درب ها را در گوشه ای قرار دهید تا بعداً به سراغ شستشوی آن ها بروید.
ب) شیر تخلیه آب کولر را باز کنید.
اگر کفی داخل کولر آبی را خوب بررسی کنید یک شیر تخلیه پلاستیکی در زیر آن مشاهده می کنید که مهره آن به کفی پیچ شده است. برای خارج کردن آب های جمع شده در کولر باید مهره باز شود.
برای باز کردن شیر تخلیه کولر آبی یک دست خود را بر روی قسمت بالایی شیر در داخل کفی کولر قرار داده و با دست دیگر مهره شیر را از زیر کفی کولر بپیچانید.
باز کردن شیر تخلیه آب کولر اصلاً کار دشواری نیست و به راحتی با دست قابل انجام است. مگر اینکه رسوبات بر روی مهره شیر جمع شده باشند.
در این صورت باید با آچار شیر را باز کنید. فقط مراقب باشید چون شیر تخلیه از جنس پلاستیک است، فشار اضافی به آن وارد نشود.
پ) پمپ آب کولر از روی دستگاه بردارید و آن را تمیز و روغن کاری کنید.
پس از آنکه آب داخل کفی کولر به طور کامل تخلیه شد، باید تمام قطعات داخلی کولر را تمیز کنیم، که یکی از آن ها پمپ کولر است.
در پشت پمپ آب کولر دو قسمت خار مانند وجود دارد که پمپ را بر روی کولر آبی نگه می دارد. برای باز کردن پمپ آب از روی بدنه کولر آبی لازم است تا آن دو قسمت خار مانند را با دست گرفته و به سمت عقب بکشید.
سپس باید پمپ آب کولر را از شیلنگ آب پخش کن نیز جدا کنید. این شیلنگ به لوله ورودی پمپ آب دستگاه وصل شده و آب پمپاژ شده توسط پمپ را به چند راهی های توزیع کننده آب بر روی پوشال های کولر منتقل می کند.
برای جداسازی پمپ کولر از شیلنگ آب پخش کن کافیست شیلنگ را از محل اتصال آن به لوله ورودی پمپ کولر با دست گرفته و بکشید تا جدا شود.
حال با کمک پیچ گوشتی کفی پمپ کولر را از روی آن جدا کرده و با فرچه و دستمال تمام جرم های انباشته شده بر روی کفی پمپ را تمیز می کنیم.
سپس به سراغ بدنه پمپ کولر رفته و تمام رسوبات موجود بر روی بدنه پمپ را باز هم با کمک فرچه سیمی نازک و دستمال پاک می کنیم.
در آخر لازم است تا پمپ کولر به طور کامل روغن کاری شود. برای این منظور به شما پیشنهاد می دهیم مطالعه مقاله نحوه روغن کاری پمپ آب کولر آبی را از دست ندهید.
پ) سبد پمپ آب کولر را تمیز یا تعویض کنید.
اگر در داخل بدنه کولر آبی را با دقت نگاه کرده باشید، سبد پلاستیکی را خواهید دید که پمپ آب کولر را در خود جای داده است.
تمیز و سالم بودن این سبد تاثیر زیادی در کارکرد دقیق پمپ کولر و در ادامه بازدهی کولر آبی دارد. چون از ورود اجسام خارجی همچون خرده های پوشال ها به داخل لوله ورودی پمپ آب کولر پیشگیری می کند.
توجه داشته باشید شکسته بودن سبد و یا پر بودن آن از اجسام خارجی همچون خرده های پوشال می تواند یکی از دلایل بالا نرفتن فشار در پمپ آب کولر آبی و همچنین علت سوختن پمپ آب کولر آبی باشد.
پس لازم است تا سبد پمپ را تمیز کرده و از این طریق منفذهای آن را برای عبور آب به داخل پمپ باز کنید. در صورتی که سبد شکسته و یا حجم رسوبات بر روی منفذهای آن بیش از حد است، سبد نیاز به تعویض دارد.
ت) کفی و فن کولر را شستشو دهید.
اکنون در این مرحله پمپ آب کولر باز و تمیز شده و فعلاً بر روی کولر نصب نیست. پس می توانیم کفی کولر را تمیز کنیم.
برای این کار ابتدا لازم است تا پروانه یا فن کولر را با آب شستشو دهیم. معمولاً فن کولر پر از گرد و خاک شده که اگر قبل از راه اندازی کولر خاک های آن را تمیز نکنیم، به محض روشن کردن دستگاه آن حجم از خاک وارد خانه می شود.
پس شیلنگ آب را باز کرده وروی فن آب می گیریم، فقط مراقب باشید که بر روی موتور کولر آبی که در قسمت بالای کولر و تقریباً نزدیک به فن قرار گرفته، آب ریخته نشود.
وقتی تمام خاک های روی فن را با آب شستشو دادیم، باید با کمک فرچه سیمی نازک کفی کولر را بکشیم و رسوبات جمع شده بر روی شیر تخلیه را نیز تمیز کنیم.
هم زمان سعی می کنیم تا تمام جرم ها و خرده های پوشال داخل کفی را به سمت مسیر آبریز یا تخلیه کولر هدایت کنیم.
اگر پس از تمیز کردن کفی کولر متوجه زنگ زدگی در تشتک یا همان کفی کولر شدید، باید با توجه به حجم زنگ زدگی برای تعمیر آن اقدام کنید.
در صورتی که مقدار زنگ زدگی کم باشد، با رنگ زدن می توانید کفی را ترمیم کنید. اما اگر کفی در اثر زنگ زدگی دچار پوسیدگی شده باشد، راهی جز تعویض کفی نیست. هر چند آشنایی با نحوه پیشگیری از پوسیدگی کولر آبی می تواند مفید باشد.
اکنون می توانید دوباره پمپ آب را در جای خود در درون سبد قرار داده و شیلنگ آب پخش کن را به لوله ورودی پمپ آب وصل کنید.
روغن کاری موتور و یاتاقان های آن
در داخل بدنه کولر آبی از قطعات مکانیکی و الکتریکی متعددی استفاده شده است. موتور کولر آبی به همراه پولی و یاتاقان از جمله این دو دسته قطعه هستند.
به منظور کارکرد روان کولر آبی بایستی این قطعات را روغن کاری کنیم. چون به احتمال زیاد کار نکردن طولانی مدت دستگاه سبب تجمع گرد و غبار بر روی موتور و یاتاقان کولر شده است.
الف) یاتاقان ها را روغن کاری کنید.
اگر روغن کاری موتور دستگاه را به تعویض بیاندازیم، سوختن آن دور از انتظار نیست. روغن کاری موتور کولر و یاتاقان ها را می توانید از ریختن روغن در داخل قسمت روغن خور یاتاقان ها شروع کنید.
کولر آبی دو عدد یاتاقان دارد که هر کدام در دو طرف پروانه دستگاه تعبیه شده اند. بر روی لبه هر دو یاتاقان سوراخ کوچک به همراه درپوش وجود دارد که در واقع همان بخش روغن خور این قطعه می باشد.
بنابراین کافیست درپوش روغن خور را از روی هر دو یاتاقان برداشته و چند قطره روغن در آنجا بچکانید. سپس باید پروانه را با دست حرکت دهید تا روغن ها پایین رفته و بتوانید دوباره چند قطره روغن بریزید.
اگر در این لحظه متوجه شکستگی یاتاقان ها شدید، بهتر است به مقاله نحوه تعویض یاتاقان کولر آبی مراجعه کنید تا با مشاهده فیلم روش تعویض این قطعه را یاد بگیرید.
ب) موتور کولر آبی را روغن کاری کنید.
در نهایت روغن کاری موتور کولر را انجام می دهیم. به این صورت که با روغن دان چند قطره روغن مخصوص کولر در پشت پولی و یا روی محور اصلی موتور می ریزیم.
البته این شیوه از روغن کاری موتور کولر آبی که برای افراد مبتدی است که خود قصد راه اندازی کولر در تابستان را دارند.
چرا که اگر قرار باشد سرویسکار کولر این کار را انجام دهد، لازم است تا موتور را از روی بدنه باز کرده و پس از تمیز کردن و روغن کاری داخلی آن را در جای خود قرار دهد.
اما از آنجا که ممکن است افراد ناآشنا با سیستم کولر آبی نتوانند تنظیمات تسمه پروانه کولر را به خوبی انجام دهند، توصیه می کنیم از باز کردن موتور کولر اجتناب کنند.
بررسی تسمه پروانه کولر
معمولاً کارکرد زیاد کولر آبی در کنار گرمای هوا باعث پوسیده شدن تسمه کولر می شوند. اگر تسمه کولر پوسیده و شل شده باشد، صداهای ناهنجاری از دستگاه شنیده شده و پروانه به راحتی نمی چرخد.
همین مسئله بر روی موتور دستگاه فشار وارد می کند. بنابراین لازم است پیش از راه اندازی کولر آبی در تابستان تسمه را با دست بکشید و میزان کشسانی آن را چک کنید.
اگر حتی قسمت های کوچکی از تسمه پوسیده و نخ نما شده است، باید تسمه را با نمونه جدید تعویض کنید. دقت داشته باشید که سایز تسمه کولرها در مدل های مختلف متفاوت است.
پس برای اینکه دچار اشتباه نشده و تسمه هم سایز کولر خود را تهیه کنید، حتماً شماره روی تسمه قبلی را به خاطر سپرده و تسمه کولر آبی با همان شماره را بخرید.
تعویض پوشال های کولر
تمیز بودن پوشال های کولر آبی تاثیر زیادی در افزایش بازدهی، قدرت سرمایش و حتی سلامت موتور و پمپ آب کولر آبی دارد.
به همین دلیل توصیه می کنیم حتماً قبل از راه اندازی کولر آبی در فصول گرم سال به تعویض پوشال های دستگاه اقدام کنید.
الف) پوشال های قبلی را از روی درب کولر باز کنید.
برای تعویض پوشال کولر باید ابتدا خارهای نگه دارنده بست پوشال را با کمک انبردست از روی درب باز کنیم. این کار را برای تک تک درب ها انجام داده و پوشال های قدیمی را برمی داریم.
ب) درب کولر را خوب شستشو دهید.
معمولاً در اثر رسوبات محلول در آب مقداری جرم و شوره بر روی درب های کولر آبی تشکیل می شود که از گردش هوا به داخل کولر ممانعت می کنند.
علاوه بر این اگر درب کولر را خوب ملاحظه کرده باشید، تعدادی منفذ در جداره داخلی و بالای درب مشاهده می کنید که در واقع آب از طریق همین منافذ بر روی پوشال ها می ریزد و احتمالاً آن ها هم مسدود شده اند.
بنابراین برای تمیز کردن درب کولر آبی لازم است تا بدنه خارجی درب و روی منفذهای آن را با فرچه به خوبی بکشید و با آب شستشو دهید.
پ) پوشال های جدید را بر روی درب ببندید.
حال که درب کولر را از رسوبات تمیز کردید، نوبت به قرار دادن پوشال های جدید می رسد. برای این منظور لازم است تا از طریق تشخیص سایز پوشال ابتدا پوشال کولر هم سایز با ظرفیت دستگاه خود را خریداری کنید.
برای این منظور می توانید بر روی لینک خرید پوشال کولر آبی از دیجی کالا بزنید.
پس از اینکه پوشال کولر آبی در سایز مناسب را تهیه کردید، پوشال ها را بر روی هر سه درب کولر قرار داده و سپس بست های نگه دارنده پوشال ها را ببندید.
به منظور اطلاع از جزئیات بیشتر در این خصوص مقاله آموزش نحوه تعویض پوشال کولر آبی و زمان آن را مطالعه کنید.