خبر مهم درباره واریزی جدید و صندوق های بازنشستگی | بازنشستگان صندوق بازنشستگی این خبر را از دست ندهند
ماجرای واگذاری سهام صندوق های بازنشستگی موج جدیدی از نگرانی را در دل بازنشستگان راه انداخته است و آنها نگران این هستند که با خروج دولت از این صندوق ها مطالبات بازنشستگان چه می شود؟
در آیینی که با حضور دکتر «حجتاله میرزایی»، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، برگزار شد، «حسین رجبپور» بهعنوان مدیرعامل جدید مؤسسه راهبردهای بازنشستگی صبا معرفی و از خدمات و تلاشهای ارزشمند «سیدامیرحسین جوزی» در دوران مدیریت پیشین این موسسه تقدیر شد.
میرزایی در ابتدای سخنان خود ضمن مرور فعالیتهای مؤسسه راهبردهای بازنشستگی صبا، اظهار داشت: مؤسسه صبا با تولید نزدیک به 50 گزارش پژوهشی ارزشمند و تأثیرگذار، نقش مهمی در رصد و پایش حوزه رفاه اجتماعی و بازنشستگی ایفا کرده است. همچنین تلاشهای گستردهای انجام شد و با کمک دوستان و مدیران پیشین، پایههای نرمافزاری و سختافزاری مؤسسه شکل گرفت.
وی افزود: این مؤسسه در دورهای کوتاه، توانست گزارشهای پژوهشی مهمی تولید و در جامعه توزیع کند که بسیاری از آنها به شکل کتاب درآمده و در سطح ملی مورد استفاده قرار گرفته است.
میرزایی همچنین به دورههای پرچالش مؤسسه اشاره کرد و گفت: این مؤسسه بهعنوان یکی از فعالترین مراکز مطالعاتی و پژوهشی در حوزه رفاه اجتماعی و بازنشستگی عمل کرده و حتی در مقایسه با سایر مراکز پژوهشی، رویکردی کاربردیتر و تأثیرگذارتر داشته است.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری سپس با معرفی دکتر «حسین رجبپور» بهعنوان مدیرعامل جدید مؤسسه، به توانمندیهای علمی و پژوهشی او اشاره کرد و اظهار داشت: دکتر رجبپور پژوهشگری تمامعیار با سابقهای درخشان در حوزههای اقتصادی و اجتماعی است. ایشان سالها در مرکز پژوهشهای مجلس فعالیت داشته و حضورشان در این جایگاه میتواند فعالیتهای مؤسسه را به سطح بالاتری ارتقا دهد.
میرزایی همچنین از تلاشهای با برنامه و هدفمند جوزی مدیرعامل سابق، اعضای هیئتمدیره و همکاران جوان مؤسسه سپاسگزاری کرد.
میرزایی در ادامه به برخی از حوزههای کلیدی مورد نیاز مؤسسه اشاره کرد و گفت: «تمرکز بر اقتصاد رفاه و نابرابری» و تحلیل دقیق شاخصهایی مانند ضریب جینی، توزیع درآمد و خدمات رفاهی در بین بازنشستگان و بررسی شکاف فقری؛ «رصد دائمی سیاستهای دولت و مجلس» و بررسی تأثیر سیاستها بر گروههای فرودست و انعکاس نتایج به دولت بهعنوان نهادی اجرایی و سیاستگذار؛ «مطالعات کاربردی و سیاستپژوهی» به خصوص تولید گزارشهای پژوهشی که باید در اختیار سیاستگذاران و مدیران اجرایی قرار گیرد؛ «ارتقای تولید محتوای رسانهای» و افزایش تأثیرگذاری گزارشها از طریق انتشار در رسانههای معتبر و غیرکاغذی و همچنین «آیندهپژوهی و اقدامپژوهی» با تمرکز بر پیشبینیهای اقتصادی و اجتماعی و تولید محتوای مرتبط با نیازهای بازار کار و سیاستهای حمایتی از جمله محورهایی است که باید در این دوره مورد توجه قرار گیرد.
او با تأکید بر اهمیت حمایت از پژوهشگران اظهار داشت: فعالیتهای پژوهشی معمولاً از حوزه پشتیبانی آسیب میبینند. باید اطمینان حاصل کنیم که پرداختها و حمایتها بهموقع انجام شود و پژوهشگران با انگیزه بیشتری به کار خود ادامه دهند.
وی افزود: تنوع بخشی به سبد پژوهشگران و ارتباط با رسانههای معتبر میتواند محصولات پژوهشی را تأثیرگذارتر کند.
هیات وزیران برنامه زمان بندی واگذاری سهام متعلق به صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری و تامین اجتماعی و شرکتهای تابع و وابسته به آنها را مشخص کرد که بر اساس آن این کار باید تا پایان آذرماه ۱۴۰۵ انجام شود.
حمید حاج اسماعیلی، فعال حوزه کاردرخصوص علت واگذاری سهام صندوقهای بازنشستگی گفت: دولت از سالها قبل دنبال این بود که تمرکز ستادی برای بیمهها تعریف کند و این سیاست با هدف تمرکز برامور بیمهای اشخاص تعیین شده است.
وی ادامه داد: هدف دیگر دولت از ادغام صندوقهای بازنشستگی یا واگذاری سهام آنها این است که صندوقهای بازنشستگی زیان ده بوده و دولت درشرایطی که دچار کسری بودجه است منابع کافی برای تامین مشکلات آنها را ندارد.
این کارشناس بازار کار با بیان اینکه دولت در تلاش است که افراد کمتر بیمه شدهای را به صندوقهای بازنشستگی اضافه کند، افزود: علت این اقدام این است که زیان و کسری که دراین صندوقها وجود دارد هر روز بیشتر میشود به همین جهت به فکر ادغام صندوقها با یکدیگر افتاده است که مشکلات آنها تجمیع شده و قابل حل شود.
حاج اسماعیلی درمورد ماهیت صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی توضیح داد: تامین اجتماعی صندوق بزرگی است که نیمی از بیمه شدگان کشور را پوشش میدهد و درست است که ماهیت آن عمومی و غیردولتی است، اما به نظر میرسد با تحولات اخیر و واگذاری سهام آن حداقل مدیریت و سیاست گذاری آن همچنان در دست دولت باشد و به بخش خصوصی نرسد.
وی درخصوص نگرانی بازنشستگان از اجرا شدن همسان سازی حقوقها گفت: همسان سازی، قانون سراسری است که در حال حاضر نیز اجرا میشود و ارتباط زیادی با بحث ادغام صندوقها ندارد و بدهیهای آن برعهده دولت بوده که خود موظف به پرداخت است.
با جدیتر شدن بحث واگذاری سهام صندوقهای بازنشستگی، انحلال و یا ادغام آنها به نظر میرسد که بخش خصوصی به دلیل مختلف انگیزه و توان خرید سهام شرکتهای بزرگ را ندارند.
از سویی دیگر، عملکرد دولت درسالهای گذشته نشان داده که نتوانسته است تعهدات خود را به صندوقها به درستی انجام دهد. بنابراین خیلی دور از ذهن نیست که تعهدات دولت مانند پرداخت همسان سازی حقوق بازنشستگان هم با این دست فرمان زیر سوال رفته یا شروع نشده متوقف شود.
همچنین بدهی دولت به برخی از صندوقها مثل سازمان تامین اجتماعی در سالهای اخیر آنقدر زیاد شده که بعید است که دیگر دولت پولی ته جیب برای پرداخت حق و حقوق بازنشستگان مانده باشد. البته صندوقهای بازنشستگی نیز بیش از آنکه به هدف اصلی که فلسفه وجودی تشکیل صندوقهای بازنشستگی باشد عمل کنند به سمت شرکتداری رفتهاند و اکثر آنها بدون بررسی کارشناسی و در زمانی تحت عنوان دیون دولت بودند واگذار شدهاند.