طرز تهیه شیرینی مربایی مشهدی برای عید
شیرینی مربایی که در ایران به نام شیرینی مشهدی هم شناخته میشود، اصالتی اروپایی دارد و منشأ آن به کشور آلمان برمیگردد.
این شیرینی پس از ورود به ایران، در قنادیهای مختلف با تغییراتی در روش آماده سازی و استفاده از مرباهای ایرانی مانند زردآلو و توتفرنگی به شیرینی مشهدی معروف شد. شیرینی مربایی انتخابی مناسب برای پذیرایی در مناسبتهای خاص است.
برای آماده سازی این شیرینی لطیف و خوشعطر، ابتدا کره و پودر قند را با همزن مخلوط کنید تا کاملاً پوک شود. سپس تخممرغ و وانیل را اضافه و به آرامی آرد را بیفزایید تا خمیری لطیف ایجاد شود.
پس از پهن کردن خمیر، آن را قالب زده و وسط نصف از شیرینیها را سوراخ کنید. سپس در فر بپزید و پس از خنک شدن، مارمالاد را روی شیرینیهای کامل بمالید و لایه رویی را روی آن قرار دهید.
مواد لازم برای شیرینی مربایی مشهدی
مواد لازم مقدار مورد نیاز
آرد قنادی ۲ و ۱/۴ پیمانه
پودر قند ۱/۲ پیمانه
تخم مرغ ۱ عدد
کره ۱۵۰ گرم
وانیل ۱/۲ قاشق چایخوری
مارمالاد یا مربا به مقدار لازم
مرحله اول: کره و پودر قند را با هم ترکیب کنید
پودر قند را الک کنید تا ناخالصیهایش گرفته شود. آن را در کاسه بزرگی بریزید و کره همدمای محیط را به آن اضافه کنید.
با همزن برقی به مدت ۵-۷ دقیقه مواد را هم بزنید تا رنگ آن سفید و بافتش پوک شود.
مرحله دوم: تخممرغ و وانیل را اضافه کنید
تخممرغ را به همراه وانیل به محتوای درون کاسه اضافه کنید و ۲-۳ دقیقه دیگر مواد را با همزن مخلوط کنید تا کاملاً یکدست شوند. این مرحله نقش مهمی در لطافت شیرینی دارد.
در این بازه زمانی بهتر است چند بار همزن را خاموش کنید و مواد درون کاسه را دورگیری کنید تا همه ذرات کره به خوبی با پودر قند و تخممرغ ترکیب شود.
مرحله سوم: آرد را اضافه کنید
آرد را ۲-۳ مرتبه الک کنید تا به خوبی هوادهی شود. این کار موجب لطیف شدن و نرم شدن بافت شیرینی شما میشود.
سپس آرد را کمکم به مخلوط درون کاسه اضافه کنید. مواد را با لیسک یا قاشق چوبی مخلوط کنید تا خمیری نرم و لطیف به دست آید.
توجه داشته باشید که این خمیر نیازی به ورز دادن زیاد ندارد. زیرا باعث روغن انداختن و خشک شدن شیرینی خواهد شد.
مرحله چهارم: سینی فر و فر را آماده کنید
فر برقی یا گازیتان را روشن کنید تا پیش از شروع فرایند پخت شیرینیها فر به خوبی گرم شود.
کف سینی فر را کاغذ روغنی یا کاغذ نسوز بگذارید تا پس از پخت شیرینیها به سینی فر نچسبند.
مرحله پنجم: خمیر را قالب بزنید
خمیر را به دو قسمت تقسیم کنید و هر قسمت را بین دولایه کاغذ روغنی قرار دهید. با وردنه خمیر را به ضخامت ۳ میلیمتر پهن کنید.
سپس با قالب دلخواه، خمیر را کاتر بزنید و با فاصله کمی روی سینی فر بچینید. در این مرحله بهتر است کمی سرعت عمل داشته باشید تا راحتتر بتوانید با خمیر کار کنید.
شیرینیها را بشمارید و وسط نصف آنها را با استفاده از ماسوره یا قالب کوچکتر، سوراخ کنید تا هنگام چسباندن روی مربا، وسط شیرینی خالی باشد.
مرحله ششم: شیرینی را بپزید
سینی را در طبقه وسط فر بگذارید و با دمای ۱۷۵-۱۸۰ درجه به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه شیرینیها را بپزید.
زمانی که لبههای شیرینی کمی طلایی شد، آن را از فر خارج کنید. پس از خارج کردن شیرینی از فر، اجازه دهید کاملاً خنک شود.
مرحله هفتم: شیرینیها را با مربا پر کنید
مقداری مارمالاد یا مربا را روی شیرینیهای کامل بمالید و شیرینیهای سوراخدار را روی آن قرار دهید تا یک شیرینی دو لایه شکل بگیرد.
مرحله هشتم: شیرینیها را تزیین و سرو کنید
روی شیرینیها را با پودر قند، شکلات بن ماری شده، پودر پسته یا خلال بادام تزیین کنید و در ظرف سرو بچینید.
این شیرینی را میتوانید در ظرف دربسته در یخچال تا یک ماه نگهداری کنید.
طرز تهیه شیرینی مربایی بدون فر
برای پخت شیرینی مربایی بدون فر، ابتدا تابه مناسبی را روی حرارت بگذارید و شعلهپخشکن زیر آن قرار دهید تا کاملاً گرم شود. سپس دو لایه کاغذ روغنی در کف تابه بگذارید.
شیرینیها را طبق روش بالا آماده کنید و روی کاغذ روغنی قرار دهید. دور درب تابه دمکنی بپیچید و درب قابلمه را ببندید. با حرارت بسیار ملایم، اجازه دهید شیرینیها ۲۰ دقیقه بپزند. در این روش، بدون نیاز به فر شیرینیهای شما آماده میشوند.
طرز تهیه مارمالاد میوهای
برای آماده سازی مارمالاد خانگی مخصوص شیرینی مربایی، ابتدا ۲ پیمانه میوه خرد شده (مثل هلو، توت، تمشک، زردآلو، توتفرنگی یا پرتقال) را با ۱ پیمانه شکر در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
وقتی آب میوه شروع به خارج شدن کرد، ۱ قاشق غذاخوری آبلیمو اضافه کنید تا رنگ مارمالاد شفافتر شود. زمان دهید مخلوط با حرارت کم بجوشد و غلیظ شود. در انتهای پخت، اگر مارمالاد بیش از حد سفت شد، ۱ تا ۲ قاشق آب جوش اضافه کنید.
سپس آن را از روی حرارت بردارید و پس از خنک شدن، در ظرف شیشهای دربسته بریزید. این مارمالاد تا ۲ هفته در یخچال قابل نگهداری است و میتوانید از آن برای فیلینگ گذاری در انواع شیرینی و کیک استفاده کنید.
در ادامه به چند نکته طلایی برای بهتر شدن طعم و بافت شیرینی مربایی مشهدی اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مارمالاد گزینه بهتری نسبت به مربا است؛ زیرا بافت غلیظتری دارد و شیرینی را نرم نمیکند.
اگر میخواهید شیرینی خوشعطر شود، کمی هل یا گلاب به خمیر اضافه کنید.
اگر فر شما دمای نابرابری دارد، در نیمه پخت سینی را بچرخانید.
پخت بیش از حد شیرینی، باعث سفت شدن آن خواهد شد.
برای جلوگیری از چسبیدن شیرینی به قالب، کمی آرد روی آن بپاشید.
برای جلوگیری از تغییر رنگ شیرینی، حتماً از سینی روشن یا کاغذ روغنی استفاده کنید.
در صورت تمایل، میتوانید به خمیر پودر کاکائو اضافه کنید تا شیرینی شکلاتی داشته باشید.
برای لطافت بیشتر، کره را از قبل در دمای محیط قرار دهید تا نرم شود.
اگر خمیر بیش از حد چسبناک شد، کمی آرد اضافه کنید؛ اما مراقب باشید که زیاد نشود.
میتوانید این شیرینیهای مربایی را در دمای اتاق هم نگهداری کنید، اما بهتر است در یخچال باشد.
از شکلات آب شده برای پوشاندن بخشی از شیرینیها استفاده کنید تا تنوع بیشتری داشته باشید.
هنگام جابهجایی خمیر، از کاغذ روغنی استفاده کنید تا شکل شیرینیها خراب نشود.
هنگام مخلوط کردن مواد، ورز دادن را به حداقل برسانید تا شیرینیها خشک نشوند.
استفاده از آرد قنادی باعث لطافت بیشتر شیرینی میشود.