این ویتامین ها سلامت چشم شما را تضمین می کند!
بیماریهای چشمی مرتبط با افزایش سن، یکی از دلایل بینایی یا نابینایی در افراد مسن است. تصورات بر این است که بیماریهای چشمی تا حدودی به فشار یا اضطراب اکسیداتیو و آسیبها بازمیگردند.
بیماریهای چشمی مرتبط با افزایش سن، یکی از دلایل بینایی یا نابینایی در افراد مسن است. تصورات بر این است که بیماریهای چشمی تا حدودی به فشار یا اضطراب اکسیداتیو و آسیبها بازمیگردند.
نقش احتمالی آنتیاکسیدانها و سایر مواد مغذی برای سلامت چشم و پیشگیری از بیماریهای چشمی مرتبط با افزایش سن را نمیتوان نادیده گرفت.
ویتامینها و مواد معدنی برای سلامت چشمها
یکی از بیماریهای مربوط به چشم «دژنراسیون ماکولا» وابسته به سن یا «ایامدی» نام دارد که در آن میدان دید مرکزی چشم آسیب میبیند.
عوامل خطر برای ایجاد ایامدی عبارتاند از: افزیش سن، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، مصرف سیگار و کمبود مواد مغذی لازم.
از آنجایی که ایامدی تا حدودی از فشار یا استرس اکسیداتیو ناشی میشود، برخی از نظریهها نشان میدهند که آنتیاکسیدانها آسیب سلولی در شبکیه یا همان لایه بافت پشت چشم را کاهش میدهند. بر همین اساس، مصرف بیشتر بتا کاروتن، ویتامین سی و ای و روی یا زینک در رژیم غذایی، کاهش ۳۵ درصدی خطر ایامدی در افراد مسن را در پی دارد.
متخصصان با توجه به نتایج پژوهشها، چندین ماده مغذی و میزان مصرف آن را برای تقویت آنتیاکسیدان چشم در نظر گرفتهاند که عبارتاند از: ۱۵ میلی گرم بتا کاروتن، ۱۸۰ میلی گرم ویتامین ای، ۵۰۰ میلیگرم ویتامین سی و ۸۰ میلیگرم روی
بتا کاروتن
بتا کاروتن منبع ویتامین آ است که از منابع گیاهی به دست میآید و در بدن به ویتامین آ تبدیل میشود. منابع مفید برای جذب بتا کاروتن عبارتاند از: سیبزمینی شیرین، اسفناج، کدو حلوایی، هویج، طالبی و فلفل قرمز.
ویتامین سی
ویتامین سی، ویتامین محلول در آب است که خواص آنتی اکسیدانی دارد. ویتامین سی ماده مغذی ضروری است که بدن نمیتواند به تنهایی آن را تولید کند. بر همین اساس، میتوان آن را از طریق غذا یا مکملهای ویتامین دریافت کرد.
مواد غذایی سرشار از ویتامین سی عبارتاند از: فلفل دلمهای، پرتقال، آب پرتقال، کیوی، کلم بروکلی و توت فرنگی.
میزان مصرف ویتامین سی در تحقیقات بیماریهای چشم ناشی از افزایش سن، ۵۰۰ میلیگرم تعیین شده است.
ویتامین ای
ویتامین ای، ویتامین محلول است که در برخی غذاها یافت میشود یا میتوان آن را به غذاها اضافه کرد. همچنین میتوان این ویتامین را به صورت مکمل دریافت کرد.
این ویتامین به صورت آنتیاکسیدان عمل میکند و در عملکرد سیستم ایمنی نقش دارند.
منابع مفید ویتامین ای عبارتاند از: آجیل که شامل بادام و بادام زمینی میشود، دانهها مانند تخم آفتابگردان، روغن آفتابگردان و کره بادام زمینی.
البته بهتر است بهدلیل تداخل ویتامین ای با برخی از داروهای تجویزی، قبل از مصرف هر نوع مکمل ویتامین ای با متخصص و پزشک مربوط مشورت کنیم.
روی (زینک)
روی یک ماده معدنی ضروری است که در برخی غذاها و مکمل ها یافت میشود. مواد مغذی سرشار از روی عبارتاند از: غلات غنیشده، گوشت گاو و بوقلمون.
تحقیقات مربوط به بیماریهای چشمی ناشی از افزایش سن مصرف میزان ۸۰ میلیگرم روی را توصیه میکند.
امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ چربیهای غیراشباع و مفیدند. منابع خوب اسیدهای چرب امگا ۳ در رژیم غذایی عبارتاند از:
ماهی چرب، دانهها مانند دانه چیا و کتان و همچنین آجیل.