استفتائات جدید رهبر انقلاب

بخش استفتائات دفتر مقام معظم رهبری پرسش و پاسخ سوالات شرعی را منتشر کرد.

کدخبر : 20290
سایت سرگرمی روز :

استفتائات جدید (مرداد ماه)

حدود اطاعت از والدین

سؤال۱: آیا اطاعت از والدین بر فرزند واجب است؟

جواب: اطاعت از والدین به خودی خود واجب شرعی نیست ولی نباید مخالفت با پدر و مادر، موجب ناراحتی و اذیت قابل توجه آنان شود مثلاً با اظهار انزجار، راندن و طرد کردن آنها همراه گردد؛ البته اگر به ترک واجب یا انجام حرام دستور دهند، اطاعت از آنان به هیچ وجه جایز نیست.

اشتباه امام جماعت در قرائت

سؤال۲: اگر امام جماعت در تلفظ برخی از اذکار نماز اشتباه کند؛ آیا اقتدا به او یا ادامه دادن نماز جماعت به اقتداء وی صحیح است؟

جواب: اگر اشتباه وی در غیر قرائت حمد و سوره باشد، مانعی ندارد.

نحوۀ تقصیر زنان در ایام حج

سؤال۳: بر طبق نظر مقام معظم رهبری (مد ظله) "زنان حتما باید تقصیر کنند و برای آنان حلق کفایت نمی‌کند و احوط آن است که در تقصیر اندکی از مو و ناخن (هر دو ) را کوتاه کنند." سؤال این است که این احتیاط واجب است یا مستحب؟

جواب: احتیاط مستحب است.

ملاحظه: ششمین عمل واجب حج و سوّمین عمل از اعمال منا، تقصیر (کوتاه کردن مو) یا حلق (تراشیدن ‌سر) است.

شرط غسل برای نماز ذی قعده

سوال۴: آیا نمازی که در یکشنبه ماه ذیقعده روایت شده است را می‌توان بدون غسل انجام داد؟ به عبارت دیگر آیا غسل شرط صحت این نماز است؟

جواب: این نماز را بدون غسل هم می‌توان بجا آورد. غسل در اینگونه عبادات مستحبی شرط کمال است نه شرط صحت.

حکم نماز و روزه در وطن اصلی با وجود زندگی در محل دیگر

سؤال۵: زنی که به دلیل ازدواج و تبعیت از شوهر از وطن اصلی خود کوچ کرده و در شهر دیگری ساکن شده‌ است:

۱ـ زمانی که برای دیدار پدر و مادر به وطن اصلی می‌رود، نماز و روزه اش چه حکمی دارد؟

۲ـ با توجه به این که بدون قصد اعراض از وطن خارج شده و چند سالی گذشته است؛ آیا حکمِ وطن، باقی است؟

جواب: به طور کلی زنی که به تبع شوهر در غیر وطن اصلی زندگی می‌کند و قصد اعراض از وطن نکرده است، چنانچه علم یا اطمینان ندارد که تا آخر عمر به وطن برنمی‌گردد بلکه احتمال می‌دهد هر چند پس از طلاق یا مرگ همسر که به آنجا برگردد، حکم وطن باقی بوده و نماز تمام است اما اگر تصمیم دارد یا می‌داند که در هر صورت به وطن برنمی‌گردد یا مدت زیادی (مثلا چهل، پنجاه سال) گذشته و در این مدت به ذهنش هم نیامده به آن جا برگردد، اعراض محقق شده و آنجا وطن او محسوب نمی‌شود و نماز شکسته است و روزه‌ صحیح نیست.

سفرهای شغلی

سؤال۶: معلمی هستم که با توجه به کثرت سفر برای تدریس، نمازم را کامل می خوانم و روزه‌ام را میگیرم، اگر برای غیر درس، مثلا برای مداحی مجبور به سفر باشم، وظیفه‌ام نسبت به نماز و روزه چیست؟

جواب: اگر مداحی عرفا حرفه و شغل شما باشد (هر چند بدون اجرت)، در این سفر نیز نماز تمام بوده و روزه صحیح است و گرنه سفر شغلی نیست و حکم مسافر را دارید.

معاملات طلای آب شده

سؤال۷: حکم شرعی معاملات طلای آب شده که چیزی شبیه به بورس است و صرفاً بر اساس قیمت کنونی طلا است و مربوط به آینده نمی‌شود، چیست؟

جواب: اگر معاملات با قصد جدی و رعایت شرایط صحت معامله انجام می‌شود، یعنی بنای دو طرف در معامله بر این است که خریدار می‌تواند طلایی را که خریده است تحویل بگیرد و فروشنده با درخواست مشتری، طلایی را که فروخته است به او تحویل می دهد، اشکال ندارد؛ اما اگر معاملات صوری و صرفاً کسب سود بر اساس پیش بینی نوسانات قیمت طلا باشد، بنابر احتیاط واجب موجب ملکیت درآمد حاصل از آن نمی‌شود.

وضو با بدن خیس

سؤال۸: اگر اعضای وضو خیس باشد وضو صحیح است؟

جواب: مانعی ندارد البته جای مسح در سر و پا باید خشک باشد یا به قدری تر نباشد که رطوبت دست بر آن اثر نکند.

تبعیت زن از شوهر در وطن و قصد اقامت

سؤال۹: آیا زن در قصد اقامت ده روز یا قصد وطن تابع شوهر است، یعنی قصد شوهر برای اقامت ده روز یا اقامت مثلا ده سال به عنوان وطن در یک شهر، به طور قهری برای زن نیز محسوب می شود؟

جواب: اگر زن در انتخاب وطن، تابع اراده همسرش باشد، قصد شوهرش مانند قصد خود او محسوب شده و برای او کافی است. برای اقامت ده روز در سفر نیز، اطلاع او از قصد شوهرش مبنی بر اقامت ده روز، برای لزوم تمام خواندن نماز کفایت می کند؛ بلکه اگر مجبور به همراهی با شوهرش در مدت اقامت در آن جا باشد نیز حکم همین است.

نجاست و پاکی مرتد

سؤال۱۰: آیا مرتد (شخصی که از اسلام خارج شده)، نجس است؟

جواب: بستگی به آیینی دارد که به آن گرویده است؛ اگر جزء اهل کتاب شده باشد، پاک است وگرنه نجس است.

 

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر: