این افراد این ماه یارانه نقدی نمی گیرند | حذف قطعی یارانه این دهک ها با دستور مجلس
یک نماینده مجلس گفت: به نظر من، باید به افرادی که یارانه دریافت میکنند، کالابرگ ارائه دهیم. اگر یارانهها به شکل کالا، خدمات و دارو توزیع شوند، برای یارانهبگیرها مفیدتر خواهد بود.
در ماه آبان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تصویب آییننامهای در هیئت وزیران خبر داد که بر اساس آن یارانه نقدی افراد پردرآمد حذف خواهد شد. با گذشت حدود دو ماه از اعلام این خبر، هنوز آییننامه مذکور ابلاغ نشده اما در مجلس شورای اسلامی تکلیف مشابهی در این خصوص بهعهده دولت گذاشته شده است.
روز دوشنبه ۱۹ آذر اعلام شد که مجلس شورای اسلامی دولت را مکلف کرده تا از محل منابع حاصل از حذف یارانه نقدی دهکهای هشتم، نهم و دهم نسبت به حمایت از محرومین اقدام کند.
با توجه به تصویب آییننامه در هیئت وزیران و همچنین مصوبه مجلس شورای اسلامی، حذف یارانه نقدی دهکهای پردرآمد قطعی است و باید دید آیا تمامی خانوارهای مشمول دهکهای هشتم و نهم به مانند دهکهای دهم از دریافت یارانه محروم خواهند شد یا خیر.
حذف یارانه نقدی ذیل بند (ث) تبصره ۱۳ لایحه بودجه ۱۴۰۴ مورد بررسی مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. مطابق این بند مجلس شورای اسلامی با درخواست دولت مبنی بر تغییر شیوه پرداخت یارانه موافقت کرد. بر این اساس در صورت درخواست سرپرستان خانوار مشمول یارانه نقدی برای تغییر شیوه پرداخت از نقدی به کالابرگ الکترونیکی، استفاده از مبالغ کالابرگ الکترونیکی برای سرپرستان خانوارهای مشمول یارانه نقدی بهصورت داوطلبانه مجاز اعلام شد.
همچنین مصوب شد که دولت از محل منابع حاصل از حذف یارانه نقدی دهکهای هشتم، نهم و دهم، حداقل به میزان ۴۰ هزار میلیارد تومان بسته حمایت از معیشت محرومین و حمایت از حداقل ۴۰۰ هزار خانوار دچار فقر شدید غیر تحت پوشش نهادهای حمایتی و همچنین افزایش اعتبار کالابرگ برای خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی یا عضو سه دهک پایین درآمدی را اجرایی نماید.
درباره اینکه این روزها صحبت از یارانه پنهان در بحث انرژی میشود، منظور از این یارانه های پنهان چیست و باید چگونه اقدام کرد تا یارانه انرژی که بحث ناترازی آن هم مطرح است به دست کسی که مستحق است برسد، گفت: بحث یارانه پنهان بیشتر به بحث تولید یک کالا مربوط میشود.
دقت کنید شما هنگامی که یک کالایی را تولید میکنید، حال کالا از خدمات و سفره مردم گرفته تا انرژی است، یارانه پنهان داده میشود.
این نماینده مجلس ادامه داد: مثلا نفت و گاز که تولید میشود نتیجهاش فرآوردهها هستند، یا برق که تولید میشود؛ اینها برای اینکه به دست مصرفکننده برسند هزینههایی دارند. بعضاً مشاهده میکنیم هنگامی که این کالاها به دست مصرفکننده میرسد، هزینههای تولیدشان ممکن است نسبت به قیمت تمام شده خود کالا و یا خدمات بیشتر باشد که با این کار در واقع ما به نوعی سوبسید یا یارانه به مصرفکننده میدهیم.
این عضو کمیسیون انرژی یادآور شد: در خصوص یارانه پنهان؛ پیشنهاد من این است که یارانههایی به طبقات پایین جامعه اختصاص دهیم و آنهایی که طبقه پایین جامعه نیستند، متمول هستند و گ دوست دارند انرژی بیشتری مصرف کنند هزینه بیشتر آن را پرداخت کنند و ما هم از این درآمد برای توسعه و حمایت از طبقات پایین جامعه استفاده کنیم.
وی افزود: به عنوان مثال، یک لیتر بنزین ممکن است پس از پالایشگاه حدود ۸ تا ۱۰ هزار تومان هزینه داشته باشد، در حالی که هزینه استخراج و تولید یا واردات آن ممکن است به ۳۸ تا ۴۰ هزار تومان برسد. در حال حاضر ما مثلا بنزین را با قیمت ۳ هزار تومان ارائه میدهیم که نشاندهنده یارانه پنهان است.
همچنین برای گاز تولیدی به صنایع و طبقات پایین جامعه نیز یارانه داده میشود؛ اینها همه یارانه پنهان است، چرا که عدد، عدد بالایی است اما به هر حال ما یارانه به اینها میدهیم. البته مهم است که در این فرآیند قیمتگذاری به گونهای باشد که طبقات پایین جامعه و کارمندان تحت فشار قرار نگیرند.
سنگدوینی درباره اینکه برخی پیشنهاد کردهاند که دولت به جای یارانه نقدی، روشهای دیگری را اتخاذ کند، گفت: معتقدم استفاده از کالابرگ میتواند راهکار مناسبی باشد، این نظر من است، دولت هم باید سیاست گذاری خودش را داشته باشد.
وی با بیان اینکه نظر شخصی من این است که ما باید به کسانی که یارانه بگیر هستند، کالابرگ بدهیم، یادآور شد: امروز این اشکال وجود دارد که ما به ۸۱ میلیون نفر یارانه میدهیم، این یعنی چه؟ یعنی از ۸۵ میلیون نفر جمعیت کشور ۸۱ میلیون نفر نیازمند یارانه هستند؟
اصلا چنین چیزی امکانپذیر نیست، فکر میکنم اگر یارانه ۵۰ درصد از کسانی که به آن نیاز ندارند را قطع کنیم، حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان میشود و این عدد بسیار بزرگ است.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه اگر یارانهها به صورت کالا، خدمات و دارو باشد بسیار برای یارانهبگیرها مفیدتر خواهد بود، گفت: بیاییم کالاهایی مانند مرغ، حبوبات، گوشت و غیره بدهیم. کالاهای اساسی بدهیم یا یارانه به بخش درمان ارائه شود، این یارانه غیرمستقیم به دست تولیدکنندگان میرسد و تولیدکنندگان را تقویت خواهد کرد. ولی اگر ندهیم، ممکن است تنها بخشی از آن به دست تولیدکننده برسد، درصورتی که با این کار تولیدکننده تقویت میشود.