فوری/واریز نیمی از معوقات حقوق بازنشستگان از امشب | واریزی جدید 5 میلیون تومانی برای بازنشستگان
با توجه به مشکلات قانونی و کمبود منابع در بودجه سال ۱۴۰۲، تنها بخش محدودی از پاداش بازنشستگان آموزش و پرورش پرداخت شد. در حال حاضر، اقدامات لازم برای تخصیص اعتبار کافی در دست بررسی است تا بتوان مابقی پاداشها را به بازنشستگان پرداخت کرد.
سخنگوی آموزش و پرورش در نشست خبری با خبرنگاران گفت: در بودجه جدید، پیشبینیهایی برای پرداخت پاداش بازنشستگان در سال آینده انجام دادهایم تا بتوانیم پاداش آنها را در همان سالی که بازنشسته میشوند، پرداخت کنیم.
مهر در خبری نوشت:وی تاکید داشت : در گذشته پاداش بازنشستگان معمولاً پس از آذرماه پرداخت میشد. با این حال، در مهرماه سال ۱۴۰۲، ۴۰ درصد از پاداشها پرداخت شد، اما ۶۰ درصد باقیمانده به دلیل نبود بستر قانونی در بودجه سال ۱۴۰۳ قابل پرداخت نبوده است. برای روشنتر شدن موضوع، باید بگویم که در سال ۱۴۰۲، سازمان برنامه و بودجه مبلغ ۲۲ هزار میلیارد تومان را برای تمامی کارکنان دولت در نظر گرفته بود که کل این مبلغ به وزارت آموزش و پرورش اختصاص یافت.
از این مبلغ، ۴۰ درصد از پاداشهای بازنشستگان سال ۱۴۰۲ پرداخت شد که معادل ۱۵۷۰۰ میلیارد تومان بود.اما برای پرداخت مابقی پاداشهای بازنشستگان، به دلیل اجرای برخی مسائل قانونی، بودجهای برای سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته نشده بود. به عبارت دیگر، تمامی مبلغ ۲۲ هزار میلیارد تومان به وزارت آموزش و پرورش تخصیص یافته بود و دیگر بودجه اضافی برای سال ۱۴۰۳ پیشبینی نشده بود. هرچند که سازمان برنامه و بودجه این موضوع را به موقع به وزارت آموزش و پرورش ابلاغ کرده بود، اما تغییراتی در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ رخ داد که باعث ایجاد چالشهایی شد.
با کمک دولت و سازمان برنامه و بودجه، این موضوع به دستور سران قوای کشور قرار گرفت و در روز چهارشنبه جلسهای در این زمینه برگزار شد. با این حال، هنوز ابلاغ رسمی این تصمیم صورت نگرفته است. به محض ابلاغ رسمی به سازمان برنامه و بودجه، این سازمان باید برای تأمین اعتبار لازم اقدام کند و امیدواریم که در کوتاهترین زمان ممکن این مبلغ به حساب بازنشستگان محترم واریز شود.
بسیاری از بازنشستگان در شبکههای اجتماعی نسبت به واریز مبلغ همسان سازی اعتراض کرده و مدعی شدهاند که بعد از واریز مبلغ همسانسازی بازنشستگان نیروهای مسلح متوجه شدیم که بالاترین افزایش حدود ۷۰۰ هزار تومان است. برخی های دیگر نیز میگویند در فیش حقوقی آذر ماه آنها فقط ۲۰۰ هزار تومان اضافه شده است و مشخص نیست افزوده شدن این ۲۰۰ هزار تومان به حقوق ۱۲ میلیون تومانی چه دردی را قرار است از آنها دوا کند؟!
به عقیده کارشناسان یکی از اصلی ترین دلایل خوب اجرا نشدن قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان، مرتبط با تغییرات پی درپی مدیران این صندوق است. به طوری که پس از کنار گذاشتن «مهدی مسکنی» از صندوق بازنشستگی تا به امروز این صندوق روی خوش ندیده و عمر کوتاه دولت پزشکیان تا به اینجا ۳ رئیس به خود دیده است.
در ابتدا «وحید محمودی» به عنوان سرپرست صندوق بازنشستگی کشوری جایگزین «مهدی مسکنی» شد، اما حکم سرپرستی محمودی منتج به مدیرعاملی نشد و خیلی زود از گردونه رقابت حذف شد. پس از محمودی، میدری وزیرکار، تعاون و رفاه اجتماعی با تعلل اما حجت میرزایی را که پیش از این رییس مرکز پژوهشهای اتاق ایران بود به ریاست یکی از مهمترین صندوقهای بازنشستگی و بیمهای ایران منصوب کرد.
بهتر است میدری یکبار برای همیشه تصمیم بر بودن و رفتن مدیران خود کند و این دهها هزار میلیارد پرداخت جقوق بازنشستگان را متاثر از کندی خود نکند. البته با این دست فرمان بعید است وزیرکار منصوب علی ربیعی که فردی آکادمیک و کند در مسائل اجرایی است بتواند بیش از یک سال دراین صندوق فعالیت کند.
به نظرمی رسد میرزایی از آنجایی که صرفا تجربیات کار آکادمیک داشته است برنامه خاصی برای حل مشکلات این صندوق ندارد. این درحالی است که اعتراضات بازنشستگان به نحوه اجرای قانون همسان سازی پس از سالها حق بیمه دادن و انتظار برای اجرای صحیح این قانون هرروز ابعاد جدیدتری به خود می گیرد و به جای اینکه حقوق هرساله بازنشستگان مطابق با نیازها و تورم درجامعه تعیین شود، اما با فرمولی من درآوردی سنجیده شده است. آن طور که انتظار می رفت شرایط معیشتی بازنشستگان پس از سال ها انتظار در اجرایی شدن این قانون بهتر شود عملا تکانی نخورد.
واضح است که افزایش حقوق بازنشستگان بسیار کمتر از نرخ تورم بود و حتی با فرض در نظرگرفتن افزایش سقف آن که مبلغ ۷۰۰ هزارتومان است بازنشسته به زحمت پول یک کیلو گوشت میشود. درحالی که انتظار میرفت در کنار متناسبسازی، ماده ۹۶ و ۱۱۱ قانون تأمین اجتماعی که اشاره به این مسئله دارد که حداقل دریافتی مستمری بگیران نباید از حداقل حقوق مصوب همان سال کارگران کمتر باشد اجرا شود .
انتقادات گسترده بازنشستگان کشوری به خصوص حداقلبگیران نسبت به متناسبسازی همچنان ادامه دارد و در این باره یک فعال کارگری دست به افشاگری در این باره زد و گفت: رئیس سازمان تأمین اجتماعی باید با صدای بلند بگوید دولت پول تامین اجتماعی را نمیدهد و اموال ما به خاطر تنگنظری سازمان برنامه و بودجه در دست دولت گروگان مانده است!