حقوق بازنشستگان | معوقات حقوق بازنشستگان
فوری/ پرداخت ۲ درصد از سود شستا به کلیه بازنشستگان | اضافه شدن حق جنگی، بدی آب و هوا به حقوق بازنشستگان در این ماه
بازنشستگان کارگری اهواز، مطالبات کلیدی خود را در قالب یک بیانیه مطرح کردند.
بازنشستگان اهواز مطالبات ۱۷گانه خود را در قالب یک بیانیه خطاب به دولت و مدیران تامین اجتماعی مطرح کردند.
خواستههای این بازنشستگان به شرح زیر است:
۱ - بازنشستگان خواهان اجرای مُر قانون ماده ۹۶.۱۱۱ و تعیین سبد معیشتی برای افزایش دستمزد سالیانه برمبنای اصل سه جانبه گرایی (شورای عالی کار) با تعیین حضور الزامی نماینده بازنشستگان در جلسات مزدی سالیانه.
۲ - الزام درمان رایگان مطابق ماده قانونی ۵۴ سازمان تامین اجتماعی و اصل ۲۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی.
۳- ساخت و تجهیز درمانگاهها و بیمارستانهای ملکی، درغیر اینصورت خواست خرید درمان رایگان در بیمارستانهای غیر دولتی که به توسط سازمان تامین اجتماعی صورت پذیرد.
۴- بیمه تکمیلی بازنشستگان از انحصار کانونها آزاد و زیر نظر خود سازمان تامین اجتماعی قرار گیرند.
۵ - اجرای متناسبسازی بر اساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی بطور صحیح و بدون فرمول من-درآوردی در سالهای جاری و آتی باید اجرا گردد.
۶-پرداخت معوقات ۴۰ درصدی همسانسازی و درج افزایشات مبالغ آن در پایه حقوقی احکام سال ۱۴۰۳
۷ - پرداخت ۲۵٪ باقی مانده متناسبسازی سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ و معوقات آن طبق برنامه توسعه ۵ساله ششم.
۸ - عدم تأخیر در پرداخت حقوق ماهیانه بازنشستگان بدون فوت وقت حتی در روزهای تعطیلی و واریزی حقوق ماهیانه برای کلیه بازنشستگان در یک روز متمرکز.
۹ -کوتاه شدن دست ابر بدهکاران دولتها از سازمان تامین اجتماعی (آزاد شدن سازمان از انحصار دولت). زیرا که سرمایه اولیه سازمان بین النسلی است.
۱۰-باز پس گرفتن بدهیهای دولت به سازمان تامین اجتماعی، که دولتها ابر بدهکار به سازمان تامین میباشند.
۱۱- پرداخت عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی مانند شاغلین، طبق ماده ۹۶
۱۲- پرداخت حق جنگی، بدی آب و هوا، دوران اشتغال بکار بازنشستگان در مناطق جنگی برحسب ماده ۱۱۲ برنامه ۵ساله ششم، که بیش از ۱۰ سال از تصویب آن میگذرد.
۱۳- حذف کسر ۲ درصد ماهیانه از فیشهای حقوقی بازنشستگان برمبنای ماده ۸۹ درون سازمانی.
۱۴-پرداخت ۲درصد از سود شستا به کلیه بازنشستگان.
۱۵- بازگشت بانک رفاه از دست رفته به صاحبان اصلی آن کارگران و بازنشستگان، با سرمایهای بالغ بر مبلغی بیش از ۳۷ همت، به سازمان تامین اجتماعی.
۱۶-حذف بیمههای تکمیلی، و انعقاد قراردادهای خرید درمانی در بیمارستانهای غیردولتی به توسط کارشناسان مجرب سازمان تامین اجتماعی.
۱۷-بازگشت الزامی بیش از ۴۰۰ قلم داروی حیاتی حذف شده از دفترچههای تامین اجتماعی.
بر اساس برنامه هفتم توسعه، دولت مکلف شده تا افزایش حقوق بازنشستگان کشوری را به میزان 90 درصد حقوق و مزایای مشمول برداشت کسور شاغلان مشابه و همتراز، اجرایی کند.
بر این اساس قرار بر این بود که در سال ۱۴۰۳، معادل ۴۰ درصد متناسبسازی حقوق بازنشستگان عملیاتی شود؛ اما این قانون اگرچه باید از ابتدای سال اجرایی میشد، اما تاکنون به طور کامل اجرا نشده و همین امر انتقاد بازنشستگان را به دنبال داشته است.
بر همین اساس هفته گذشته یک نماینده مجلس خواستار برگزاری جلسه غیرعلنی در خصوص متناسب سازی حقوق بازنشستگان شد. حالا اما یک نماینده مجلس از ارسال شکایتهایی در خصوص متناسب سازی حقوق بازنشستگان به کمیسیون اصل ۹۰ خبر داده است.
محمد معتمدیزاده، عضو کمیسیون اصل 90 مجلس در گفت و گو با خبرنگار دنیای اقتصاد، با اشاره به شکایتهای رسیده به کمیسیون متبوعش در خصوص متناسب سازی حقوق بازنشستگان، گفت: شکایت های زیادی در خصوص متناسب سازی حقوق بازنشستگان به کمیسیون اصل 90 آمده است. ما منتظریم و اگر تصمیماتی که در بودجه گرفته میشود، اجرا نشود، کمیسیون اصل 90 به این موضوع ورود میکند.
او ادامه داد: البته اگر نیاز باشد کمیسیون اصل 90 ورود میکند؛ چراکه ما در کمیسیون اصل 90 بیشتر در خصوص طرز کار سه قوه ورود می کنیم، یعنی جایی که طرز کار قوا بر اساس قانون اشتباه باشد و شکایتی در خصوص موضوع طرز کار سه قوه به کمیسیون اصل 90 بیاید، ما ورود میکنیم.
این عضو کمیسیون اصل 90 مجلس، خاطرنشان کرد: متناسب سازی حقوق بازنشستگان حق و مطالبه جدی همه بازنشستگان و گروههای حقوق بگیر است. این موضوعی بود که باید طی سالیان سال برای آن برنامهریزی میشد؛ به نحوی که در حال حاضر با این مشکل روبه رو نباشیم. در حال حاضر نیز که این فضا پیش آمده، مجلس پیگیر است که این موضوع انجام شود و مطالبه مردم است و به همین دلیل چندین بار بازنشستگان تجمع کردهاند.
معتمدی زاده اظهار کرد: دولت برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان برنامه ریزی می کند و مجلس نیز بر این موضوع حساس است و در بحث های بودجهای هم متناسب سازی حقوق بازنشستگان دیده شده است. به نظر می رسد ظرف چند سال آینده متناسب سازی حقوق بازنشستگان به سامان خوبی برسد و مشکلات بازنشستگان حل شود.
او خاطرنشان کرد: در حال حاضر متناسب سازی نیمه کاره اجرا شده و دلیل آن هم مسائل بودجه ای است. فرهنگیان 9.7 همت نیاز دارند و درخواستشان این است که در بودجه ردیف جداگانه ای داشته باشند که دولت بتواند بر اساس بودجه، این مبلغ را تخصیص دهد و در دل بقیه بودجه ها نباشد؛ بنابراین هم مجلس و هم دولت باید به سمت و سویی بروند که شفاف باشد تا بتوانیم مسائل و مشکلات را حل کنیم. سفره مردم کوچک شده است؛ به خصوص بازنشستگان که خیلی مسائل و مشکلاتشان زیاد است.
این عضو کمیسوین اصل 90 تصریح کرد: کمیسیون اصل 90 تاکنون به موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان ورود نکرده است چون در کمیسیون های تخصصی به صورت ویژه بر روی این موضوع کار می شود.
مجتبی یوسفی، عضو هیات رئیسه مجلس نیز، با تاکید بر لزوم اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان، گفت: برخی ها تلاش می کنند که مردم بر روی شرح وظایف قوا خیلی مسلط نباشند، اما مردم فهیم هستند. برای مثال اگر رتبه بندی خوب اجرا نشد یا همسان سازی حقوق بازنشستگان اشکالاتی داشت، میگویند مجلس مقصر است.
او ادامه داد: بازنشستگان و معلمان در دهه های گذشته و در مجالس مختلف، مطالبه می کردند که رتبه بندی و همسان سازی را مصوب کنیم؛ اما امروز می گویند این قانون خوب اجرا نشد. این یعنی مجلس یازدهم و دوازدهم دغدغه دو قشر معلمان و بازنشستگان را تبدیل به قانون کرد. در دولت شهید رئیسی و در مجلس یازدهم دغدغه به حق معلمان و بازنشستگان را اجرایی شد و تا پای عزل وزیر آموزش و پرورش ایستادیم.
این عضو کمیسیون عمران مجلس، با اشاره به برخی انتقادات در خصوص میزان افزایش حقوق ها، تاکید کرد: لایحه بودجه توسط دولت ها آماده می شود و مجلس با اختیارات محدود آن را تصویب می کند. برخی می گویند مجلس این رقم را در نظرگرفت؛ ما حاضر هستیم و بر اساس وعده ریاست جمهوری افزایش حقوق کارگر، بازنشسته و کارمند باید بر اساس تورم باشد، همین امروز دولت منابع را معرفی کند و ما این موضوع را مصوب کنیم.
یوسفی، گفت: در حال حاضر نیز گله بازنشستگان برحق است. هم برخی از صندوق ها در حقشان اجحاف می شود از جمله بازنشستگان فولاد، مخابرات ، معلمان بازنشسته 1400 که رتبه بندی برای آن ها اجرا نشد، تامین اجتماعی، نفت و بانک ها. باید دغدغه بازنشستگان را بپذیریم و حرمت بزرگ و ریش سفید وظیفه ما است و این قشر نباید برای دریافت مطالباتشان به خیابان بیایند. البته مسؤولان نظام تلاششان بر این است که اقداماتی را انجام دهند.
او، در ادامه با انتقاد از عدم اجرای صحیح قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان، اظهار کرد: دولت می گوید نسبت به متناسب سازی حقوق بازنشستگان ابهام دارم، در صورتیکه ما 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده را به 10 درصد افزایش دادیم و از ابتدای سال دولت این درآمد را دریافت می کند؛ اما در اجرا می گوید که ابهام دارم. اگر ابهام دارند ارزش افزوده را 9 درصد دریافت کنند.
این عضو هیات رئیسه مجلس، خاطرنشان کرد: البته اقداماتی در خصوص همسان سازی حقوق بازنشستگان شده است؛ اما با قانون فاصله دارد. یکی از گله های بازنشستگان وزارت کشور، وزارت کار و وزارت جهاد این است که 200 تا 700 هزار تومان به حقوق شان اضافه شده است، بیاییم و توضیح دهیم چه اتفاقی افتاده است.