استفتائات جدید رهبر انقلاب
رهبر معظم انقلاب به استفتائی پیرامون «وقف پول، چک و اسکناس» پاسخ گفتند.
حضرت آیت الله خامنهای به استفتائی پیرامون «وقف پول، چک و اسکناس» پاسخ گفتند که به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ایشان، تقدیم حضور علاقمندان می گردد.
سؤال:
۱. آیا وقف نقود یا پول، جایز است؟
۲. در وقف نقود، تفاوتی بین وقف چک، اسکناس، درهم و دینار وجود دارد؟
۳. آیا تفاوتی بین حکم وقف با نیّت استفاده زینتی از موقوفه یا وقف با نیّت حفظ اعتبار موقوفه وجود دارد؟
جواب:
۱و۲و۳: به طور کلی وقف پول و سایر اسناد بهادار که مالیّت دارند، صحیح است.
شرط مبلغ سود ثابت در مضاربه
سؤال۱: آیا در قرارداد مضاربه پرداخت مبلغ معینی از سود به صورت ماهیانه اشکال دارد؟
جواب: در قرارداد مضاربه باید درصد سهم دو طرف از سود حاصل تعیین شود، پس از تعیین آن میتوانند برای پرداخت مبلغ معین ماهیانه، شرط کنند که هر ماه مبلغ معینی علی الحساب به سرمایه گذار پرداخت شود و در پایان قرارداد بر اساس درصد تعیین شده در متن قرارداد، سهم هر یک از عامل و مالک، محاسبه یا نسبت به همان مبلغی که پرداخت شده مصالحه شود.
نماز خواندن جلوتر از قبر مطهر معصومین
سؤال۲: نماز خواندن جلوتر از قبر مطهر پیامبر اعظم یا امامان معصوم علیهم الصلاه و السلام چه حکمی دارد؟
جواب: اگر داخل روضه منوره و پشت به قبر مطهر باشد جایز نیست و صحت نماز محل اشکال است ولی اگر به گونهای بایستد که پشت به قبر نباشد یا خارج از روضه باشد اشکال ندارد و نماز هم صحیح است حتی اگر جلوتر از قبر مطهر باشد مثلا در طرفین آن.
انجام مبطلات در نماز میت
سؤال۳: کارهایی که نماز را باطل می کنند مانند صحبت کردن، خندیدن، پشت به قبله کردن، در نماز میت چه حکمی دارند؟
جواب: اعمال یاد شده بنابر احتیاط واجب، موجب بطلان نماز میت نیز هست.
پیروی مأموم از امام جماعت
سؤال۴: نحوه متابعت ماموم از امام جماعت در اقوال و افعال نماز چگونه است؟
جواب: اگر مأموم، اقوال* نماز را ـ غیر از تکبیرة الاحرام ـ زودتر یا دیرتر از امام جماعت بگوید، اشکال ندارد، و در بقیة اقوال، اگر می شنود که امام جماعت چه می گوید یا می داند که چه وقت می گوید، احتیاط مستحب آن است که پیش از امام نگوید ولی افعال** نماز را باید با امام یا کمی دیرتر از امام به جا آورد و اگر عمداً قبل از امام جماعت یا مدتی بعد از او ـ به نحوی که متابعت از امام صدق نکند ـ انجام دهد، نمازش فرادا می شود.
حضرت آیت الله خامنه ای به استفتائی درباره «خرید قسطی طلا و تسویه به قیمت روز» پاسخ گفتند که به نقل از پایگاه اطلاع رسانی این مرجع تقلید، تقدیم علاقه مندان می شود.
پرسش: اگر شخصی به صورت قسطی طلا بخرد و مقداری علی الحساب بدهد و قرار بگذارد که آخر ماه باقی پول را پرداخت کند و فروشنده بگوید موقع پرداخت، طلا را به قیمت روز حساب میکنیم؛ آیا این نوع معاملۀ خرید طلا، صحیح است؟
پاسخ: تعیین قیمت کالا در معامله، لازم است وگرنه معامله، باطل می شود؛ بله می تواند هر قسمتی از طلا را که توان پرداخت آن را دارد، به صورت نقدی و به قیمت روزِ پرداخت، معامله کند؛ به عنوان مثال، یک سوم طلا را به قیمت روز، نقدی معامله کند و در زمان قسط دوم، قسمت بعدی از طلا را به قیمت روز خریداری کند و به همین ترتیب بقیۀ طلا را به قیمت روزِ پرداخت، بخرد.