خبر مهم برای یارانه بگیران از نحوه تفکیک یارانه ها / جداسازی یارانه برای خانوارهای جدید
سیده طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانهها، از آغاز اجرای طرح «پایگاه خانوار کشور» در استانهای جدید خبر داد. این طرح که از ششم اردیبهشت ۱۴۰۴ در استانهای بوشهر، خراسان جنوبی، مرکزی و یزد به مرحله اجرا درآمده است.
به گزارش اقتصادآنلاین، به منظور ثبت خودکار تغییرات خانوارها در سامانه یارانهها راهاندازی شده است. پیش از این، این طرح در استانهای سمنان، قزوین و زنجان اجرا شده بود. با این تغییرات، از این پس تمامی تحولات خانوارها نظیر تولد، فوت، ازدواج و طلاق به صورت خودکار در سامانه یارانهها ثبت شده و موجب بهروزرسانی اطلاعات خانوارها میشود.
طبق جزئیات ارائه شده توسط حسینی، از این پس تمام تغییرات ساختار خانوار، از جمله تولد، فوت، ازدواج و طلاق به صورت خودکار توسط سازمان ثبت احوال ثبت شده و به سازمان هدفمندسازی یارانهها ارسال میشود. این تغییرات به طور مستقیم در سامانه یارانهها ثبت میشود و برای هر یک از این وقایع، سرپرست خانوار پیامک اطلاعرسانی ارسال خواهد شد. در صورت ازدواج، برای زوجین پرونده جدیدی ایجاد شده و برای سرپرست خانوار پیامک جهت ثبت یا افتتاح حساب بانکی ارسال میشود. همچنین، در صورت فوت یا طلاق، سرپرست جدید شناسایی شده و پرونده جدید برای آنها تشکیل میشود. پس از هر تغییر، اطلاعات خانوار برای دهکبندی ارسال میشود و یارانه بر اساس دهک مشخص، پرداخت خواهد شد.
تفکیک یارانه افراد بالای ۱۸ سال
سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانهها در خصوص افراد بالای ۱۸ سال که دارای تمکن مالی هستند، توضیح داد که این افراد میتوانند درخواست جداسازی از خانوار خود را از طریق سامانه ثبت کنند. این افراد، به ویژه فرزندانی که درآمد مستمر دارند، میتوانند درخواست بررسی وضعیت اقتصادی خود را ارسال کرده و در صورت تایید سازمان ثبت احوال و استعلام از پایگاه رفاه ایرانیان، از خانوار اصلی جدا شده و به صورت مستقل دهکبندی شوند. در نهایت، آنها یا مشمول یارانه خواهند شد یا خیر.
حسینی همچنین به زنان بیسرپرست و بدسرپرست اشاره کرد و گفت که برای این گروه از افراد که نیازمند حکم دادگاه هستند، باید اطلاعات مربوطه را از طریق سامانه ثبت احوال وارد کنند. پس از تایید حکم قضائی، سازمان ثبت احوال اطلاعات را از قوه قضائیه استعلام کرده و تغییرات در پایگاه خانوار اعمال میشود. در این حالت، زنان بیسرپرست و بدسرپرست به صورت مستقل از خانوار جدا شده و یارانهها برای آنها به طور مجزا و متناسب با وضعیت اقتصادیشان پرداخت میشود.
افرادی که نیاز به ثبت تغییرات در ساختار خانوار خود دارند، میتوانند از طریق سامانه ncr.ir اقدام کنند. این سامانه برای ثبت تغییرات خانوار از جمله موارد نیازمند حکم قضائی و درخواستهای اقتصادی طراحی شده است. همچنین، در صورتی که تغییرات مربوط به تولد، فوت، ازدواج و طلاق باشد، اطلاعات به صورت خودکار توسط سازمان ثبت احوال به سامانه هدفمندسازی یارانهها ارسال میشود.
با راهاندازی پایگاه اطلاعات خانوار، هویت اشخاص حقیقی و خانوادها، ارتباطات سببی و نسبی، به عنوان موجودیتی جدید در زمان ثبت احوال کشور مدیریت میشود. در واقع در راستای انجام یکی از تکالیف مصرح در ۲۳ پروژه اولویت دار دولت الکترونیک، ســازمان ثبت احوال کشور با ایجاد پایگاه خانواده یعنی روابط سببی و نسبی بر اساس توان داخلی و استفاده از ظرفیتهای موجود آغاز کرده و مبتنی بر دادههای استخراج شده نسبت به ایجاد و ارائه سرویس پایه اطلاعات خانواده اقدام صورت گرفته است.
از سال گذشته این سرویس علاوه بر سامانه سهیم در اختیار چند دستگاه اجرایی از جمله بانک مرکزی، درگاه یکپارچه خدمات دولت هوشمند ثبت نام یارانه و فراجا نیز قرار گرفته است.
ایجاد درختواره خانوار و شجره نامه ایرانیان، شناسایی و احراز هویت ایرانیان را در دستگاههای اجرایی تسهیل مینماید و خدمات مطلوب تری به مراجعین ارائه میکند؛ بنابراین گزارش، در حال حاضر یارانه نقدی دهکهای یک تا سه به ازای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان و دهکهای چهار تا ۹ نفری ۳۰۰ هزار تومان است. مستمری مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور بیستم هرماه، یارانه نقدی و معیشتی خانوار دهکهای یک تا سه به مبلغ ۴۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر ۲۵ هر ماه، یارانه نقدی و معیشتی سایر خانوارهای مشمول به ازای هر نفر ۳۰۰ هزار تومان سیام هر ماه و یارانه دارو و هزینه حملونقل و ذخیرهسازی سوخت، از ابتدای ماه انجام میشود.
از ابتدای اردیبهشت بر اساس همکاری دولت و مجلس و آنطور که اعداد و ارقام نشان میدهد یارانه ۴۳۶ هزار نفر از دهکهای چهار تا ۹ قطع شده است؛ برنامهای که در لایحه بودجه ۱۴۰۴ گنجانده شده و از چند روز قبل در کمیسیون اجتماعی مجلس مورد بحث و بررسی قرار گرفت.