سهام عدالت | سود سهام عدالت
جیب سهام عدالتی ها پرپول شد | واریز قطعی سود سهام عدالت 960 هزار تومانی در این ماه
بنابر گفته مسئولان، در مجموع تاکنون برای واریز مرحله سوم و تسویه سود سهام عدالت ۲۴.۵ هزار میلیارد تومان پول وصول شده است.
واریز سود سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۱ که به سبب دلایل مختلف از جمله بدعهدی برخی از شرکتها سه مرحلهای شد؛ سودی که دو مرحله آن قبل از سال واریز شده بود.
سود سهام عدالت که قرار بود مرحله سوم و تسویه آن بنابر وعده مجید عشقی رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار خردادماه عملیاتی شود و او در همین راستا فروردینماه در رسانه ملی گفته بود: مجموعه اتفاقاتی رخ داد که سبب شد برخی شرکتها تخلفی داشته باشند و نتوانند سود سهام عدالت را پرداخت کنند این شرکتها اکثرا با کمبود نقدینگی مواجه هستند ما هم توصیه کردیم که باید سود سهام عدالت پرداخت شود امیدواریم تا خرداد بتوانیم این سودها راجمع آوری و مابقی سود سهام عدالت را پرداخت کنیم البته باید زمان دقیق آن را شورای عالی بورس مشخص کنید.
اما حالا بیش از سه ماه از این وعده میگذرد و همچنان نه تنها واریز سود سهام عدالت محقق نشده بلکه هنوز مقداری از این سود هم وصول نشده است؛ در همین رابطه به تازگی ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: الباقی سود سهام عدالت از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تسویه شده است و تنها شرکت مپنا برای عملکرد سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی دارد که تاکنون پرداخت نشده است.
در ادامه این مقام مسئول اظهار کرد: در مجموع تاکنون برای واریز مرحله سوم و تسویه سود سهام عدالت ۲۴.۵ هزار میلیارد تومان پول واریز شده است که اگر مبلغ باقی مانده هم به آن اضافه شود حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان سود مرحله سوم و تسویه سهام عدالت خواهد بود.
سود مرحله سهام عدالت ناقص واریز خواهد شد؟
او در پاسخ به این پرسش که بناست این سود واریز شود یا باید همچنان منتظر مپنا بود؟ گفت: در این خصوص شورای عالی بورس تصمیم گیری میکند.
در ادامه هم محمد باغستانی مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری مرکزی گفت: از سمت سپردهگذاری به شکل مکرر برای وصول سود اقلام به پیگیری شده، اما همچنان واریز سود سهام عدالت تکمیل نشده است و ما همچنان منتظر تکمیل آن هستیم.
همچنین روز گذشته هم سازمان بورس اعلام کرده با شرکتهایی که سود سهام عدالت را بهموقع پرداخت نکرده باشند، برخورد میکند و هفته گذشته سپردهگذاری مرکزی برای پنجمین بار با شرکت «مپنا» مکاتباتی داشته است. علاوه براین، سازمان بورس نیز پیگیر است تا سود سهام عدالت از شرکت مربوط وصول شود.
اما همانطور که مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس اعلام کرده تنها حدود ۵۰۰ میلیارد تومان سود سهام عدالت از سمت شرکت مپنا وصول نشده که در همین راستا هم روز گذشته از سمت مسئول این سازمان اعلام شده است: مپنا امروز بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان طلب حسابرسی شده از کارفرمایان دولتی دارد و طی مکاتبات متعدد با مبادی ذیربط آمادگی خود را برای تسویه بدهی ۵۰۰ میلیارد تومانی سود سهام عدالت از محل مطالبات، سهام و یا داراییهای غیرنقدی اعلام نموده است، با این حال تاکنون پاسخ مثبتی دریافت نشده است و چهارشنبه چهارم مهر ماه نیز مذاکره با دبیر کارگروه عدالت پیشنهادی بر اساس مصوبه هیأت مدیره مپنا اعلام و مقرر شد در صورت تایید، مپنا طی اقساط منطقی بر اساس وصول مطالبات از کارفرمایان دولتی، مبلغ بدهی ۵۰۰ میلیارد تومانی خود را تسویه نماید.
تصمیمگیری در خصوص پرداخت کامل سود سهام عدالت عملکرد سال ۱۴۰۱ از سمت گروه مپنا در حالی است که حالا بسیاری از شرکتهای مجموعه سهام عدالت مجامع ۱۴۰۲ خود را هم برگزار کردند و به نظر میرسد باید پیش از این در خصوص این طلب تصمیمگیری صورت میگرفت!
اما نکته دیگر سود عدالت، وصول ۲۴.۵ هزار میلیارد تومانی این سود و چشم انتظاری برای واریز تنها ۵۰۰ میلیارد تومان باقی مانده است؛ موضوعی که بسیاری از سهامداران حالا این مطالبه را دارند که واریز این سود معطل باقی نماند و هر چه سریعتر واریز آن تعیین تکلیف شود؛ بحثی که میطلبد سازمان بورس به عنوان متولی آن را به شکل جدی پیگیری کند تا شورای عالی بورس در خصوص آن هرچه سریعتر تصمیم مناسب را اتخاذ کند.
تاخیر در واریز سود سهام عدالت وارد چندمین ماه خود شده است؛ سودی که برای نخستین بار در تاریخ سهام عدالت سهمرحلهای شده است.
واریز سود مرحله نخست و دوم بهترتیب در ابتدای زمستان و انتهای سال گذشته انجام شد و از آن زمان تا کنون بیش از هفت ماه است که سهامداران عدالت منتظر دریافت سود مرحله سوم خود هستند؛ که فعلا خبری از آن نیست.
در حالی سهامداران عدالت، سود سهام مجامع سال ۱۴۰۱ خود را به طور کامل دریافت نکردهاند که بخش قابلتوجهی از مجامع سال ۱۴۰۲ شرکتها نیز برگزار شده است، و رفته رفته باید سهامداران سود این مجامع را دریافت کنند.
هر چند که مجید عشقی رئیس قبلی سازمان بورس و احسان خاندوزی وزیر پیشین اقتصاد قول پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت تا پایان خردادماه امسال را داده بودند، حالا این تاخیر به مهرماه کشیده شده است.
آن طور که مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفته، در مجموع تاکنون برای پرداخت مرحله سوم و تسویه سود سهام عدالت ۲۴.۵ هزار میلیارد تومان پول واریز شده است که اگر مبلغ باقی مانده هم به آن اضافه شود حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان سود مرحله سوم و تسویه سهام عدالت خواهد بود. تنها شرکت مپنا برای عملکرد سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی دارد که تاکنون پرداخت نشده است.
روز سهشنبه (۳ مهر ۱۴۰۳) پس از پایان معاملات بازار بورس ایران، ارزش سهام عدالت یک میلیون تومانی با احتساب و اعمال تمام افزایش سرمایههای شرکتهای بورسی در این سهام ۴۹۳ هزار تومان بالا رفت و به ۳۳ میلیون ۶۳ هزار و ۴۹۳ تومان رسید.
مهر در خبری نوشت:این در حالی است که ارزش سهام عدالت ۴۹۰ هزار و ۵۳۲ هزار تومانی دارندگان این سهام به ترتیب به ۱۶ میلیون و ۲۰۱ هزار و ۱۱۲ تومان و ۱۷ میلیون و ۵۸۹ هزار و ۷۷۸ تومان رسیده است.
محمد باغستانی مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری مرکزی گفت: واریز مرحله سوم سود سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۱ همچنان از سوی برخی ناشران صورت نگرفته بر همین اساس هم ما نتوانستیم واریز سود سهام عدالت و سود وراث را تاکنون داشته باشیم.
این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: در صورت واریز سود مرحله سوم و تسویه سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۱ سود وراثی که تمام مراحل انتقال سهام عدالت متوفی خود را انجام دادند هم به شکل کامل واریز خواهد شد، اما باید تاکید کرد که یکی از مهمترین شروط واریز سود سهام عدالت متوفیان برای وارث سجامی شدن آنها است.او میگوید: چرا که باید شماره شبا برای هر کدام از وراث داشته باشیم بنابراین تا زمان باقی مانده است وراث میتوانند از مسیر شعب بانکهای منتخب و کارگزاریهای منتخب اقدامات مربوط به انتقال سهام عدالت متوفی خود را داشته باشند.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری مرکزی اعلام کرد که سود سهام عدالت متوفیان به وراث آنها همراه با سود مرحله سوم سهام عدالت پرداخت میشود.
سود سهام عدالت در سال جاری به سه مرحله تقسیم شده است. پس از واریز سود مرحله اول و دوم در اوایل زمستان و پایان سال گذشته، اکنون سهامداران در انتظار دریافت سود مرحله سوم هستند. با این وجود، به دلیل عدم واریز سود از سوی چهار شرکت، واریز باقیمانده سود به حساب سهامداران با تأخیر مواجه شده است.
محمد باغستانی مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری مرکزی گفت: واریز مرحله سوم سود سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۱ همچنان از سوی برخی ناشران صورت نگرفته بر همین اساس هم ما نتوانستیم واریز سود سهام عدالت و سود وراث را تاکنون داشته باشیم.
این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: در صورت واریز سود مرحله سوم و تسویه سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۱ سود وراثی که تمام مراحل انتقال سهام عدالت متوفی خود را انجام دادند هم به شکل کامل واریز خواهد شد، اما باید تاکید کرد که یکی از مهمترین شروط واریز سود سهام عدالت متوفیان برای وارث سجامی شدن آنها است.
او میگوید: چرا که باید شماره شبا برای هر کدام از وراث داشته باشیم بنابراین تا زمان باقی مانده است وراث میتوانند از مسیر شعب بانکهای منتخب و کارگزاریهای منتخب اقدامات مربوط به انتقال سهام عدالت متوفی خود را داشته باشند.
وراثی که قصد دارند سهام عدالت متوفیان خود را دریافت کنند، ابتدا باید به سامانه سجام مراجعه کرده و فرایند سجامی شدن را انجام دهند.
این شرط برای تمامی وراث الزامی است و بدون آن امکان انتقال سهام و دریافت سود وجود نخواهد داشت. مهدی حاجیوند، دستیار ویژه رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت، تأکید کرده است که این شرط باید توسط همه وراث رعایت شود.
یکی از ویژگیهای برجسته سامانه میراث، رایگان بودن فرایند انتقال سهام عدالت به وراث است. این انتقال از طریق شعب منتخب بانکها و کارگزاریها انجام میشود و هیچ هزینهای برای وراث در بر نخواهد داشت. بانکهای ملی، ملت، پارسیان و تجارت از جمله بانکهایی هستند که این خدمات را ارائه میدهند.
در صورتی که وراث مراحل مربوط به انحصار وراثت و انتقال آن برای متوفی را طی کرده باشند، باید تا مرحله بعدی واریز سود سهام عدالت منتظر بمانند.
سود سهام تنها در زمانی به وراث پرداخت خواهد شد که به تمامی مشمولان سود آن واریز شود. بنابراین، ممکن است دریافت سود برای برخی وراث به تعویق بیفتد. وراثی که هنوز اقدام به انتقال سهام عدالت متوفیان خود نکردهاند، بهتر است هر چه سریعتر به سامانه سجام مراجعه کرده و فرایند سجامی شدن را آغاز کنند. این فرایند اکنون بهصورت رایگان و بدون هزینه انجام میشود و هیچ دلیلی برای تعویق در انجام آن وجود ندارد.
می توان انتظار داشت در پاییز و زمستان امسال که سود سهام عدالت مربوط به سال مالی منتهی به اسفند ۱۴۰۲ واریز می شود، باقیمانده سود سهام عدالت ۱۴۰۱ نیز به حساب سهامداران واریز شود.
واریز سود سهام عدالت در تابستان واریز می شود؟ این روزهابسیاری از افراد پیگیر زمان واریز سود سهام عدالت هستند و از این رو ما در چه خبر به دو تاریخ قطعی برای واریز سود سهام عدالت ۱۴۰۳ پرداخته ایم و در انتها نحوه دریافت سود سهام عدالت متوفیان را بررسی خواهیم کرد.
سود سهام عدالت طی سال های اخیر در دو مرحله، یکی در پاییز و دیگری در اواخر زمستان به حساب دارندگان سهام عدالت واریز شده است. سال گذشته سود سهام عدالت در مرحله دوم حدود ۳۰ درصد کمتر از مرحله اول بود. همچنین در سال ۱۴۰۲ سود سهام عدالت متوفیان نیز پرداخت شد. وعده داده شده افرادی که در زمستان سال گذشته سود سهام عدالت خود را دریافت نکرده اند در خردادماه ۱۴۰۳ حساب آنها شارژ خواهد شد.در حالی که اعلام شده بود مرحله سوم سود سهام عدالت باقیمانده سال ۱۴۰۱ در خرداد امسال واریز می شود، در نیمه مرداد هنوز خبری از سود سهام عدالت نیست.
با توجه به بدعهدی برخی از شرکت ها، این احتمال وجود دارد که واریز سود سهام عدالت تا ماه ها به تعویق بیفتد.
با این وجود می توان انتظار داشت در پاییز و زمستان امسال که سود سهام عدالت مربوط به سال مالی منتهی به اسفند ۱۴۰۲ واریز می شود، باقیمانده سود سهام عدالت ۱۴۰۱ نیز به حساب سهامداران واریز شود. از این رو فعلا تنها زمان های قطعی واریز سود سهام عدالت، آذر و اسفند ماه ۱۴۰۳ است.
مدیر پشتیبانی و راهبری عملیات سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام کرد: انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث از طریق شعب کارگزاری و بانکهای منتخب همچنان رایگان است.
مژگان صفری مقدم اظهار کرد: یکی از وراث سهام عدالت پس از سجامی شدن میتوامند با مراجعه به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه «ddn.csdiran.ir» و مراجعه به بخش امور سهام عدالت متوفی و وارد کردن کد ملی و تاریخ تولد فرد فوت شده، نسبت به استعلام وضعیت سهام عدالت و پرتفوی سهام متوفی اقدام کند.
وی با بیان اینکه همه فرآیند فوق و تقسیم دارایی متوفی همچنان به صورت رایگان انجام میشود، افزود: در ادامه یکی از وراث پس از استعلام وضعیت سهام عدالت میتواند به یکی از شعب کارگزاری های منتخب و یا بانکهای «ملی، تجارت، ملت و پارسیان» مراجعه و مدارک لازم را که در آدرس «www.csdiran.ir/pages?page=miras» درج شده، ارائه کند.
صفری مقدم تصریح کرد: همه ورثه متوفی سهام عدالت پس از تقسیم دارایی متوفی میبایست نسبت به سجامی شدن اقدام کنند تا واریز سود سهام عدالت، به حساب آنها از طریق شماره شبایی که در سامانه سجام اعلام کردهاند، صورت گیرد. در عین حال ورثه پس از سجامی شدن میتوانند با مراجعه به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه علاوه بر مشاهده پرتفوی سهام عدالت خود، از ارزش روز آن نیز مطلع شوند.