نکات خانه داری | ترفند خانه داری
نکات خانه داری | با این ترفندا حتی ناشی ترین آدمم میتونه زعفران اصل و تقلبی رو از هم تشخیص بده
زعفران گرانترین ادویه جهان است و کمتر کسی است که این طلای سرخ رنگ را نشناسد. گران بودن زعفران بیدلیل نیست و عوامل متعددی باعث میشوند این ادویه با قیمت نسبتا بالایی به فروش برسد. با توجه به این مورد، سودجویان بسیاری صرفا برای کسب درآمد بیشتر به فروش زعفران تقلبی روی میآورند.
زعفران بهعنوان پادشاه ادویهها شناخته میشود و یک ماده بسیار ارزشمند است که بهدلیل طعم متمایز، رنگ زنده و خواص دارویی آن مشهور است.
زعفران اسم تجاری قسمتهایی ازگلی با نام علمی .Crocus sativus L است. کلاله درواقع قسمتی از مادگی است که در قسمت میانی گل وجود دارد. زعفران به طلای سرخ شهرت دارد و یک ماده خوراکی گرانقیمت است و پرورش آن در بخش کشاورزی و تجاری و صادرات با ارزش محسوب میشود. یکی از مشکلات در مورد خرید زعفران، تشخیص اصل بودن آن است. مسلماً با فروش زعفران تقلبی پول زیادی به دست افراد سودجو میآید. شاید برای بسیاری از مردم سخت باشد که بتوانند زعفران اصلی را از زعفران تقلبی تشخیص دهند. هیچکس دوست ندارد بعد از پرداخت هزینه زیاد بابت خرید زعفران، متوجه شود که سرش کلاه رفته است و آنچه که خریده، زعفران تقلبی بوده است.
از دوران قدیم کشورهای ایران، اسپانیا، هند و یونان در کشت زعفران پیشقدم بودهاند و تا به امروز نیز توانستهاند تجارت جهانی این ماده خوراکی ارزشمند را حفظ کنند.
تشخیص زعفران اصل از روی شکل آن
سرشاخه کلالههای زعفران در قسمت بالا به شکل شیپور است و در پایین باریکتر میشود. رشتههای گل زعفران حالت شیپوری دارند.
تشخیص زعفران اصل بر اساس رنگ آن
رنگ زعفران اصل با زعفران تقلبی ممکن است قابل تشخیص نباشد. چون زعفرانهای تقلبی هم رنگ دارند. آن هم چه رنگی! بنابراین شاید دقیقترین معیار توجه به عطر و بوی زعفران باشد. اما بد نیست بدانید که رنگ زعفران قرمز یا همان زرشکی تیره است.
تشخیص زعفران اصل بر اساس عطر آن
زعفران خوب همیشه عطر شیرین دارد. عطری مثل عسل و یونجه.
تشخیص زعفران اصل بر اساس طعم آن
یکی از رشتههای زعفران را روی زبان خود قرار دهید. اگر طعم شیرینی درون دهان خود احساس کردید، این زعفران تقلبی است. گاهی افراد سودجو برای افزایش وزن زعفران، آن را به عسل یا شکر آغشته میکنند. زعفران اصل کمی به تلخی میزند یا گاهی هم هیچ طعم خاصی نمیدهد. ماده کروتین موجود در آن باعث تلخی طعم آن میشود.
برای تشخیص زعفران اصل آن را بین دو انگشت بمالید
یک راه تشخیص زعفران اصلی از تقلبی کمک گرفتن از انگشتان دست است. اگر زعفران را بین دو انگشت دست بمالید، انگشتان شما باید رنگ نارنجی یا زرد بگیرند. هر رنگی به جز نارنجی و زرد میتواند دلیلی بر تقلبی بودن محصول باشد.
تست تشخیص زعفران اصل با آب سرد
اینکه تصور کنید زعفران اصل سریع رنگ خود را به آب میدهد و غلیظ میشود اشتباه است. رنگدهی زعفران اصل بالا است اما دیر دم میکشد و رنگ زردی دارد.
زعفران اصل برای رنگدهی به حدود ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد و در صورتی که در زمانی کمتر از این به طور مثال ۵ دقیقه دم بکشد میتواند نشان از تقلبی بودن زعفران باشد. ممکن است برای برای افزایش رنگ زعفران به آن رنگ افزوده باشند تا هم وزن آن سنگینتر شود و هم رنگزایی بیشتری داشته باشد
قرار دادن کلالههای زعفران در آب
زمانی که کلالههای زعفران اصل را از آب بیرون بیاورید، رنگ اصلی خود کلالهها چندان تغییری نکرده است. ولی در زعفران تقلبی بعد از درآوردن آنها از آب، مشاهده میکنید که رنگ اضافه شده به کلالههای زعفران کاملاً از بین رفته، ظاهری مثل قبل ندارد و به رنگ سفید در آمده است.
زعفران اصل چرب و براق نیست
یکی از راههای تشخیص زعفران اصل میزان چربی رشتههای زعفران است. برای این تست کافی است رشتههای زعفران را بین کاغذ کاهی و یا روزنامه قرار دهید. اگر روی کاغد، روغن و چربی مشاهده کردید، زعفران تقلبی است اما اگر زعفران پودر شد زعفران اصل میباشد.
تشخیص زعفران اصل با جوش شیرین
یکی از روشهای جالب برای تشخیص زعفران اصل این است که کمی جوش شیرین به آب اضافه کنید و آن را خوب هم بزنید. سپس کمی زعفران به محلول اضافه کنید. درصورتی که زعفران اصل باشد، ترکیب آب و جوش شیرین به رنگ زرد در میآید، ولی اگر زعفران تقلبی باشد محلول به رنگ قرمز کمرنگ تغییر میکند.
تشخیص زعفران اصل با گاز شهری
کمی زعفران را روی اجاق گاز و روی شعله گاز شهری متان بگیرید. اگر رنگ آن به بنفش یا نارنجی تغییر کرد، خوشحال باشید که زعفران اصل در دست دارید. زعفران تقلبی به رنگ زرد تبدیل میشود. همچنین زعفران اصل در بنزین حل نمیشود و اگر کمی از آن را درون بنزین بریزید، نباید باعث تغییر رنگ آن شود.
تست شناور ماندن روی آب برای تشخیص زعفران اصل
یکی دیگر از راههای تشخیص زعفران اصل از تقلبی، تست شناورماندن است. تارها و رشتههای زعفران واقعی با ریختهشدن روی آب غرق و تهنشین نمیشوند؛ در عوض آنها شناور میمانند. رشتههای زعفران تقلبی به دلیل سنگینی رنگ یا مواد افزودنی، تا حدی یا بهطور کامل در آب تهنشین میشوند.