یارانه | یارانه معیشتی | یارانه نقدی

واریزی جدید پزشکیان امشب برای این دهک ها | پرداخت یارانه 900 هزار تومانی دولت پزشکیان از امشب

در مرحله اول واریز یارانه نقدی، خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور مشمول دریافت یارانه خواهند بود.

کدخبر : 22935
سایت سرگرمی روز :

یارانه معیشتی برای دهک‌های اول تا سوم در ساعت ۲۴ روز ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳ به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود.

سازمان هدفمندی یارانه‌ها، زمان واریز یارانه نقدی مهر ماه را در مرحله اعلام کرده است.

بر اساس اعلام سازمان هدفمندی یارانه‌ها، یارانه دهک‌های ۱ تا ۳ در تاریخ ۲۵ مهر ۱۴۰۳ و یارانه دهک‌های بالاتر در ۳۰ مهر ۱۴۰۳ به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد شد.

در مرحله اول واریز یارانه نقدی، خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور مشمول دریافت یارانه خواهند بود. یارانه معیشتی برای دهک‌های اول تا سوم در ساعت ۲۴ روز ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳ به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود.

همچنین، یارانه دهک‌های بالاتر (سوم به بعد) در تاریخ ۳۰ مهرماه ۱۴۰۳ به حساب آنها واریز خواهد شد.

میزان یارانه برای دهک‌های اول تا سوم ۴۰۰ هزار تومان و برای دهک‌های چهارم تا نهم ۳۰۰ هزار تومان تعیین شده است. این اقدام به منظور حمایت از اقشار کم‌درآمد و کاهش هزینه‌های معیشتی خانواده‌ها انجام می‌شود.

بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها در پنج‌سال گذشته با رشد سه‌برابری به ۷۵۸همت رسیده است. تامین پایدار منابع بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها برای دولت هر سال سخت‌‌‌تر شده و باید هرچه سریع‌‌‌تر برای آن راهکاری اندیشیده شود. بودجه، مهم‌ترین سند مالی دولت است که در ایران به‌‌‌صورت سالانه تنظیم می‌شود. همچنین بودجه دولت، رویکرد آن را در سیاست‌‌‌های پولی، مالی و ارزی برای سال پیش‌رو نشان می‌دهد.

داستان بودجه سال ۱۴۰۴ از ابتدای شهریورماه ۱۴۰۳ و با تدوین بخشنامه تهیه و تنظیم لایحه قانون بودجه شروع شد. در این بخشنامه آمده است، بودجه براساس برنامه هفتم توسعه، تدوین خواهد شد. کار تدوین بودجه سال ۱۴۰۴ تا پایان مهرماه به پایان می‌رسد و به گفته پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه‌‌‌وبودجه، بخش نخست آن در آبان‌‌‌ماه به مجلس می‌رود. با تغییرات انجام‌شده در سال ۱۴۰۱ در آیین‌‌‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، دولت موظف است بودجه کشور را در دو بخش تقدیم مجلس کند. در این نوشتار قصد داریم در خصوص بخش هدفمندی یارانه‌‌‌ها در بودجه دولت صحبت کنیم.

قانون هدفمندی یارانه‌‌‌ها در سال ۱۳۸۸ به تصویب رسید و مقرر شد از محل آزادسازی نرخ انرژی، یارانه نقدی به افراد جامعه تخصیص یابد. بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها در سال‌های اخیر چالش‌‌‌های زیادی برای دولت داشته است. منابع این بخش که از آزادسازی نرخ انرژی تامین می‌شود، در سال‌های گذشته رشد زیادی را تجربه نکرده است، اما بخش مصارف آن که شامل یارانه نان، دارو و یارانه نقدی می‌شود، رشد کرده است. همین امر موجب شده است تا این بخش از بودجه همواره دارای کسری بوده و مشکلات زیادی برای دولت به همراه داشته باشد. در طول پنج‌سال گذشته، بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها با رشد سه‌برابری از ۲۵۰همت به ۷۵۸همت رسیده است که از افزایش شدید این بخش از بودجه حکایت دارد.

تامین منابع بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها در چند سال گذشته یکی از چالش‌‌‌های دولت‌‌‌ها بوده است؛ به‌‌‌گونه‌‌‌ای که دولت‌‌‌ها برای جبران کسری این بخش از بودجه به درآمد شرکت‌های بورسی دست انداخته‌‌‌ و با افزایش بی‌‌‌رویه قیمت انرژی برای بخش‌‌‌های صنعتی کشور، مشکلات زیادی برای صنعت ایجاد کرده‌‌‌اند. برای بررسی دقیق‌‌‌تر موضوع، نسبت بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها به کل بودجه دولت را در پنج‌سال اخیر را ترسیم کرده‌ایم.

بعد از رشدهای مداوم بخش هدفمندی یارانه‌‌‌ها نسبت به بودجه کل کشور، شاهد کاهش آن در سال 1403 بودیم؛ به‌‌‌گونه‌‌‌ای که نسبت آن از 13‌درصد به 11‌درصد از کل بودجه کشور رسیده است. بااین‌‌‌حال گزارش دیوان محاسبات نشان می‌دهد که دولت در تامین منابع آن همچنان مشکل دارد. ناترازی در بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها موجب فشار بر بودجه عمومی دولت شده و در نهایت نیز ممکن است دولت با پولی‌‌‌کردن کسری بودجه خود، به تورم دامن بزند.

بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها هر سال درحال‌‌‌رشد است و اگر دولت قصد ادامه‌‌‌دادن این رویه را داشته باشد، باید منتظر آن باشد که در سال‌های آتی از منابع بودجه عمومی برداشته و یارانه بدهد؛ اتفاقی که احتمالا نظام حقوق و دستمزد را دچار مشکل می‌کند. دو راهکار می‌‌‌توان برای خروج از این دور باطل پیشنهاد داد. اول کاهش مصارف بودجه هدفمندی یارانه‌‌‌ها که موجب آسیب شدید به معیشت طبقات پایین جامعه می‌‌‌شود. راهکار دوم، افزایش منابع بودجه هدفمندی است که به معنی افزایش قیمت حامل‌‌‌های انرژی است. این رشد می‌‌‌تواند به‌‌‌صورت پله‌‌‌ای و برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌شده باشد تا فشار کمتری بر افراد جامعه بیاید؛ مانند آنچه در ابتدا دهه 80 رخ داد.

به دنبال سیاست‌های جدید دولت در حوزه یارانه‌ها و به‌روزرسانی داده‌های اقتصادی خانوارها، احتمال حذف یارانه برخی دهک‌ها به‌ویژه دهک‌های بالای درآمدی مطرح است.

به‌گفته علیرضا محمدی، رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان، جدیدترین به‌روزرسانی اطلاعات خانوار‌ها در مهرماه امسال عملیاتی خواهد شد.

این به‌روزرسانی می‌تواند منجر به تغییر در ترکیب یارانه‌بگیران و حذف یارانه خانوار‌هایی شود که شرایط لازم برای دریافت یارانه را ندارند.

بر اساس بند «د» تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است که هر شش ماه، با اتکا به داده‌های متقن و ثبتی از پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان، درآمد سرانه خانوار‌ها و قدرت خرید مردم را مورد ارزیابی قرار دهد.

در این راستا، دولت به‌دنبال شناسایی گروه‌های مشمول حمایت و حذف یارانه‌های پردرآمد‌ها است. با این حال، به‌جز سال ۱۳۹۳ که در آن برخی از یارانه‌بگیران از دریافت یارانه انصراف دادند، هیچ اقدام گسترده‌ای برای حذف یارانه‌بگیران فاقد شرایط صورت نگرفته است.

در سال جاری، با توجه به برگزاری آزمون وسع، امکان حذف یارانه خانوار‌های پردرآمد وجود دارد. در این آزمون، علاوه بر معیار‌های اقتصادی مانند درآمد و دارایی، شاخص‌های غیراقتصادی نظیر جنسیت سرپرست خانوار، تعداد افراد معلول و بیمار خاص در خانوار و تعداد اعضای فعال در سن کار نیز لحاظ خواهد شد.

در حال حاضر، از مجموع جمعیت کشور، حدود ۷۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر مشمول دریافت یارانه نقدی هستند. این در حالی است که در سال گذشته، تعداد یارانه‌بگیران حدود ۸۱ میلیون نفر اعلام شده بود. با توجه به کسری منابع در نیمه اول سال جاری و عدم امکان افزایش مبلغ یارانه، دولت در تلاش است تا با ساماندهی و به‌روزرسانی اطلاعات، یارانه‌های افراد واجد شرایط را تقویت و یارانه‌های بی‌نیازان را حذف کند.

با عملیاتی شدن آزمون وسع، انتظار می‌رود که یارانه خانوار‌هایی که در دهک‌های بالای درآمدی قرار دارند، به‌تدریج حذف شود. این اقدام نه‌تنها می‌تواند به بهبود وضعیت معیشتی خانوار‌های کم‌درآمد کمک کند، بلکه به توزیع عادلانه‌تر یارانه‌ها نیز منجر خواهد شد.

بنابراین، خانوار‌هایی که به دلیل وضعیت اقتصادی خود باید از یارانه برخوردار شوند، می‌توانند از این تغییرات بهره‌مند شوند.

شبنم خیزان، رئیس اداره حمایتی و آسیب‌های اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران گفت: یک هزار و ۸۳۶ کودک تهرانی ماهانه از طرح بهبود تغذیه کودکان بهره‌مند می‌شوند. 

وی افزود: در راستای اجرایی شدن طرح بهبود تغذیه کودکان زیر ۵ سال در سال جاری، یک هزار و ۸۳۶ کودک تهرانی ماهانه از طرح بهبود تغذیه کودکان بهره‌مند می‌شوند. 

این مقام وزارت کار تاکید کرد: در شهریور ماه، اعتبار دو ماهه برای سرپرست خانوارهای دارای کودک زیر ۵ سال با تشخیص سوء تغذیه از سوی ادارات بهداشت که در دهک یک تا هفت قرار داشتند شارژ شد. 

رییس اداره حمایتی و آسیب‌های اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران بیان کرد: به منظور بررسی کیفیت و ارزیابی طرح، همکاران امور اجتماعی در ادارات اجرایی تعاون، کار و رفاه اجتماعی به همراه نمایندگان ادارات بهداشت در سراسر استان ضمن تماس با خانواده‌های مشمول طرح جهت اطلاع رسانی، از روند اجرای صحیح طرح در فروشگاه‌ها نیز نظارت می‌کنند. 

خیزان گفت: در این مرحله از اجرای طرح بهبود تغذیه کودکان زیر ۵ سال، به ازای هر ماه برای هر کودک مشمول در دهک‌های اول تا پنجم مبلغ ۱میلیون و ۱۰۰هزار تومان و دهک‌های ششم و هفتم مبلغ ۶۶۰ هزارتومان اعتبار برای خرید شانزده قلم کالای اساسی شامل برنج، حبوبات، شیرکم چرب، پنیر، ماست کم چرب، مرغ، تخم‌مرغ، روغن مایع، ماکارونی و قند و شکر، میوه و سبزیجات در حساب سرپرست خانوار شارژ شده است. 

وی افزود: تعداد خانوارهای بهره‌مند از این یارانه تشویقی در استان تهران یک هزار و ۷۹۱ و تعداد کودکان یک هزار و ۸۳۶ نفر هستند که می‌توانند به فروشگاه‌های زنجیره‌ای و خرده فروشی‌های متصل به طرح کالابرگ الکترونیکی جهت دریافت کالاهای اساسی مشمول مراجعه نمایند.

 

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر: