خبر خوش از واریزی جدید دولت برای افراد فاقد خودرو | اختصاص یارانه نقدی جدید به کسانیکه خودرو ندارند
راهکار تخصیص بنزین به کد ملی به جای خودرو در سالهای اخیر مطرح شده و برخی از تحلیلگران و چهرههای سیاسی آن را راهکاری برای مقابله با ناعدالتی یارانه میدانند.
تشدید ناترازی بنزین در ایران باعث شده زمزمههای افزایش قیمت بنزین شنیده شود و در این بین صحبتهایی در خصوص تخصیص یارانه بنزین به تمامی ایرانیان، چه افرادی که صاحب خودرو هستند و چه افرادی که صاحب خودرو نیستند، شنیده میشود.
در حال حاضر یارانه بنزین تنها به مالکان خودرو اعطا میشود و افراد فاقد خودرو از آن محروم هستند. یارانه بنزین به صورت ماهانه در کارت سوخت صاحبان خودرو شارژ میشود و بر اساس آن به هر کارت سوخت ماهانه ۶۰ لیتر بنزین سهمیهای اختصاص داده میشود که قیمت هر لیتر ۱۵۰۰ تومان است.
دولت اعلام کرده که در صورت افزایش قیمت بنزین، تمهیداتی خواهد اندیشید که اقشار کم درآمد جامعه از این اقدام متضرر نشوند. در جدیدترین اظهارنظر، عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد گفته است: برای افزایش قیمت بنزین باید تدبیر شود به طوری که منافع افزایش قیمت بنزین به ۵۰ درصد مردمی برسد که فاقد خودرو هستند و باید بر روی این مساله فکر شود.
یکی از راهکارهایی که در سالهای اخیر پیشنهاد شده، تخصیص یارانه بنزین به تمام افراد جامعه است. برخی از نمایندگان مجلس از طرفداران این ایده هستند و معتقدند که با تخصیص یارانه بنزین به کد ملی میتوان ناعدالتی یارانه را جبران کرد. البته این راهکار پیشتر هم پیشنهاد شد و در سال ۱۴۰۱ به صحن علنی مجلس رفت ولی در نهایت نمایندگان با اعطای سهمیه بنزین به خانوارهای فاقد خودرو مخالفت کردند.
در روزهای اخیر که بحث افزایش قیمت بنزین مطرح شده، بار دیگر ایده اختصاص بنزین به کد ملی مطرح شده است اما دقیقاً مشخص نیست که این راهکار در میان دولتمردان چقدر خریدار دارد. در صورتی که بخواهد چنین طرحی اجرا شود، نیاز به ساز و کار دقیقی دارد و باید مشخص شود که تخصیص یارانه بنزین به افراد فاقد خودرو چگونه انجام خواهد شد. آیا تمامی دهکهای جامعه یارانه بنزین دریافت خواهند کرد؟ و این یارانه به چه شکل خواهد بود؟ آیا یارانه بنزین نقدی است یا ساز و کاری ایجاد خواهد شد که افراد فاقد خودرو بتوانند سهمیه بنزین خود را به دارندگان خودرو بفروشند؟ دولت هنوز در این خصوص تصمیم نگرفته و باید دید سرانجام سرنوشت داستان پرماجرای افزایش قمیت بنزین چه خواهد شد.
با توجه به سخنان (۱۲ آذر ۱۴۰۳) رئیس جمهور مبنی بر افزایش قیمت بنزین و رفع مشکل ناترازی انرژی از جمله بنزین به نظر می رسد که این موضوع پیش از رسیدن سال جدید در دستور کار دولت قرار گرفته است و از همین حالا باید آماده تغییر و تحولات در قیمت گذاری بنزین یا جهت جدید یارانه ها بود.
در همین رابطه، عبدالناصر همتی، در سی و یکمین همایش بینالمللی روز بیمه با بیان اینکه تا زمانی که وزیر اقتصاد دولت پزشکیان و دولت چهاردهم باشم اجازه رانت و قاچاق را به کسی و گروهی نمیدهم، اظهار کرد: «مشکل اصلی اقتصاد کشور ناترازی هاست و دنبال این هستیم که ناترازی و ریشه تورم را از بین ببریم.»
وی ادامه داد: «در حال حاضر، یارانهها بدون هدف توزیع میشوند و وقتی هم که میگوییم میخواهیم ریشه ناترازی را حل کنیم عدهای سریع میگویند قرار است گرانی راه بیافتد، اما اینجا میگویم مردم ما نمیخواهیم چیزی را گران کنیم.»
وزیر اقتصاد تأکید کرد: «سال گذشته از محل چندنرخی بودن ارز و اختلاف نرخها ۱۷۰۰ همت رانت برای عدهای ایجاد شد و کسری بودجه عملیاتی کشور به ۱۰۰۰ همت رسید.»
همتی گفت: «امروز کسری بودجه ریشه اصلی تورم و چاپ پول در کشور است و در این باره شک نداشته باشید. سال گذشته که نرخ ارز نیمایی سرکوب میشد نرخ تورم ۵۲ درصد بود امسال با کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی و ارز بازار آزاد نرخ تورم ۳۲ درصد است.»
وی با بیان اینکه تا درباره اصلاح ناترازی بنزین حرف میزنیم میگویند که میخواهند بنزین را گران کنند، تأکید کرد: «امروز قاچاق بنزین وحشتناک است و از سوی دیگر مجبور به واردات بنزین هستیم و هیچ منطقی این را قبول نمیکند و تا زمانی که وزیر دولت چهاردهم هستم تلاش میکنم جلوی قاچاق و رانت را بگیرم.»
وزیر اقتصاد گفت: «در شرایط تورمی پولدار، پولدارتر و فقیر فقیرتر میشود و تورم بر قشر کم درآمد متمرکز خواهد شد و امروز دهک متوسط هم در حال فقیر شدن هستند و ما اجازه نمیدهیم دهکهای متوسط هم فقیر شوند.»
در این شرایط مشخص نیست که منظور وزیر اقتصاد از اینکه می گوید: «مردم ما نمیخواهیم چیزی را گران کنیم» چیست؟ چراکه واقعی کردن قیمت ها و نزدیک کردن آن به نرخ واقعی هم می تواند منظور وی باشد. به بیان دیگر، دولت چیزی را در ظاهر گران نمی کند، بلکه آن را به قیمت واقعی نزدیک خواهد کرد.