خواص بی نظیر ارده شیره برای مردان و زنان
ارده و شیره، ترکیبی مقوی با ارزش غذایی بسیار بالا از کنجد آسیاب شده (ارده) و شیره طبیعی (عموماً شیره انگور، خرما، انجیر یا توت) است که در خاورمیانه به ویژه ایران، ترکیه و کشورهای عربی، محبوبیت زیادی دارد و حتی در طب سنتی ایران نیز بسیار به آن توجه می شود.
یک مطالعه که در مجله Journal of Human Hypertension منتشر شده است، نشان می دهد که مصرف 50 گرم طحینه (ارده کنجد) به طور قابل توجهی باعث کاهش فشار خون دیاستولیک و ضربان قلب شده است. همچنین این مصرف به بهبود عملکرد اندوتلیوم (لایه داخلی رگ های خونی) کمک کرده است که برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید است.
همچنین دوشاب یا شیره انگور (دبس) حاوی قندهای طبیعی و غنی از آهن است که برای تولید هموگلوبین و پیشگیری از کم خونی ضروری است و باعث افزایش سریع انرژی می شود و آن را جایگزین سالم تری برای شکر تصفیه شده می کند.
معروفترین نوع شیره در ایران، دوشاب نام دارد که از شیره انگور به دست می آید و خیلی ها ارده را با این شیره مصرف می کنند! ترکیب ارده با دوشاب (یا شیره خرما، توت و انجیر) بیشتر به عنوان صبحانه یا عصرانه مصرف می شود و بیشتر مردم در کشورهای خاورمیانه به خوردن این ترکیب عادت دارند.
ارده چیست و از چیزی بدست می آید؟
ارده کنجد که در ترکیه و کشورهای عربی به آن طحینه (tahin یا tahini) گفته می شود، یکی از فرآورده های طبیعی است که از دانه های کنجد پوست کنده و آسیاب شده به دست می آید. این ماده کرم رنگ و خمیری شکل، سرشار از چربی های سالم، پروتئین و مواد معدنی است.
این ماده غذایی به دلیل بافت نرم و طعم ملایم خود، به تنهایی یا در ترکیب با مواد دیگر مانند عسل، چهار شیره (شیره انگور، توت، خرما و انجیر)، شیرعسل یا هر ماده شیرین طبیعی دیگر همراه با گردو مورد استفاده قرار می گیرد و در تهیه بسیاری از غذاها و شیرینی های سنتی نقش اساسی دارد.
شیره چیست و از چه چیزی بدست می آید؟
شیره نیز محصولی طبیعی است که از عصاره گیری میوه هایی مانند انگور، توت، خرما یا انجیر تولید می شود که با حفظ طعم و خواص اصلی میوه، سرشار از قندهای طبیعی، ویتامین ها و مواد معدنی مفید مانند آهن، پتاسیم و منیزیم می باشد.
این فرآورده به عنوان یک شیرین کننده طبیعی و سالم جایگزینی مناسب برای شکر سفید است و به دلیل خواص درمانی گسترده، از قرن ها پیش در رژیم های غذایی مردم خاورمیانه و شمال آفریقا جایگاه ویژه ای داشته است و همچنان به عنوان یک منبع تغذیه ای کامل و طبیعی، مورد استفاده قرار می گیرد.
ترکیب این دو ماده یعنی ارده و شیره، یکی از سنتی ترین و سالم ترین خوراکی هاست که علاوه بر طعم دلپذیر، گروهی غنی از مواد مغذی را جذب بدن می کند. این ترکیب به طور طبیعی فاقد گلوتن است، بنابراین برای افرادی که به بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن مبتلا هستند، انتخابی مناسب بدون مضرات جانبی به شمار می آید.
خواص و فواید ارده شیره برای سلامتی مردان و زنان
1- تقویت سیستم قلبی عروقی، تنظیم فشار خون و کلسترول
ترکیب ارده و شیره به دلیل وجود چربی های غیر اشباع مفید و آنتی اکسیدان های قوی مانند سزامین و سزامولین که در کنجد یافت می شوند، برای سلامت قلب بسیار مفید است و خطر حملات قلبی و سکته را کاهش می دهد. این ترکیبات با کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) از تجمع چربی در رگ ها و بروز بیماری هایی مانند تصلب شرایین جلوگیری می کنند.
پتاسیم و منیزیم موجود در ارده شیره باعث تنظیم فشار خون و پتاسیم موجود در آن، باعث کاهش اثر سدیم در بدن می شود و منیزیم نیز با شل کردن دیواره های عروق، جریان خون را بهبود می بخشد. پس خواص این ترکیب برای افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند یا در معرض خطر بیماری های قلبی و عروقی هستند، گزینه ای سالم است.
2- پیشگیری از کم خونی
شیره (به ویژه شیره انگور و خرما) منبعی غنی از آهن است که برای تولید هموگلوبین و انتقال اکسیژن به سلول ها ضروری است. مصرف ارده و شیره علی الخصوص برای زنان باردار، کودکان و افراد مبتلا به کم خونی توصیه می شود. این خاصیت می تواند خستگی مزمن ناشی از کمبود آهن را کاهش داده و انرژی کلی بدن را افزایش دهد.
3- تأمین انرژی مورد نیاز روزانه
به دلیل وجود قندهای طبیعی در شیره و چربی های سالم در ارده، این خوراکی منبعی عالی برای تأمین انرژی فوری است. این خاصیت به ویژه برای افرادی که فعالیت بدنی بالا دارند، ورزشکاران و حتی دانش آموزان در حال تحصیل بسیار مؤثر است.
قندهای طبیعی موجود در شیره به سرعت جذب می شوند و چربی های ارده انرژی پایدارتری را در طول روز فراهم می کنند.
ارده شیره به دلیل داشتن ویتامین های گروه B، آهن و اسیدهای چرب مفید، در کاهش علائم افسردگی و بهبود خلق و خو مؤثر است.
4- بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست
فیبر غذایی موجود در شیره و ارده باعث بهبود عملکرد روده ها و کاهش مشکلات گوارشی مانند یبوست می شود. این ترکیب همچنین محیط مناسبی برای رشد باکتری های مفید روده فراهم کرده و به جذب بهتر مواد مغذی کمک می کند. مصرف منظم ارده شیره می تواند به کاهش التهابات گوارشی و پیشگیری از بیماری های مزمن دستگاه گوارش کمک نماید.
5- کمک به رشد و تقویت استخوان ها
کلسیم و منیزیم موجود در ارده و شیره نقش کلیدی در سلامت استخوان ها دارند زیرا کلسیم باعث استحکام استخوان ها و دندان ها می شود، در حالی که منیزیم به جذب بهتر کلسیم در بدن کمک می کند. این ترکیب برای پیشگیری از پوکی استخوان در سالمندان و همچنین برای رشد استخوان ها در کودکان بسیار مؤثر است. علاوه بر این، فسفر موجود در این خوراکی به تعادل مواد معدنی در بدن کمک می کند.
6- تقویت سیستم ایمنی بدن
آنتی اکسیدان های موجود در ارده و شیره، مانند پلی فنول ها و ویتامین های گروه B، آهن، کلسیم و روی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. این ترکیبات با مبارزه با رادیکال های آزاد، بدن را در برابر بیماری ها و عفونت ها محافظت کرده و در فصل های سرد سال، باعث می شود که سرما نخورید.
7- جلوگیری از پیری زودرس و بهبود سلامت پوست و مو
مصرف منظم این خوراکی باعث کاهش خشکی و چین و چروک پوست صورت، تقویت ریشه مو و جلوگیری از ریزش مو می شود. همچنین مواد معدنی مانند روی و مس موجود در ارده و شیره، به تولید کلاژن کمک کرده و باعث جوان سازی پوست می شود.
در روی دیگر سکه، داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی آن، به عنوان یک ضدآفتاب طبیعی عمل کرده و از پوست در برابر آسیب های نور خورشید محافظت می کند و پیری را به تعویق می اندازد.
8- بهبود عملکرد دستگاه گردش خون و جلوگیری از لخته شدن خون
ترکیب ارده و شیره خاصیت آنتی ترومبوتیک دارد و به جلوگیری از لخته شدن خون در بدن کمک می کند. این ویژگی برای بهبود جریان خون، کاهش خطر سکته های مغزی و قلبی بسیار مفید است.
9- کاهش التهاب و دردهای مفصلی
این ترکیب به دلیل طبیعت ضدالتهابی خود، برای کاهش دردهای مفصلی، رماتیسم و التهاب های بدن مفید است. مصرف منظم آن می تواند در بهبود سلامت عمومی مفاصل و عضلات مؤثر باشد.
آهن و منیزیم موجود در شیره از ضعف عضلات و مشکلات عصبی که به خواب رفتگی دست و پا منجر می شوند، جلوگیری می کند.
10- تقویت قوای جنسی مردان
در طب سنتی اسلامی، ترکیب ارده و شیره به عنوان یک تقویت کننده قوای جنسی و دارای خواص درمانی برای زود انزالی شناخته می شود. این خاصیت به دلیل وجود ویتامین ها و مواد معدنی مغذی است که انرژی و استقامت بدن را افزایش می دهند.
ارده که از دانه کنجد تهیه می شود، حاوی اسیدهای چرب غیراشباع از جمله امگا 6 است. این چربی ها برای حفظ سلامت سلول ها و افزایش تولید هورمون های جنسی ضروری هستند. برخی مطالعات نشان داده اند که اسیدهای چرب غیراشباع می توانند به بهبود کیفیت اسپرم کمک کنند.
11- بهبود عملکرد رحم و افزایش شیر مادران
همانطور که گفتیم، کنجد کوبیده شده و ساییده شده (ارده) سرشار از پروتئین های گیاهی، اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامین E و مواد معدنی مانند کلسیم، آهن و منیزیم است که برای رشد و تکامل جنین ضروری هستند. همچنین انواع مختلف شیره ها حاوی قندهای طبیعی، ویتامین ها و مواد معدنی مانند آهن و کلسیم هستند که سیستم ایمنی بدن مادر تازه فارغ شده را از هر لحاظ تقویت می کنند.
ترکیب ارده و شیره به تقویت رحم در زنان و افزایش شیر مادران کمک می کند. همچنین برای جبران خون از دست رفته در زمان زایمان و تقویت عمومی بدن پس از زایمان مؤثر است. اما دیگر مزایای این ترکیب معجزه آسا برای قبل، حین و بعد حاملگی زنان چیست؟