خبر مهم از تصویب آیین نامه حذف یارانه نقدی این دهک ها | خداحافظی این دهک ها با یارانه نقدی
سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانهها گفت: طبق قانون بودجه سال ۱۴۰۴، دولت مکلف به حذف یارانه نقدی خانوادههای پردرآمد جامعه یعنی دهکهای هشتم، نهم و دهم است که برای این کار ابتدا باید آیین نامه آن نگاشته و تصویب شود.
فهرست گروه ها و دهک بندی آنها هر ماه از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سازمان هدفمندسازی یارانه ها اعلام می شود و این سازمان منابع لازم برای پرداخت یارانه را تامین می کند.
طیبه حسینی افزود: طبق بند پ ماده ۱۳ قانون برنامه بودجه سال ۱۴۰۴، دولت مکلف به حذف سه دهک بالای جامعه از لیست یارانه بگیران است همانگونه که در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ مکلف به حذف دهک دهم از این لیست بود.
وی یادآور شد: طبق قانون بودجه ۱۴۰۴، دولت از طرف مجلس شورای اسلامی مکلف شده است که سه دهک بالای جامعه را از لیست یارانه بگیران حذف کند که شامل دهک های هشتم تا دهم است.
حسینی اظهار کرد: دهک های مختلف جامعه به سه گروه دسته بندی می شوند که گروه نخست شامل دهک اول تا سوم، گروه دوم از دهک چهارم تا نهم و گروه سوم نیز دهک دهم به شمار می آید.
سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه ها اعلام کرد: سال ۱۴۰۳ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که به گروه سوم طبق قانون نباید یارانه پرداخت کرد و این موضوع در دستور کار قرار گرفت.
وی خاطر نشان کرد: پس از اجرای این موضوع، دولت برای رسیدگی به تقاضای معترضان، سامانه ای اعلام کرد که درخواست برقراری مجدد یارانه افرادی که یارانه آنها قطع شده بود، مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد.
حسینی ادامه داد: فهرست گروه ها و دهک بندی آنها هر ماه از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سازمان هدفمندسازی یارانه ها اعلام می شود و این سازمان منابع لازم برای پرداخت یارانه را تامین می کند.
سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه ها تاکید کرد: آیین نامه مربوط به نحوه اجرای حذف سه دهک بالای جامعه از لیست یارانه بگیران در دست آماده سازی و تدوین است و بدون شک پس از تصویب و ابلاغ در دستور کار قرار خواهد گرفت.
علی رغم اینکه هر ساله مطابق قانون دولت باید یارانه ثروتمندان را حذف می کرد. اما ۳ دولت گذشته تا کنون از اجرای آن امتناع کرده اند. البته شکافهای موجود در شناسایی درست افراد و عدم اجرای کامل قوانین ، چالشهایی را برای این امر ایجاد کرده است.
حذف یارانه ثروتمندان و سه دهک بالای درآمدی از سال ۹۳ تا کنون با مصوبه مجلس در قوانین بودجه یک تکلیف برای سه دولت گذشته بوده، ولی اجرا نشده است، حال دولت چهاردهم هم در بودجه ۱۴۰۴موظف به حذف یارانه اغنیا شد.
حذف یارانه نقدی ثروتمندان مورد تأیید دولت و مجلس می باشد, یکی از تأکیدات در پرداخت یارانه نقدی این است که این یارانه باید به نفع فقرا, نیازمندان و اشتغال حذف شود. یارانه بخشی از دهک های درآمد در سال ۹۴ حذف شد, سالهای بعد مسئله حذف یارانه تکرار اما عملیاتی نشد.
طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال ۱۴۰۴، دولت موظف است یارانه نقدی خانوادههای پردرآمد از دهکهای هشتم، نهم و دهم را حذف کند. این اقدام به منظور بهینهسازی توزیع منابع مالی و تحقق عدالت اجتماعی در نظر گرفته شده است، اما تا کنون زمان دقیق اجرای این طرح مشخص نشده است.
سه دولت گذشته تکالیف قانونی برای حذف یارانه حداقل سه دهک از پردرآمدها را داشته اند، ولی با بهانه های مختلف سیاسی و اقتصادی، از اجرای این تکلیف قانونی سرباز زدند.
طبق اعلام وزارت رفاه، تصمیمات جدید دولت در راستای بهینهسازی پرداخت یارانهها شامل حذف یارانه از کسانی است که درآمد بالایی دارند. این تصمیم با هدف کاهش فشار بر منابع مالی کشور و تخصیص بیشتر یارانه به اقشار کم درآمد اتخاذ شده است. طبق گزارشها، بررسیهای دقیقی انجام شده تا افراد پر درآمد شناسایی شوند و یارانه آنها قطع گردد.
اما این تصمیم با انتقادات و نگرانیهایی مواجه شده است. بسیاری از افراد معتقدند که معیارهای تعیین درآمد بالای افراد دقیق نبوده و در مواردی افراد متوسط نیز از این یارانه محروم شدهاند. همچنین، برخی از کارشناسان بر این باورند که این اقدام نمیتواند مشکل اصلی اقتصاد کشور را حل کند و نیاز به اصلاحات بنیادیتر در نظام اقتصادی است.
این قانون قرار بود به دولت کمک کند تا منابع مالی یارانهها و دیگر کمکهای اجتماعی را به طور مؤثری مدیریت کند. با این حال، گزارشها نشان میدهد که عدم اجرای کامل این قانون موجب شده تا برخی از منابع بهطور غیر شفاف و نادرست تخصیص یابد.
انتقادهای بسیاری به عدم پیگیری جدی این قانون وارد است، به طوری که برخی نمایندگان مجلس از کندی در پیادهسازی آن ابراز نگرانی کردهاند. در این بین، دولت نیز از چالشهای اجرایی و فنی در پیادهسازی این قانون خبر داده و اعلام کرده است که در حال تلاش برای اصلاح ساختارهای مورد نیاز است.
اگرچه حذف یارانه از افراد پر درآمد بهعنوان یک اقدام مثبت در راستای بهینهسازی منابع تلقی میشود، اما شکافهای موجود در شناسایی درست افراد و عدم اجرای کامل قوانین ، چالشهایی است که باید در نظر گرفته شوند. به نظر میرسد که برای رسیدن به نتیجه مطلوب، دولت باید برنامهریزی دقیقتری برای اصلاح ساختارها و افزایش شفافیت در مدیریت منابع یارانهای داشته باشد.