التهاب/گرگرفتگی/کاهش چاقی/تنظیم فشار خون و پیشگیری از سرطان روده بزرگ در ناشتا کار این بذر است
دانه کتان که به صورت روغن نیز موجود است، یکی از انتخابهای مطمئن در میان مکملهای غذایی گیاهی است. دانه کتان امروزه به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی و فواید ضد التهابی آن، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از مردم دانه کتان را به بلغور جو دوسر و اسموتیها اضافه و به شکل قرص، روغن و آرد نیز مصرف میکنند.
دانه کتان که به صورت روغن نیز موجود است، یکی از انتخابهای مطمئن در میان مکملهای غذایی گیاهی است. دانه کتان امروزه به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی و فواید ضد التهابی آن، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از مردم دانه کتان را به بلغور جو دوسر و اسموتیها اضافه و به شکل قرص، روغن و آرد نیز مصرف میکنند.
دانه کتان که به صورت روغن نیز موجود است، یکی از انتخابهای مطمئن در میان مکملهای غذایی گیاهی است.
دانه کتان امروزه به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی و فواید ضد التهابی آن، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
بسیاری از مردم دانه کتان را به بلغور جو دوسر و اسموتیها اضافه و به شکل قرص، روغن و آرد نیز مصرف میکنند.
برای استفاده آسان از بذر کتان میتوانید دانههای آسیاب شـده آن را روی غلات یا سالاد بپاشید.
همچنین در غلات داغ، انواع خورشتها، نانهای خانگی یا اسموتیها نیز آنها را اضافه کنید. دانه کتان میتواند در موارد زیر مفید باشد:
التهاب
گرگرفتگی
کاهش چاقی
تنظیم فشار خون
پیشگیری از سرطان روده بزرگ
معجزهای گیاهی برای سلامت بدن!
تخم کتان به انگلیسی Flaxseed گفته می شود. کتان دانههای روغنی ریزی است که مصرف آن برای سلامتی بسیار مفید است. از دانههای روغنی کتان با نام بذر کتان یا تخم بذرک نیز یاد میکنند. بذر کتان سرشار از امگا3 و فیبر است. امگا3 نوعی چربی طبیعی و سالم است که از بیماریهای قلبی_عروقی و پوکی استخوان جلوگیری کرده و باعث رشد سلولهای مغزی میشود. از طرفی نقش فیبر در بدن کاهش کلسترول خون، کمک به هضم غذا و کنترل و پیشگیری از دیابت نوع 2 است. خواص تخم کتان نیز بر همین پایه استوار است. بذر کتان باعث پیشگیری از انواع سرطانها و کاهش فشار خون نیز میشود. طبع بذر کتان گرم و خشک است؛ هرچند روغن آن طبعی گرم و مرطوب دارد.
دانه کتان ابتدا در خاورمیانه کشف شد. اما در حال حاضر پرورش عمده آن به غیر از کشورهای آسیایی مثل چین و هند در کانادا، آمریکا، انگلستان و روسیه هم انجام میشود. کشت و رشد تخم کتان فصل مخصوص خود را دارد. بذر کتان در اواخر تابستان بهخصوص شهریور ماه برداشت شده و مدت زمان رشد آن سه ماه است. تخم کتان به دو نوع قهوهای و زرد طلایی پیدا میشود.
تخم کتان چگونه به کاهش وزن کمک میکند؟ | اگر رژیم دارید، تخم کتان را فراموش نکنید!
تخم کتان حاوی پروتئینهای بسیار با کیفیتی است. پروتئینهای بذر کتان علاوه بر داشتن خواص مفیدی مانند کاهش کلسترول و از بین بردن قارچها، احساس سیری نیز در انسان ایجاد میکنند. به همین دلیل بذر کتان گزینه بسیار مناسبی برای لاغری محسوب میشود. همچنین به دلیل وجود فیبر حس گرسنگی را کم کرده و در فرآنید کاهش وزن میتواند مفید باشد.
ارزش غذایی بذر کتان | بذر کتان حاوی چه مواد مفیدی است؟
در یک قاشق غذاخوری بذر کتان که میتوان آن را حدودا 30 گرم در نظر گرفت، تقریبا 2 گرم کربوهیدرات وجود دارد. به همین دلیل گزینه خوبی برای یک میانوعده، به خصوص در رژیمهای کم کربوهیدرات به شمار میآید. در صورتی که حدود 6 گرم بذر کتان را پروتئین و 8 گرم را نیز فیبر تشکیل میدهد. اسید چرب امگا 3 موجود در این مقدار تخم کتان نیز بیشتر از 6 گرم است. علاوه بر این موارد میتوان به وجود مقدار بالای منگنز، مس، آهن، روی، فسفر، منیزیم و سلنیم در بذر کتان اشاره کرد.
طریقه مصرف بذر کتان برای لاغری شکم | بهترین زمان مصرف بذر کتان برای لاغری چه وقت است؟
تخم کتان را میتوان به روشهای مختلفی مانند خوردن روغن کتان یا ریختن بذر کتان در نوشیدنی مصرف کرد. در تولید برخی از نانها نیز از تخم کتان به عنوان یکی از افزودنیها استفاده میشود. هرچند بهترین طریقه مصرف تخم کتان به صورت پودر است. شما میتوانید تخم کتان را آسیاب کنید و قبل از خوردن غذا 2-1 قاشق از آن را بخورید؛ یا اینکه آن را بر روی سالاد و ماست خود بریزید. یکی دیگر از روشهای مصرف تخم کتان این است که بذر را دم کنید و به صورت دمنوش درآورده و میل کنید.
در صورتی که تخم کتان در رژیم غذایی شما وجود دارد، حتما روزانه مقادیر زیادی آب بنوشید. اگر این خوراکی را به صورت روغن مصرف میکنید، به هیچ عنوان آن را حرارت ندهید و به صورت خام مصرف کنید. هرچند خود تخم کتان را میتوان قبل از مصرف تفت داد. توصیه ما به شما این است که مصرف خود تخم کتان را نسبت به روغن آن در اولویت قرار دهید، زیرا تخم کتان جزو غلات کامل به شمار آمده و برای لاغری بسیار مناسب است. بهترین زمان مصرف تخم کتان نیز در وعده صبحانه است.
عوارض مصرف بذر کتان | آیا مصرف بیش از حد تخم کتان عوارض جانبی دارد؟
تخم کتان نیز مانند هر خوراکی دیگری با وجود تمام مزایا در صورت مصرف بیش از حد باعث بروز ناهنجاریهایی در بدن انسان میشود. از جمله عواض مصرف بیش از حد تخم کتان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش بیش از حد قند خون
کاهش بیش از حد فشار خون
کاهش سرعت لخته شدن خون
نفخ
درد معده
یبوست
اسهال
انسداد روده
یادتان باشد قبل از مصرف بذر کتان حتما مطمئن شوید که به این ماده خوراکی حساسیت ندارید. زیرا تخم کتان باعث بروز حساسیتهای آلرژیک در برخی افراد میشود. در ضمن بهتر است در طول دوره بارداری و شیردهی از مصرف بذر کتان بدون مشورت پزشک متخصص خودداری کنید. یکی دیگر از مواردی که حتما باید به یاد داشته باشید، این است که در صورت ابتلا به دیابت حتما درباره مصرف بذر کتان با پزشک خود مشورت کنید؛ چون ممکن است مصرف تخم کتان با برخی از داروهای دیابت از جمله وارفارین (Warfarin) تداخل داشته باشد.
طرز تهیه دمنوش تخم کتان | چگونه با تخم کتان چای درست کنم؟
یکی از روشهای مفید مصرف تخم کتان استفاده از آن به صورت دمنوش است. برای تهیه دمنوش بذر کتان ابتدا 2 الی 3 قاشق غذاخوری از آن را داخل کتری، قوری یا فلاکس بریزید و حدود یک لیتر آب جوش به آن اضافه کنید. اجازه بدهید که 6 الی 7 ساعت بگذرد. حالا میتوانید دمنوش تخم کتان را نوش جان کنید. برای شیرین شدن این دمنوش هم میتوانید از مقدای عسل استفاده کنید. نوشیدن دمنوش تخم کتان قبل از هر وعده غذایی علاوه بر کمک به لاغری باعث پاکسازی روده و شادابی و طراوت پوست نیز میشود.
توجه داشته باشید که بهترین زمان نوشیدن دمنوش بذر کتان قبل از صبحانه است. چرا که سوختوساز بدن را در طول روز به شدت افزایش میدهد.