سهمیه بندی بنزین |یارانه بنزین | قیمت بنزین
فوری/خبر مهم مجلس از پرداخت یارانه بنزین به هر نفر | واریز یارانه طرح تخصیص بنزین به هر کد ملی از این ماه
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به بیان توضیحاتی درباره مشکلات نظام فعلی توزیع بنزین که باعث بروز ناترازی شده است، پرداخت.
جعفر قادری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره معایب نظام توزیع فعلی بنزین گفت: نظام توزیع فعلی بنزین به شدت ناعادلانه و ناکارآمد است. در حال حاضر، بنزین به خودروها تخصیص داده میشود، نه به افراد.
این موضوع باعث شده است که افرادی که چندین خودرو دارند، بیشترین بهره را از یارانه بنزین ببرند، در حالی که افرادی که خودرو ندارند، از این یارانه محروم هستند. این وضعیت نه تنها ناعادلانه است، بلکه باعث افزایش مصرف غیرضروری بنزین و قاچاق آن نیز میشود.
قادری به طرحی اشاره کرد که بر اساس آن، بنزین به هر کد ملی تخصیص داده میشود و افزود: طرح تخصیص بنزین به هر کد ملی، عادلانهتر به نظر میرسد.
این نماینده مجلس بر لزوم اصلاح نظام توزیع بنزین تأکید کرد و گفت: ما باید به سمت یک نظام توزیع عادلانهتر حرکت کنیم که هم مصرف بنزین را کاهش دهد و هم جلوی قاچاق سوخت را بگیرد. یکی از مؤلفهها که در نظام توزیع بنزین به هر کد ملی باید رعایت شود این است که بنزین به کد ملی بالای ۱۸ سال تخصیص داده شود، نه به خودروها. به این ترتیب، هر فرد بالای ۱۸ سال که گواهینامه دارد، سهمیه بنزین خود را دریافت میکند و اگر نیاز به بنزین بیشتری داشته باشد، باید آن را با نرخ بالاتری خریداری کند.
وی افزود: یکی دیگر از راهکارها، افزایش قیمت بنزین برای مصرف بالاتر از سهمیه تعیین شده است؛ به عنوان مثال، برای مصرف ماهانه ۵۰ لیتر اول، بنزین با قیمت یارانهای تخصیص داده شود و برای مصرف مازاد بر آن، قیمت بنزین به صورت تصاعدی افزایش یابد. این روش میتواند مصرف بیرویه بنزین را کاهش دهد و در عین حال جلوی قاچاق سوخت را بگیرد.
قادری همچنین به اهمیت استفاده از فناوریهای جدید برای کنترل مصرف و جلوگیری از قاچاق اشاره کرد و ادامه داد: باید از سامانههای پیشرفته و دوربینهای نظارتی برای کنترل دقیق مصرف بنزین و جلوگیری از قاچاق استفاده کنیم. همچنین باید خودروهای کممصرف را تشویق کنیم و خودروهای پرمصرف را مشمول مالیاتهای سنگینتر قرار دهیم تا به تدریج مصرف بنزین در کشور کاهش یابد.
وی گفت: اگر این راهکارها به درستی اجرا شوند، نه تنها میتوانیم جلوی ناترازیهای فعلی را بگیریم، بلکه میتوانیم منابع مالی کشور را نیز بهتر مدیریت کنیم و از هدررفت آن جلوگیری کنیم.
بنزین به یکی از مسائل مهم کشور تبدیل شده است. اگرچه زمانی صادرکننده این ماده مهم و حیاتی بودیم. در حال حاضر، سالانه چند میلیارد دلار برای واردات آن هزینه میکنیم. عوامل مختلفی در افزایش تقاضای بنزین در کشور موثر هستند. برخی معتقدند، بخش زیادی از این تقاضا کاذب است.
قاچاق قابل توجه بنزین که بر اثر قیمت سرکوب شده و یارانهای بروز کرده است و افزایش روزافزون تقاضا برای بنزین، مشکلاتی را در کشور به لحاظ ناترازی به وجود آورده است. هر چقدر بیشتر تولید و واردات میکنیم، مصرف بنزین بالاتر میرود. به نظر میرسد در یک دور باطل مبتنی بر افزایش تقاضا و عرضه گیر افتادهایم.
از سوی دیگه مسئله قیمت هم یکی از چالش های این حوزه است. اخیرا هم مسعود پزشکیان در برنامه تودیع و معارفه وزیر اقتصاد گفته است: «هیچ منطقی وجود ندارد که ما بنزین را به قیمت دلار آزاد بخریم و به قیمت سوبسید دار بفروشیم، حالا که بنزین را (به این قیمت) بدهیم، جای بحث است که (آیا واقعاً) ما باید این را بدهیم؟ علم اقتصاد، دانشمندان و تجربه بینالمللی این حرف را از ما قبول میکنند؟» رئیسجمهور گفت:«اقتصاددانان و کارشناسان ما باید بلند شوند و نسبت به سیاستهای نادرستی که اجرا میکنیم، اعتراض کنند. اما حالا کارشناسان و اقتصاددانان اعتراض نمیکنند...من (به عنوان دولت) پول گندم، پول دارو و پول نهاده و حقوق بازنشسته ها را ندارم، اما بنزین دلار ۵۰ تومان را میفروشم ۱۰ تومان. کدام منطقی این را از ما قبول میکند که ما داریم این کار را میکنیم؟»
با این حال و طبق نظر مسئولان دولت چهاردهم مسئله تغییر قیمت بنزین در دستور کار دولت نیست. بنابراین در حال حاضر امکان واقعیسازی قیمت بنزین وجود ندارد، به همین دلیل، بسیاری از کارشناسان ایده اختصاص سهمیه بنزین به نفر را مطرح میکنند. در این چارچوب سهمیه یارانهای بنزین به کدملی هر شخص اختصاص داده میشود.
اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز کشور در گفتگو با ایسنا در خصوص اختصاص سهمیه بنزین به نفر تصریح کرد: هدفمندی یارانهها اقدام مناسبی بود که در راستای تخصیص عادلانه یارانهها در دستور کار قرار گرفت. به نظر میرسد، تخصیص سهمیه بنزین به نفر نیز با هدف عدالتخواهانه باید در دستور کار قرار بگیرد.
وی ادامه داد: هر اقدامی یک سری تبعات دارد که باید برای آنها چارهاندیشی داشته باشیم. طرح اختصاص سهمیه بنزین به نفر نیز از این قاعده استثنا نیست. قرار است با هدف تخصیص عادلانه یارانه سوخت، سهمیه مشخصی از بنزین یارانهای برای هر کدملی در نظر بگیریم.
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز کشور تصریح کرد: ترجیحاً بهتر است که سهمیه بنزین افراد به صورت نقدینگی در اختیار آنها قرار نگیرد. روش مناسبتر این است که به صورت اعتباری سهمیه بنزین افراد برایشان در نظر گرفته شود. به طور مثال، میتوانیم در قالب اعتبارات و تسهیلات ما به ازای بنزینی که افراد از آن استفاده نمیکنند را در نظر بگیریم.
کفایتی گفت: نیاز است بررسیهای کارشناسی جدی در خصوص طرح اختصاص سهمیه بنزین به نفر صورت بگیرد. باید با یک خرد جمعی این کار انجام شود. به نحوی که کمترین تبعات را به لحاظ تورمی و معیشتی برای مردم داشته باشد.
وی ادامه داد: در این که نیاز است به سمت اعمال راهکارهایی مانند اختصاص سهمیه بنزین به نفر حرکت کنیم، شکی نیست. زیرا ادامه روند فعلی مبنی بر افزایش تقاضا و تولید به موازات یکدیگر و این که به واردات این ماده استراتژیک وابسته شویم، به صلاح کشور نیست.
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز کشور خاطرنشان کرد: در نهایت باید به سمت عادلانهسازی تخصیص یارانه سوخت حرکت کنیم و اصلاحاتی در این زمینه به اجرا بگذاریم. تخصیص سهمیه بنزین به نفر راهکاری است که میتواند عدالت اجتماعی را در زمینه عرضه یارانه بنزین محقق کند. اما نیاز است با کار کارشناسی جدی این طرح را پیش ببریم.
کفایتی گفت: اختصاص سهمیه بنزین به نفر میتواند در کنترل مصرف اثرگذار باشد. وقتی افراد بدانند فقط میزان مشخصی بنزین یارانهای دارند و اضافه مصرف را باید از بازار آزاد تهیه کنند، به مدیریت مصرفشان میپردازند. اما این روش به تنهایی بهینهسازی مصرف را به دنبال نخواهد داشت. نیاز است در کنار اعمال این روش، به فرهنگسازی در زمینه مصرف سوخت نیز بپردازیم.
وی ادامه داد: نیاز است فرهنگ مصرف را در کشورمان تغییر دهیم. افزایش قیمت بنزین در این زمینه کمک کننده خواهد بود اما قطعاً نیاز است فرهنگسازی را در دستور کار قرار دهیم. به طور مثال، مواردی همچون تک سرنشینی و عدم استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی باید رفع شود. در همین راستا، نیاز است تقویت ناوگان حمل و نقل عمومی را داشته باشیم تا زمینه برای استفاده از این وسایل فراهم شود.
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز کشور خاطرنشان کرد: مسئله بنزین فقط از بعد اقتصادی و مشکلاتی که به لحاظ مالی برای کشور ایجاد کرده است، مهم نیست. ابعاد زیست محیطی موضوع و ترافیک نیز اهمیت دارد. به خاطر تمامی مسائل اقتصادی، مالی و زیست محیطی مصرف غیربهینه بنزین باید به سمت حل و فصل مشکلات ناترازی بنزین برویم و این مسئله را در کشور سامان دهیم. راهکار این است که از فناوری روز از طرح اختصاص سهمیه بنزین به نفر استفاده کنیم. به کارگیری فناوری در زمینه اجرای طرح بنزین به نفر در خدمت حل معضل ناترازی بنزین و کنترل مصرف بنزین و اصلاح قیمتگذاری بنزین برای مصارف خارج از الگوی بهینه خواهد بود.
باسلام
ولا یارانه بنزین مردم نمیخوان بعدشم همین یارانه ای الان به مردم میدن قطع کنید فقط اسم گرانی بنزین نیارین لطفا
اشتباه است کسی که گواهینامه نداره ولی فقیر هستش چی؟؟؟؟؟؟؟؟؟به همه ی ایرانی ها باید یارانه تعلق بگیرد
اگر اجرا بشه بسیار مفید وعادلانه است
بهتراست سهمیه بنزین نقدی وغیره بحساب فردی هرشخص واریزشودیعنی بحساب خود شخص نه سرپرست تابامشگل مواجهه نشوند