واریزی جدید | واریزی جدید دولت
فوری/واریزی ماهیانه 3 میلیون و 500 هزار تومانی دولت به این خانوارها | پرداخت کمک معیشت ویژه برای این افراد
بابایی همچنین در مورد نسبت مراقبت در مراکز نگهداری شبانه روزی به کل کودکان تحت پوشش افزود: از ۴۰ درصد نگهداری کودکان بی سرپرست در سال ۱۳۹۰ به ۲۹ درصد رسیدهایم و این اتفاق خوبی است.
مدیرکل دفتر امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور با ارائه گزارشی از وضعیت فرزندخواندگی در کشور گفت: در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۲۰۰ کودک در شیرخوارگاهها بودند که در پایان سال ۱۴۰۲ با مددکاری فعال به ۶۱۰ کودک کاهش یافت. این در حالیست که حدود ۵۰ درصد این کودکان زیر سه ماه در مراکز اقامت دارند و فقط ۱۵ درصد بالای یک سال اقامت دارند؛ هدف این است که این درصد را به صفر برسانیم.
سعید بابایی در نشست تخصصی با عنوان رویکرد خانواده محوری در ساماندهی کودکان فاقد سرپرست، اظهار کرد: سه سال است تلاش میکنیم روز ملی یا هفته ملی فرزندخواندگی داشته باشیم. سه سال است که در این ایام برنامههای مختلفی در سراسر کشور اجرا میشود و بهانه تصویب یازدهمین سالگرد قانون حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان این جلسه را برگزار کردیم زیرا نیاز است که بتوانیم با کمک شورای فرهنگ عمومی، سال آینده روز رسمی ملی فرزندخواندگی را گرامی بداریم.
وی ابراز کرد: کودکانی که به ما سپرده میشود بر اساس ماده ۱ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان به بهزیستی سپرده میشود و این کودکان بهواسطه حکم قضات و قوه قضاییه به ما سپرده میشوند. طبق بررسیها علت اغلب واگذاری ها بحث اعتیاد بوده و کودکانی بوده که در وضعیت مخاطره آمیز قرار گرفتند.
مدیرکل جدید دفتر امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: تا مهرماه سال ۱۴۰۲، روند کشور این بود که کودکی که به علت بی سرپرستی یا بدسرپرستی وارد بهزیستی میشد در درجه اول این بود که خانواده صلاحیت داشته باشد و اولویت بعدی وارد خانواده جایگزینِ خویشاوند و اولویت سوم فرزند خواندگی و در نهایت وارد مراکز شبهخانواده شود.
بابایی در خصوص طرح خانواده میزبان خاطرنشان کرد: این طرح بین فرایند قبل از ورود به مرکز شبه خانواده بود که براین اساس فرایندی اضافه شد تا کودکان بتوانند از فرصتی برای ورود به خانواده استفاده کنند.
بابایی با بیان اینکه در مورد مراکز شبانه روزی گفت: در حال حاضر ۶۱۳ خانه نگهداری فعال در سراسر کشور داریم که ۲۷۰ خانه کودکان برای رده سنی ۷ تا ۱۲ سال، ۲۴۵ خانه نوجوانان و ۶۵ خانه برای رده سنی ۳ تا ۶ سال و ۳۳ شیرخوارگاه است.
وی با اشاره به تعداد کودکان در مراکز شبه خانواده گفت: در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۲۰۰ کودک در شیرخوارگاهها بود که در پایان سال ۱۴۰۲ با مددکاری فعال به ۶۱۰ کودک برای نخستین بار در سراسر کشور رسید.
بنابر اظهارات بابایی، حدود ۵۰ درصد این کودکان زیر سه ماه در مراکز اقامت دارند و فقط ۱۵ درصد کودکان بالای یک سال اقامت دارند و هدف این است که این درصد را به صفر برسانیم.
مدیرکل امور دفتر کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی در ادامه با اشاره به روند حضور کودکان در خانواده جایگزین، تصریح کرد: کودکانی که امروز به جای اینکه درون مراکز نگهداری کنیم، اکنون در کنار پدربزرگ، مادربزرگ و یا دایی و... زندکی می کنند. در ۱۳ سال اخیر از ۱۲ هزار و ۶۱۴ کودک به ۱۸ هزار کودک رسیده ایم، به عبارتی اگر اکنون ۹۰۰۰ کودک در مراکز بهزیستی داریم؛ دو برابر این تعداد در خانواده جایگزین نگهداری و مراقبت میشود.
وی تاکید کرد: برخیها تصور دارند که مراکز یک شبه تعطیل میشوند این درحالیست که مراکز تعطیل شدنی نیستند، چراکه ما به مراکز نیاز داریم تا از کودکان در دورههای کوتاه مدت مراقبت و نگهداری شود.
وی در خصوص سرانه نگهداری از کودکان نیز گفت: سرانه نگهداری که سازمان بهزیستی و دولتهای مختلف برای نگهداری در خانواده جایگزین تخصیص دادهاند، در سال ۱۳۸۸، ۵۰ هزار تومان بوده که در سال ۱۴۰۲ به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. با دستور دکتر حسینی در سال ۱۴۰۳ این رقم به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است که از ماه گذشته پرداخت شده است. این هزینهای برای کودکی است که در خانواده جایگزین نگهداری میشود.
وی همچنین تصریح کرد: در سال ۱۴۰۳ حدود ۴۴۰ میلیارد تومان به مراکز نگهداری یارانه داده میشود.
سرپرست سازمان بهزیستی کشور میگوید: در بهزیستی به دنبال این هستیم که در ابتدا «خانواده زیستی» را احیاء کنیم و اگر ممکن نبود به دنبال خانواده خویشاوندی هستیم. سیاستهای ما در غیر از خانواده زیستی، سیاستهای جایگزین است.
به گزارش ایسنا، سیدجواد حسینی در نشست تخصصی با عنوان رویکرد خانوادهمحوری در ساماندهی کودکان فاقد سرپرست مؤثر با اشاره به اینکه تصمیم گرفتهایم که طرحها را به صورت دانشبنیان پیش ببریم، اظهار کرد: در حال طراحی طرحی تحت عنوان «بهزیست محله» هستیم که البته در این طرح هیچ اقدامی را حذف نمیکنیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه یکی از سیاستهای بهزیستی خانواده محوری است، گفت: امروز خانواده، بنیان اصلی نظام اجتماعی است. مدرسه و خانواده جعبه سیاه جامعه است و هرچه در امروز جامعه میگذرد از دیروز خانواده و مدرسه است، زیرا خانواده عمومی ترین و بنیانیترین و پایدارترین نهاد اجتماعی است.
حسینی تصریح کرد: فراوانی ارتباطها در خانواده است. ما با هیچ نهاد دیگری به اندازه خانواده ارتباط نداریم و ارتباط اساس تربیت انسان است از همین رو اولویت ارتباط ما نیز خانواده است. از سویی دیگر، عمق ارتباط و استمرار ارتباط در خانواده، از هر نهاد دیگری بیشتر است.
سرپرست سازمان بهزیستی کشور با تاکید بر اینکه اگر خانواده متعادل باشد تعادل به همه ابعاد زندگی تسری پیدا میکند، تصریح کرد: امروز آمارهایی داریم که تا ۹۶ درصد آسیبهای اجتماعی مستقیم یا غیرمستقیم تحت تاثیر خانواده شکل میگیرد.
وی با تاکید بر خانواده محوری یادآور شد: اگر در جایی خانواده از هم پاشید و خواستیم به افراد خانواده کمک کنیم، ملاک ما بازسازی خانواده باشد.
حسینی با اشاره به خانواده زیستی، خانواده خویشاوندی، امین موقت و خانواده میزبان گفت: در بهزیستی به دنبال این هستیم که در ابتدا خانواده زیستی را احیا کنیم و اگر ممکن نبود به دنبال خانواده خویشاوندی هستیم. سیاستهای ما در غیر از خانواده زیستی، سیاستهای جایگزین است.
سرپرست سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد: به دنبال این هستیم که کار را به صورت بین بخشی با شرکا انجام دهیم. معاونت امور زنان و خانواده، ستاد ملی جمعیت و... شرکای ما هستند. انتقادی که این چند روز شده و گفتند که گزارشاتی داریم که عدهای میگویند کودکانی که به خانواده میزبان میروند وابسته میشوند و باید آنها را از وابستگی نجات دهیم. حرفشان بی ربط نیست اما ما که در شرایط عادی این کار را انجام نمیدهیم و اینگونه نیست که کودکی بتواند با خانواده زیستی یا در خانواده جایگزین باشد و ما او را به خانواده میزبان ببریم. سوال ما این است که مگر در مراکز شبانه روزی با تغییر مربی این عارضه وجود ندارد؟ باید تلاش کنیم که جلوی این عارضه را بگیریم.