اگر سهام عدالت ندارید بخوانید | ثبت نام جدید برای دریافت سود سهام عدالت این گروه
مجید فولادیان با اعلام این خبر که به نوزادان متولد ۱۴۰۲ و بعد از آن، سهام بورس تعلق خواهد گرفت، از اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت خبر داد.
در راستای حمایت از فرزندآوری و ایجاد پشتوانه مالی برای آینده کودکان، دولت اقدام به تخصیص سهام صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس به نوزادانی که در سال ۱۴۰۲ متولد شدهاند کرده است. معادل ۲۳ میلیون ریال سهام به این نوزادان تعلق خواهد گرفت تا از این طریق شرایط بهتری برای آینده مالی آنان فراهم شود.
برای دریافت این سهام، والدین میبایست مراحل ثبتنام را در سامانه ملی خدمات دولت هوشمند به نشانی my.gov.ir انجام دهند. پس از ورود به این سامانه و دریافت کد یکبار مصرف، والدین باید به بخش داشبورد رفته و اطلاعات مربوط به کودک خود را وارد کنند. سپس باید نام فرزند، تاریخ تولد، بانک عامل و صندوقهای سهام منتخب خود را انتخاب کرده و فرآیند ثبتنام را تکمیل کنند.
این سهام به مدت طولانی بلوکه خواهد شد و تا سن ۲۴ سالگی قابل برداشت نخواهد بود، اما در صورتی که فرزند قبل از ۲۴ سالگی ازدواج کند، میتواند از سهام خود زودتر استفاده کند. این طرح بر اساس ماده ۱۱ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت طراحی شده است و منابع مالی آن از طریق قوانین بودجه سالانه تأمین میشود.
همچنین، نوزادانی که پس از سال ۱۴۰۱ متولد شدهاند، به میزان یک میلیون تومان سهام دولتی دریافت خواهند کرد که این اقدام در راستای حمایت از جوانی جمعیت و افزایش سرمایههای مالی برای نسل آینده صورت گرفته است.
به والدین کودکان متولد سال ۱۴۰۲ توصیه میشود که هرچه سریعتر مراحل ثبتنام را در سامانه مذکور تکمیل کنند تا از این فرصت بهرهمند شوند.
برگزاری مجامع سهام عدالت، که از جمله شروط بازگشایی نمادهای استانی است، همچنان چشم انتظار تصمیمات شورای عالی بورس در بلاتکلیفی به سر میبرد.
اسفندماه ۱۴۰۰ بود که با مصوبه شورای عالی بورس نمادهای معاملاتی شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت متوقف شدند؛ بازگشایی نمادهای استانی سهام عدالت که یکی از شروط آن برگزاری مجامع آنهاست.
برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت که پس از مدتها بلاتکلیفی ۷ آذر ماه ۱۴۰۲ سرانجام شورایعالی بورس در مصوبهای اعلام کرد تا ابتدای شهریور ۱۴۰۳ تمامی مجامع آنها باید برگزار شود.
حالا از ابتدای شهریور بیش از ۳ ماه میگذرد و همچنان برگزاری اینمجامع در هالهای از ابهام قرار دارد و تعداد مجامع برگزار شده کمتر از ۱۰ مجمع است؛ مجامعی که معاون نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص آن گفته بود: در کل تاکنون ۹ مجمع شرکت سرمایهگذاری استانی سهام عدالت برگزار شده است.
گفتنی است، تاکنون مجمع شرکت سرمایهگذاری استانی سهام عدالت برای استانهای خراسان شمالی، زنجان، گیلان، مرکزی، اصفهان، کرمان، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان شرقی برگزار شده است.
بلاتکلیفی برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت و بسته بودن نمادهای آن که صدای سهامداران را هم درآورده است و در همین رابطه هم پیامهایی را برای خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان ارسال کردند.
پیش از این هم حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرده بود: با آماده شدن صورتهای مالی شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت، مجامع آنها بزودی برگزار خواهد شد.
هم برای پیگیری بیشتر به سراغ ولیالله جعفری مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار رفت و او بیان کرد: در خصوص برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت باید در شورای عالی بورس تصمیمگیری شود به محض اتخاذ تصمیمات، آن را اطلاع رسانی میکنیم.
در ادامه این مقام مسئول در پاسخ به این پرسش که چند ماهی است که بناست در شورای عالی بورس در این زمینه تصمیمگیری شود پیگیری برای این تصمیمات و جلسات صورت نمیگیرد؟ بیان کرد: پیگیریها در حال انجام است، اما منتهی مسائل مربوط به مجامع سهام عدالت موضوع مهمی است که باید چندین جلسه برگزار و هم فکریهای لازم انجام شود تا تصمیمگیری صورت گیرد.
در همین راستا هم برای پیگیریهای بیشتر خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان با چندین عضو شورای عالی بورس که باید پیگیر تعیین تکلیف هرچه سریعتر مجامع سهام عدالت باشند تماس گرفت که یا پاسخ تماسها را ندادند و یا مصاحبه نکردند!
بلاتکلیفی برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت و به دنبال آن بسته بودن این نمادها همگی سبب شده که سهامداران در این زمینه بسیار گلایهمند باشند؛ موضوعی که میطلبد اعضای شورای عالی بورس هر چه سریع اقدامات مورد نیاز آن را انجام دهند، اما گویا سهام عدالت و مسائل مربوط به آن با وجود دربرگیری بسیار برای اعضای این شورا خیلی هم در اولویت قرار ندارد!
آخرین بار که در اسفند ۱۴۰۲ سود سهام عدالت واریز شد، شرکت سپردهگذاری مرکزی کل مبلغ سود واریز شده را ۲۲ هزار میلیارد تومان اعلام کرد که این رقم ۲.۵ هزار میلیارد کمتر از سود وصول شده در سال جاری است و اگر سود شرکت مپنا هم وصول شود این اختلاف به ۳ هزار میلیارد میرسد.
در اسفند ۱۴۰۲، دارندگان سبد سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی مبلغ ۴۴۶ هزار تومان، دارندگان سبد سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی مبلغ ۴۸۲ هزار تومان و سبد سهام یک میلیون تومانی ۹۰۶ هزار تومان سود دریافت کردند و با توجه به اینکه سود سهام عدالت وصول شده در این مرحله بیشتر از مرحله قبل است، احتمالاً دارندگان سهام عدالت سود بیشتری نسبت به مرحله قبل دریافت میکنند اما اختلاف این مبالغ چندان زیاد نخواهد بود.
زمان قطعی سومین مرحله واریز سود سهام عدالت سال مالی منتهی به اسفند ۱۴۰۱ هنوز اعلام نشده اما با توجه به اینکه شرکت سپردهگذاری مرکزی حدود ۹۸.۵ درصد سود موجود را وصول کرده احتمالاً واریز سود در روزها یا هفتههای آتی انجام خواهد شد.
در پی آزادسازی سهام عدالت در سال ۱۳۹۹، مقرر شد مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت برگزار شود، که این مهم بهدلایل مختلف اتفاق نیفتاد.
این در شرایطی است که چند سالی است که هیئت مدیره این شرکتها بِروز نشده است و کماکان همان اعضای هیئت مدیره که مدتهاست که مأموریتشان تمام شده است، در این شرکتها حضور دارند.
با وجود این از آبان سال گذشته با تصویب شورایعالی بورس مقرر شد برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت رقم بخورد، که در این راستا استانهای خراسان شمالی و زنجان مطابق این مصوبه، مجامع خود را در زمستان پارسال برگزار کردند.
همچنین طبق مصوبه شورایعالی بورس تمامی شرکتهای سرمایهگذاری استانی باید تا پایان شهریور امسال مجامع خود را برگزار و اعضای هیئت مدیره خود را بِروز کنند که بر این اساس از بهمن ماه پارسال تا پایان مرداد امسال مجامع ۷ شرکت سرمایهگذاری استانی سهام عدالت شامل استانهای خراسان شمالی، زنجان، گیلان، مرکزی، اصفهان، کرمان و کرمانشاه برگزار شد؛ و طی یکی دو ماه گذشته نیز استانهای کردستان و آذربایجان شرقی اقدام به برگزاری مجامع خود کردهاند.
در این خصوص مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس گفته است که در خصوص برگزاری مجامع سایر شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت باید در شورایعالی بورس تصمیمگیری شود.
با نزدیک شدن به فصل واریز سود سهام عدالت لازم است که دارندگان سهام عدالت از حالا نسبت به عدم وجود هیچ گونه مشکلی برای دریافت مبلغ سود سهام عدالت خود اطمینان حاصل کنند. در سالهای اخیر شاهد بودهایم که پس از هر مرحله واریز سود سهام عدالت، برخی از دارندگان سهام عدالت خبر دادهاند که هیچ سودی به حساب آنها واریز نشده است.
از جمله دلایل دریافت نکردن سود عدالت میتوان به شش مورد «درج شماره شبای نادرست، حساب بانکی مشترک، راکد بودن حساب، حساب بلندمدت، حساب بانکی مسدود و داشتن حساب ارزی» اشاره کرد.
در صورتی که دارندگان سهام عدالت شماره شبای بانکی خود را به طور صحیح وارد کرده و یکی از مشکلات ششگانه را نداشته باشند سود سهام عدالت بدون مشکل به حساب آنها واریز میشود و نیاز به انجام اقدام دیگری از سود دارندگان سهام عدالت نیست.
دارندگان سهام عدالت میتوانند با ورود به سامانه سهام عدالت به نشانی sahamedalat.ir، ارزش سهام عدالت و گزارش سود پرداختی خود را مشاهده کنند و همچنین اگر اطلاعات بانکی آنها دارای مشکل است آن را اصلاح کنند تا در مرحله آتی واریز سود سهام عدالت مشکلی از بابت دریافت سود نداشته باشند.
در بخش مربوط به سود پرداختی میتوان مشاهده کرد که یک دارنده سهام عدالت در هر دوره چقدر سود دریافت کرده است.
در جدول زیر سود پرداختی به یک دارنده سبد سهام ۵۳۲ هزار تومانی را میبینید که طی سالهای اخیر بیش از ۳ میلیون تومان سود دریافت کرده است. این مبلغ برای دارندگان سبد سهام عدالت ۱ میلیون تومانی حدود دو برابر است.