با حذف کارت سوخت بنزین سهمیهای ذخیره در کارت چه میشود؟ | اطلاعیه مهم درباره کارت سوخت
بر اساس اطلاعات موجود، در سال ۱۴۰۴ تغییراتی در نحوه تخصیص سهمیه بنزین و استفاده از کارت سوخت اعمال خواهد شد:
انتقال سهمیه بنزین به کارتهای بانکی: طبق قانون بودجه سال ۱۴۰۴، وزارت نفت موظف است چهار ماه پس از اجرای قانون، سهمیه بنزین را از کارتهای سوخت هوشمند به حسابهای بانکی صاحبان خودرو منتقل کند. این اقدام با هدف مدیریت بهتر یارانه سوخت، کاهش هزینهها و تسهیل فرآیند سوختگیری صورت میگیرد.
ابطال کارت سوخت وسایل نقلیه فاقد بیمه شخص ثالث: از ابتدای سال ۱۴۰۴، کارت سوخت وسایل نقلیهای که بیمهنامه معتبر شخص ثالث ندارند، باطل خواهد شد. بنابراین، دارندگان این وسایل نقلیه باید تا پایان سال ۱۴۰۳ بیمه خود را تمدید کنند تا از قطع سهمیه سوخت جلوگیری شود.
با اجرای این تغییرات، سهمیههای بنزین حذف نمیشوند، بلکه نحوه تخصیص و دسترسی به آنها دستخوش تغییر میشود. انتظار میرود این اقدامات به بهینهسازی مصرف سوخت و افزایش شفافیت در تخصیص یارانهها کمک کند.
با نزدیک شدن به پایان سال ۱۴۰۳، دارندگان موتورسیکلتهای فاقد بیمه شخص ثالث تنها چند روز فرصت دارند تا برای دریافت بیمهنامه اقدام کنند. طبق اعلام رسمی، از ابتدای سال ۱۴۰۴، کارت سوخت این موتورسیکلتها غیرفعال خواهد شد و در صورت نداشتن بیمه، دیگر امکان دریافت سهمیه سوخت وجود نخواهد داشت.
بیمه شخص ثالث برای تمامی وسایل نقلیه، از جمله موتورسیکلتها، یک الزام قانونی است. این بیمه، خسارتهای مالی و جانی وارد شده به شخص ثالث (یعنی سایر افراد درگیر در تصادف) را پوشش میدهد. به عبارت دیگر، در صورت تصادف، هزینههای درمان، دیه و خسارتهای مالی وارد شده به دیگران بر عهده بیمه شخص ثالث خواهد بود.
نداشتن بیمه شخص ثالث میتواند مشکلات متعددی برای مالک موتورسیکلت ایجاد کند، از جمله:
- پرداخت خسارتهای مالی و جانی تصادف از جیب شخصی
- توقیف وسیله نقلیه توسط پلیس راهور
- اعمال جریمههای قانونی و افزایش هزینههای بیمه در آینده
- لغو کارت سوخت و عدم دریافت سهمیه بنزین
- مهلت نهایی برای دریافت بیمه شخص ثالث
طبق اعلام مقامات رسمی، آخرین مهلت دریافت بیمه شخص ثالث برای موتورسیکلتهای فاقد بیمه، تا پایان اسفند ۱۴۰۳ است. پس از این تاریخ، کارت سوخت این موتورسیکلتها غیرفعال خواهد شد و امکان سوختگیری از طریق کارت وجود نخواهد داشت.
برای دریافت بیمه شخص ثالث، دو روش اصلی وجود دارد:
مراجعه حضوری به نمایندگیهای بیمه: تمامی شرکتهای بیمه، بیمه شخص ثالث را ارائه میدهند و مالکین موتورسیکلت میتوانند با ارائه مدارک مورد نیاز، بیمهنامه خود را تهیه کنند.
خرید آنلاین بیمه شخص ثالث: بسیاری از شرکتهای بیمه امکان خرید آنلاین بیمه را فراهم کردهاند و کاربران میتوانند بدون نیاز به مراجعه حضوری، بیمهنامه خود را بهصورت الکترونیکی دریافت کنند.
« وزارت نفت مکلف است ظرف چهار ماه از لازمالاجراء شدن این قانون با همکاری بانک مرکزی امکان انتقال سهمیه سوخت از کارت سوخت به کارت بانکی صاحبان خودرو را فراهم نماید». این بخشی از قانون بودجه سال آینده است.
حالا و پیش از ورود به سال ۱۴۰۴ اجرای پایلوت این بند قانونی در تهران آغاز شد.
در این طرح جدید بنزینی قرار است پلتفرمی توسعه پیدا کند و همه شهروندان در آن ثبتنام و احراز هویت شوند و پیش از اقدام به سوختگیری، از طریق سامانه جایگاه خود را انتخاب کنند و کدی را که برای آنها ارسال میشود، وارد دستگاه مستقر در جایگاه سوخت کنند.
به محض وارد کردن کد مربوطه، از طریق ارتباطاتی که با سرورهای مرکزی برقرار میشود، افراد امکان سوختگیری پیدا میکنند. هزینه سوخت بعد از سوختگیری، بدون استفاده از کارت بانکی از حساب بانکی افراد کاسته میشود.
بر اساس اعلام مجری طرح، پیششرط این فرآیند آن است که شهروندان یک یا چند حساب بانکی را به پلتفرم متصل کنند و به دولت و پلتفرم اجازه دهند که هزینه سوختگیری انجام شده را از حساب آنها برداشت کند.
این طرح آزمایشی قرار است در پنج جایگاه سوخت متعلق به شهرداری تهران به صورت تدریجی اجرا شود.
عضو کمیسیون انرژی مالک شریعتی در بیان اهمیت این طرح میگوید که فیزیک کارت سوخت یکی از پایههای قاچاق است که با حساب بانکی افراد چنین بستری دیگر فراهم نیست و بسیاری از کارتهای سوخت به نام مالک اول است و دولت نمیتواند این مساله را رصد کند.
به گفته وی این موضوع نه منجر به تغییر سهمیه بنزین و نه افزایش قیمت بنزین نمیشود و این دو مؤلفه همچون گذشته است اما میتواند زیر ساختی برای آینده توزیع عادلانه یارانهها باشد.